Hyppää pääsisältöön

Kirjamyynti romahti

Kirjoja
Kirjoja Kuva: Yle / Jyrki Valkama kirjallisuus

Kaunokirjojen myynti putosi viime vuonna 10% edellisvuodesta. Eniten väheni käännettyjen kaunokirjojen myynti. Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi pari prosenttia ja tietokirjojen väheni seitsemän prosenttia.

Kunkku Tuomas Kyrö

Kirjailija Tuomas Kyrö oli viime vuonna kunkku kirjamyynnissä. Yhteenlaskettuna hänen kirjojaan myytiin yli 140.000.

Romaania, Iloisia aikoja. Mielensäpahoittaja, myytiin yli 58.000. Päähenkilöstä tehty elokuva siivitti Kyrön ensimmäisen, neljä vuotta sitten ilmestyneen, Mielensäpahoittaja-teoksen uudelleen listoille. Nyt sitä myytiin lähes 14.000.
Pokkareina Tuomas Kyrön kolmea kirjaa (Mielensäpahoittaja, Kunkku ja Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike) myytiin yli 70.000.

Viime vuoden myydyin kirja oli Ari Mennanderin teos Teemu (76 900).

Kaunokirjallisuudessa eniten möi Finlandia-palkinnon saanut Jussi Valtonen teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät (73 800).

Esikoiskirjailijoista kaksi oli eniten myytyjen listalla: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys
(43 900) ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (10 900).

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola selitti alan lamaa Kultakuumeelle 27.1. -15 lähetyksessä.

Koko Kultakuumeen lähetys on kuunneltavissa Yle Areena: Kultakuume - Holokaustin vaikutus juutalaiseen identiteettiin

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri