Hyppää pääsisältöön

Dokumenttisarja alkoholistien aikuisista lapsista

Pullopostia lapsuudesta
Pullopostia lapsuudesta pulloposti

Dokumenttisarja kertoo, millaista on kasvaa alkoholistin lapsena. Ytimessä on selviytyminen - kuinka se onnistuu?

Alkoholistien läheisiä on Suomessa noin kaksi miljoonaa. Aihe koskettaa meitä kaikkia. Enää ei tarvitse olla hiljaa.

Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja kertoo kuuden päähenkilön tarinan lapsuuden kokemuksista ja elämästä nyt aikuisena. Juopon pentuna on erilaista kasvaa: alkoholistin lapset joutuvat olemaan lapsena aikuisia omille vanhemmilleen. Mutta mitä tapahtuu, kun heistä itsestään tulee aikuisia?

Alkoholistien läheisiä on Suomessa noin kaksi miljoonaa.

Aseistariisuva ja sympaattinen alkoholistin aikuinen lapsi. Vihainen, itsetuhoinen, riippuvuuden kanssa kamppaileva. Kylmä perfektionisti, mielistelevä suorittaja. Alkoholiriippuvaisen vanhemman kanssa eletyt lapsuuden ja nuoruuden hetket voivat jättää jälkiä omaan persoonaan. Jotta kotona opittua käytöstä ei siirtäisi eteenpäin omaan toimintaan ja perheeseen, pitää alkoholistin lapsen tarkastella itseään ja valintojaan hyvin kriittisesti.

Alkoholistin lapsen aikuisuus on elämän mittainen matka omaan itseen ja vastuuseen omista valinnoista. Työ selviytymisen kanssa voi vaatia tarkkaavaisuutta, armollisuutta itseä kohtaan ja ymmärrystä siihen että nykyisyys ja menneisyys saattavat sekoittua, mutta eivät ole sama asia.

Sarjan päähenkilöt ovat kaikki hyvin erilaisia mutta yhdistäviä tekijöitä on monia. Kun Mikko, Heidi, Susanna, Pia-Sofia, Jussi ja Laura astuvat samaan huoneeseen, jonkinlainen hyväksyntä ympäröivää maailmaa kohtaan on mukana. Mikon sanoin: ”Juopon pennut on kilttejä ja meitä yhdistää joku kyky havaita ja välttää konflikteja”.

Omana itsenään oleminen kuulostaa helpolta, mutta voi olla vaikeaa. Lapsuuden kokemusten käsittely, eteenpäin katsominen ja omista vaikeuksista puhuminen ovat tärkeitä askelia omaan aikuisuuteen, ilman että menneisyyden haamut kummittelevat sabotoimassa vielä aikuisuuttakin.

On hämmentävää jos saa aikuisena huomata että oman perheen salaisuudet ja pahat muistot ovat tuhansille muillekin ihmisille arkipäivää. Tunne ja tieto siitä, että ei ole yksin on tärkeä. Lapsuuden traumat eivät määritä nykyisyyttä, eivätkä sitä kuka olet, vaikka niillä on merkitystä.

Miltä tuntuu katsoa vierestä kun maailman rakkain ihminen juo itseään hitaasti hengiltä? Käyttäytyy järkyttävällä tavalla, tekee huonoja valintoja, ei osaa osoittaa rakkautta läheisilleen, pettää luottamuksen joka kerta?

Aikuiset lapset kantavat lapsuuden kokemuksiaan syvällä käytöksessään, suhtautumisessaan ja ajattelussaan. Kontrasti lapsuuden ja aikuisuuden välillä on suuri. Salaisuuden kanssa eläminen on yhdistävä tekijä monelle suomalaiselle.


Mikko Mäntyniemi Studiossa
Mikko Mäntyniemi Studiossa Kuva: Yle/ Heidi Richert mikko mäntyniemi

Mikko osa 1

TV1 ti 17.2. klo 20
Valokuvaaja, kolmen lapsen isä, onnellisesti naimisissa. Millaista on aloittaa oma elämä ja tehdä toisenlaisia valintoja kuin vanhemmat tekivät? Miten oman isän alkoholismiin pitäisi suhtautua kun se jatkuu läpi omien elämänvaiheiden?


Heidi Lindqvist rannalla, LK
Heidi Lindqvist rannalla, LK Kuva: Yle/ Heidi Richert heidi lindqvist

Heidi osa 2

TV 1 ti 24.2. klo 20
Alkoholisti-isän kanssa elämisen trauma vaikuttaa vielä aikuisenakin omiin tunteisiin ja toimintaan. Miten muistoille ja nykyisyydelle käy kun itse saa lapsen? Heidi tekee tietoista selviytymistyötä päivittäin omassa elämässään, se kannattaa.


Susanna Tirkkonen Pasilassa
Susanna Tirkkonen Pasilassa Kuva: Yle/ Heidi Richert susanna tirkkonen

Susanna osa 3

TV 1 ti 3.3. klo 20
Rautainen media-alan ammattilainen ja ikisinkku. Kulissien ylläpito kuuluu alkoholistin lapsen elämään, mutta aikuisuudessa on aika päästää irti menneisyydestä. Susanna löytää omien riippuvuuksien ja itsetutkiskelun kautta hyväksynnän itseään kohtaan.


Pia-Sofia Viik Syväsenvaaralla
Pia-Sofia Viik Syväsenvaaralla Kuva: Yle/ Heidi Richert pia-sofia viik

Pia-Sofia osa 4

TV 1 ti 10.3. klo 20
Alkoholismi tekee omasta vanhemmasta hirviön, millainen lapsuus olisi voinut olla jos äiti ei olisikaan juonut? On haastavaa muuttaa ennalta määritellyn tuntuista elämänsuuntaa. Pia-Sofia on puskenut läpi harmaan kiven ja hänestä on tullut ihan tavallinen äiti.


Jussi Lehtonen työssään
Jussi Lehtonen työssään Kuva: Yle/ Heidi Richert jussi lehtonen

Jussi osa 5

TV1 ti 17.3. klo 20
Alkoholiriippuvuus on perinnöllinen sairaus. Jussi puhuu suoraan ja tekee asiat eri tavalla kuin ennen, silloin voi löytää todellisen minänsä ja jatkaa elämää itsensä kanssa.Työ, vertaistuki ja vauhti pitävät raitistuneen alkoholistin päivät kiireisinä.


Laura Eklund studiossa, Pullopostia lapsuudesta
Laura Eklund studiossa, Pullopostia lapsuudesta Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu laura eklund

Laura osa 6

TV 1 ti 24.3. klo 20
Laulaja, läheisterapeutti ja kahden lapsen äiti. Häpeää vanhemman juomisesta kantaa mukana omiin elämänvaiheisiin ja masennukseen saakka. Mitä tarvitaan jotta asiat vihdoin selviävät?


Pullopostia lapsuudesta Facebookissa ja Twitterissä @ylepulloposti ja #pulloposti

Pullopostia saadaan myös radion puolella:

Tutustu myös Ylen 100 päivää ilman viinaa -haasteeseen!
yle.fi/100päivää

Kommentit