Hyppää pääsisältöön

Kirjamyynti romahti

Kirjoja
Kirjoja Kuva: Yle / Jyrki Valkama kirjallisuus

Kaunokirjojen myynti putosi viime vuonna 10% edellisvuodesta. Eniten väheni käännettyjen kaunokirjojen myynti. Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi pari prosenttia ja tietokirjojen väheni seitsemän prosenttia.

Kunkku Tuomas Kyrö

Kirjailija Tuomas Kyrö oli viime vuonna kunkku kirjamyynnissä. Yhteenlaskettuna hänen kirjojaan myytiin yli 140.000.

Romaania, Iloisia aikoja. Mielensäpahoittaja, myytiin yli 58.000. Päähenkilöstä tehty elokuva siivitti Kyrön ensimmäisen, neljä vuotta sitten ilmestyneen, Mielensäpahoittaja-teoksen uudelleen listoille. Nyt sitä myytiin lähes 14.000.
Pokkareina Tuomas Kyrön kolmea kirjaa (Mielensäpahoittaja, Kunkku ja Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike) myytiin yli 70.000.

Viime vuoden myydyin kirja oli Ari Mennanderin teos Teemu (76 900).

Kaunokirjallisuudessa eniten möi Finlandia-palkinnon saanut Jussi Valtonen teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät (73 800).

Esikoiskirjailijoista kaksi oli eniten myytyjen listalla: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys
(43 900) ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (10 900).

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola selitti alan lamaa Kultakuumeelle 27.1. -15 lähetyksessä.

Koko Kultakuumeen lähetys on kuunneltavissa Yle Areena: Kultakuume - Holokaustin vaikutus juutalaiseen identiteettiin

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri