Hyppää pääsisältöön

Paula-tyttö opasti suomalaisille kuinka valmistetaan oikein hyvää kahvia

Kansallispukuinen Paula-tyttö on tarjoillut kuparipannustaan kahvia jo vuodesta 1950 ja perinne elää edelleen.

Paula-tyttö esittäytyi suomalaisille jo 1920-luvulla Pauligin kahvipurkeissa ja mainosjulisteissa. Mainosten ruskeahiuksinen tyttö oli pukeutunut sääksmäkeläiseen kansallispukuun. Tarinan mukaan 1800-luvun lopulla Gustav Paulig oli Sääksmäen Visavuoressa tavannut kansallisasuun pukeutuneen talontyttären ja ihastunut asuun.

Vuonna 1950 piirroshahmo muuttui eläväksi, kun Henrik Paulig sai ajatuksen yrityskuvan hengettärestä opintomatkallaan Yhdysvalloissa. Paulan esikuva oli General Mills -yhtiön asiakaspalvelun symboli Betty Crocker, joka esitteli tuotteita, jakoi ruokaohjeita ja neuvoja perheenemännille.

Vuonna 1950 ensimmäistä "elävää" Paula-tyttöä etsittiin lehti-ilmoituksella: "Jos olette esiintymiskykyinen, hyvävartaloinen ja -ryhtinen, jos luulette omistavanne ns. filmikasvot ja radioäänen, ja jos ikänne on 16-30 vuotta, Teillä on mahdollisuudet tulla valituksi Paula-tytöksi."

Sinikka Kekki selvisi tiukoista testeistä voittajana ja oli myös raadin mieleen, jossa istuivat muiden muassa elokuvamoguli Risto Orko ja radiokreivi Creutz. Tuleva Miss Universum Armi Kuusela oli hakijoiden joukossa, mutta oli liian nuori ja karsiutui.

Vuonna 1958 haettiin uutta tyttöä, nyt hakijat pääsivät koekuvattaviksi. Mukana Elävän arkiston näytteessä ovat Kaija Ahtiainen, Ann Bjuström ja Eila Sandell. Television yleisöäänestyksessä kansalaiset valitsivat voittajaksi Eila Sandellin.

Suomen kansa otti Paula-tytöt omakseen erityisesti 1950- ja 1960-luvuilla ja usein sanottiinkin, että Paula-tyttö oli jopa suositumpi kuin presidentti Urho Kekkonen.

Paulalta vaadittiin elokuvaan ja televisioon soveltuvaa viehättävää ulkonäköä, elintarvike-alan hallintaa, hyvää yleissivistystä ja esiintymiskykyä. Paulaksi valittujen tyttöjen sopimuksessa oli myös kohta, jonka mukaan "Paula-tyttö ei kolmeen vuoteen saa seurustella eikä mennä naimisiin kenenkään ihailijansa kanssa."

Kolmas Paula, Anja Mustamäki, hoiti tehtävää vuosina 1962-69 ja Mervi Salonen vuosina 1969-1973. Tv-mainosten lisäksi tytöt esiintyivät messuilla, toimivat Pauligin mannekiineina, tuote-esittelijöina ja mainoskasvoina eri tiedotusvälineissä.

Kansallispukuinen Paula-tyttö tarjoilee kahvia edelleen, vuonna 2013 valittiin järjestyksessä kahdeksastoista Paula-tyttö.

Teksti: Emilia Kemppi (lähde: Paulig)

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto