Hyppää pääsisältöön

Mainosmiehiä itäblokissa – Teemalauantai 7.2.

Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder.
James Cagney myy kolajuomaa kommunisteille. Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder. Kuva: Yle Kuvapalvelu billy wilder,Teemalauantai

"Kana, kana, kana, hakkliha!" Teemailta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Uusi virolaisdokumentti kertoo Neuvostoliiton ainoasta mainostoimistosta, Billy Wilderin komediaklassikossa myydään CocaColaa kommunisteille.

Teemaillan avaa uusi hulvaton dokumenttielokuva Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto. Se kertoo nimensä mukaisesti sosialismin kummajaisen Eesti Reklaamfilmin tarinan. Vaikka Neuvostoliitossa oli kova pula tavaroista, se ei Viron mainosvelhoja häirinnyt: vauhdikkailla mainoksilla myytiin niin hakklihaa ja viemärinkansia kuin tavaroita joita ei ollut edes olemassa.

Hardi Volmerin ja Kiur Aarman ohjaaman elokuvan tähti ja veijari on mainostoimiston johtaja Peedu Ojasmaa, mies joka 1960-luvun lopulla onnistui vakuuttamaan neuvostoviranomaiset siitä, että "ainoa asia mikä esti Neuvosto-Viroa saavuttamasta täydellistä onnelaa oli mainonnan puuttuminen". Pian Ojasmaan mainostoimisto hallitsi koko Neuvostoliiton sosialistisia markkinoita, ja firma kylpi ruplissa: suunnitelmataloudessa yritysten oli käytettävä mainosbudjettinsa mainontaan, oli myytävää tai ei.

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad).
Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad). Teemalauantai,eesti reklaamfilm
Dokumentissa on runsaasti herkullista ja absurdia arkistomateriaalia sekä ällistyttäviä neuvostoaikojen mainoksia. Tuoreissa haastatteluissa neuvostomainonnan kulta-aikoja muistelevat muun muassa mainosohjaaja Harry Egipt (jonka 1980-luvulla tekemä kanajauhelihamainos alkoi kiertää muutama vuosi sitten netissä otsikolla "kasvissyöjän painajainen"), mainosjinglejäkin esittänyt laulaja Ivo Linna ja toimittaja Artemi Troitski. Dokumentin toinen ohjaaja Hardi Volmerkin teki jonkun aikaa mainostöitä Ojasmaalle.

Viron neuvostotasavallan mainioista mainosmiehistä Teemalauantai siirtyy keskelle kylmän sodan kuumaa vaihetta Billy Wilderin vauhdikkaasti etenevässä komediaklassikossa.

Yks' kaks' kolme -elokuvan julisteen suunnitteli Saul Bass.
Julisteen suunnitteli Saul Bass. Yks' kaks' kolme -elokuvan julisteen suunnitteli Saul Bass. Kuva: Yle Kuvapalvelu billy wilder,Teemalauantai
Yks' kaks' kolme pilkkasi jaetussa Berliinissä molempia ilmansuuntia: amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, kapitalismia ja kommunismia, eikä saksalaisuuttakaan unohdettu. Elokuva kuvattiin kesällä 1961 juuri ennen Berliinin muurin pystytystä. Viimeiset kohtaukset jouduttiin kuvaamaan studiolavasteissa Münchenissä, sillä Brandenburgin portin ja kuvausyhmän väliin oli yön aikana ilmestynyt esteitä.

Yks' kaks' kolme tekee yhä vaikutuksen nopealla rytmillään. Elokuvan tunnusmusiikiksi sopiikin villisti laukkaava Sapelitanssi, jota itäberliiniläinen bändi elokuvan hurjimmassa kohtauksessa soittaa niin tomerasti että baarin seinältä putoaa Hruštšovin kuva – ja paljastaa sen alle piilotetun Stalinin. Toinen muistettava musikkinumero on iskelmärenkutus Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini, jota Itä-Berliinin poliisi käyttää kidutuskeinona!

"Perusajatuksena oli tehdä maailman nopein elokuva", Billy Wilder muisteli myöhemmin. "Emme jääneet kertaakaan odottamaan naurua."

Yks' kaks' kolmen päähenkilö on Coca-Cola-yhtiön Saksan-toimiston johtaja MacNamara (James Cagney), jonka suuri bisnesidea on myydä kolajuomaa Neuvostoliittoon.

Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder.
Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder. billy wilder,Teemalauantai
Tapahtumat käynnistää MacNamaran pomon tyttären (Pamela Tiffin) Berliinin-vierailu. Toivotun rauhoittumisen sijasta 17-vuotias amerikkalaisvillikko rakastuu kommunistiin (Horst Buchholz) ja aikoo muuttaa Moskovaan. MacNamaran ylennyshaaveet ovat vaarassa, joten apuun tarvitaan kapitalismin ja kommunismin parhaita ja kieroimpia kauppamiehiä.
Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder.
Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder. billy wilder,Teemalauantai
Elokuvan tekijäjoukosta on ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Wilderin ja näyttelijöiden lisäksi syytä mainita erikseen toinen käsikirjoittaja I.A.L. Diamond, komeasta laajakangaskuvauksesta vastannut Daniel L. Fapp ja musiikin sovittanut André Previn.

Yks' kaks' kolme kiellettiin Suomessa – eikä vain kerran vaan kolmesti: vuosina 1962, 1966 ja 1969. Ulkopoliittisesti liian vaaralliseksi tulkittu komedia sai meillä ensi-iltansa vasta vuonna 1987. Tälle vitsille Billy Wilderkin varmasti nauroi.

Teemalauantai 7.2.

  • 21.00 Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (Kullaketrajad / Gold Spinners), Viro 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Hardi Volmer ja Kiur Aarma.
  • 22.10. Yks’ kaks’ kolme (One, Two, Three), USA 1961. Ohjaus Billy Wilder. Pääosissa James Cagney, Horst Buchholz, Pamela Tiffin, Arlene Francis, Leon Askin, Howard St. John, Lilo Pulver.

Billy Wilderin Yks' kaks' kolme -elokuvasta ja suomalaisesta elokuvasensuurista puhutaan Yle Radio 1:n Filmiryhmässä torstaina 5.2. klo 17.20 sekä Areenassa. Kuuntele ohjelma ja lue lisää!

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa