Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kreikan synkkä arki

dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki, yle tv1
Kreikassa on mellakoitu säästötoimia vastaan. dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki, yle tv1 dokumenttiprojekti: kreikan synkkä arki

TV1 maanantaina 9.2.2015 klo 21.30 - 23.10, uusinta lauantaina 14.2. klo 13.10
Yle Areenassa 30 päivää

Viiden vuoden seurantadokumentti näyttää, miten ihmiset elävät talousromahduksen runtelemassa Kreikassa vailla työtä, rahaa ja yhä useampi ilman ruokaa ja asuntoa. Ajoivatko EU-maat ja pankit maan ahdinkoon?

Unelmasta painajainen

Dokumentin nimi Agorá tarkoittaa antiikin kreikkalaisten kokoontumis- ja markkinapaikkaa. Avoimet torit olivat usein kaupunkien poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja intellektuaalisia keskuksia. Ne olivat demokratian sydän.

Nyky-Kreikassa sana on menettänyt alkuperäisen merkityksensä ja tarkoittaa nyt yksinomaan liike-elämään liittyvää toimintaa.

Kreikka, jota usein kutsutaan länsimaisen sivistyksen kehdoksi, on joutunut tilanteeseen, jota kukaan ei uskonut enää sodanjälkeisessä Euroopassa kohtaavansa. Kodittomia ihmisiä, ruokajonoja, työttömyyttä, köyhyyttä, väkivaltaisia yhteenottoja ja äärioikeiston herääminen. Unelma vauraudesta on muuttunut painajaiseksi.

Mistä kaikki alkoi?

Kansainvälisesti arvostettu kreikkalainen dokumentaristi Yorgos Avgeropoulos on kuvannut 13 vuoden ajan eri puolilla maailmaa. Tällä kertaa hän tallentaa oman kotimaansa tilaa: kuinka Kreikan taloudellinen ja poliittinen kriisi saivat alkunsa ja kuinka ne ovat vaikuttaneet ihmisten elämään.

Avgeropoulos on tallentanut kaduilla tapahtuvia laajoja mielenosoituksia ja mellakoita. Hän kuvaa, kuinka solidaarisuusliikkeitä syntyy ja fasismi nostaa päätään. Samalla hän hakee vastauksia Kreikan kriisiin oman maansa sekä kansainvälisesti merkittäviltä vaikuttajilta.

The Agorá – From Democracy To The Market. Visible Film. Kreikka, 2014. HD

Muualla verkossa:
The Agorá
Yle Uutiset: Kreikan kriisi
Näkökulma: Uuden Kreikan tie

Kommentit