Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Entä jos puhelimen voisi korjata pala palalta?

Modulaarinen Puzzlephone (havainnekuva)
Puzzlephone havainnekuvassa Modulaarinen Puzzlephone (havainnekuva) puzzlephone

Tuntuuko siltä, että pari vuotta sitten ostettu älypuhelin on pian käyttökelvoton vekotin? Onko se kohtuuttoman lyhyt aika puolentuhannen euron laitteelle? Puzzlephone eli vaihdettavista osista koostuva älypuhelin voi olla kestävämpi ratkaisu.

Alejandro Santacreu oli sitä mieltä, että nykyisten kännyköiden lyhytikäisyydelle pitää tehdä jotain. Se jotain on Puzzlephone, vaihdettavista osista koostuva älypuhelin, jonka ensimmäisen mallin pitäisi tulla myyntiin vielä tänä vuonna. Hän on ilmiselvä utopisti, joka tahtoo muokata tulevaisuudesta nykyisyyttä paremman.

– Olen osin vanhanaikainen. Tykkään mekaanisista kelloista, Santacreu sanoo.

Puzzlephonet koostuvat kolmesta osasta eli moduulista: aivot eli keskusyksikkö, näyttö ja akku. Ideana on, että kunkin osan voi vaihtaa uudempaan, tehokkaampaan tai vaikka pienempään tarpeen mukaan, joten puhelin ei vanhene läheskään niin nopeasti kuin nykyiset laitteet. Kotona riittää litteä akku, mutta matkalle otetaan mukaan jättimöhkäle, joka kestää monta päivää yhdellä latauksella.

Puzzlephone-puhelimia valmistavan Circular Devices Oyn toimitusjohtaja Alejandro Santacreu
Alejandro Santacreu Puzzlephone-puhelimia valmistavan Circular Devices Oyn toimitusjohtaja Alejandro Santacreu puzzlephone

Hanke on kunnianhimoinen eikä sen toteutumisesta ole takuita. Puzzlephonea sunnitteleva Circular Devices on varhaisessa vaiheessa oleva suomalainen startup-yritys, joka tekee yhtä aikaa tuotekehitystä ja etsii kumppaneita – sekä rahaa.

Vielä ei ole edes varmaa, kuka puhelimen valmistaa tai mitä se maksaa. Santacreun mukaan tavoite on jossain "keskihintaisten ja kalliiden" puhelinten välissä. Jos iPhone 6 maksaa 700 euroa ja Nexus 5 maksaa 300 euroa, voisi Puzzlephonen siis sijoittuvan suunnilleen tuohon haarukkaan.

– Kohteena ovat asiakkaat, jotka arvostavat hyvin suunniteltua laitetta, Santacreu sanoo.

Todennäköisesti ensimmäinen Puzzlephone on yhtiön omaa tuotantoa, mutta tarkoituksena on tehdä siitä alusta, jota kuka tahansa valmistaja voi hyödyntää. Siksi yhtiö ei halua tehdä ensimmäisestä puhelimesta aivan halpaa, koska se jättää tilaa muille valmistajille puristaa hintaa alemmas.

Epävarmaa on sekin, mikä käyttöjärjestelmä puhelimessa pyörii. Android ei ole aivan niin avointa ohjelmistoa kuin usein luullaan, sillä kaikkien ominaisuuksien saamiseksi laitevalmistajan on hyväksytettävä puhelin Googlella. Puzzlephonen tapauksessa se tarkoittaa, että osa aivomoduuleista voisi saada hyväksynnän ja osa ei.

– Muutama viikko sitten hyväksyntä oli epävarmaa, nyt olemme luottavaisempia sen suhteen, Santacreu sanoo.

Googlen kanssa kilpasilla

Modulaarisen älypuhelimen idea ei ole varsinaisesti aivan tuore. Santacreu painottaa, kuinka tärkeää on että laite on järkevä myös tuotantoketjun näkökulmasta. Toisin sanottuna puhelimen pitää olla sellainen, että sen pystyy valmistamaan kohtuullisella vaivalla ja kohtuullisen hintaan.

Älypuhelimien valmistamisessa on pulaa fiksuista suunnittelijoista ja harvinaisista raaka-aineista

Tämä on avointa kritiikkiä Googlen rahoittamaa Project Ara -hanketta kohtaan. Siinä laitteet koostuvat pienenpienistä palasista, mikä on Santacreun mielestä huono ajatus.

– Kuka haluaa vain nopeamman bluetooth-yhteyden puhelimeensa? hän kysyy.

Hän ei silti missään nimessä toivo, että samoille apajille pyrkivä Project Ara epäonnistuisi. Itse asiassa se olisi huonoin mahdollinen lopputulos myös Puzzlephonen kannalta, sillä Arassa on kiinni paljon Googlen, piirivalmistaja Rockchipin ja Toshiban rahaa. Jos kallis hanke epäonnistuu, epäilijät voivat pitää sitä todisteena siitä ettei kukaan voi onnistua.

Havainnekuva kolmesta erikokoisesta Puzzlephone-älypuhelimesta
Kolme erikokoista Puzzlephonea havainnekuvassa Havainnekuva kolmesta erikokoisesta Puzzlephone-älypuhelimesta puzzlephone

Älypuhelimien tekemisessä on kaksi niukkuushyödykettä. Laitteen suunnitteluun tarvitaan lahjakkaita ihmisiä ja sen valmistamiseen tarvitaan harvinaisia raaka-aineita. Jälkimmäisiä voidaan säästää kierrättämällä puhelimen osia. Edellisiä taas voidaan houkutella esimerkiksi pitämällä työpaikat lähellä kotia sen sijaan, että heidät siirrätettäisiin toiselle puolelle maailmaa.

– Tuomme ainakin osan elektroniikan valmistamisesta Eurooppaan, Santacreu sanoo.

Tosin hän korostaa ettei kyse ole vastakkainasettelusta Euroopan ja Aasian välillä. Pikemminkin erot ovat pienentymässä niin, että elektroniikan valmistaminen Euroopassa ei ole kaikissa tapauksissa merkittävästi kalliimpaa kuin sen teettäminen Kiinassa.

Lisää ikää osia vaihtamalla

Vaikka ensimmäiset Puzzlephonen ostajat lienevät ihmisiä, joita kiinnostaa tekniikka tekniikan itsensä takia, ei modulaarisesta älypuhelimesta voi tulla hittituotetta, ellei sen päivittäminen ole yksinkertaista.
Siksipä Puzzlephoneen suunnitellaan kaksitasoista modulaarisuutta. Se tarkoittaa, että kun puhelimen näyttö hajoaa, hän voi kävellä kauppaan, ostaa uuden näyttöpalikan ja vaihtaa sen entisen tilalle.

– Vaikka osaisikin kolvata, ei siihen aina ole aikaa, Santacreu sanoo.

Puhelinta voi päivittää niin pitkään kuin kelpaa käyttäjälle

Suunnitelmissa on, että puhelinta voisi päivittää myös pienemmissä osissa. Jos vaikkapa prosessori on tarpeeksi tehokas mutta muisti tuntuu loppuvan kesken, puhelimeen voi ostaa lisämuistipalikan, joka näperrellään kiinni aivomoduuliin. Tai ainakin se on teoriassa mahdollista joskus, mutta luultavasti ei vielä ensimmäisissä Puzzlephoneissa.

Millaisella tahdilla Puzzlephonea voi päivittää tai kuinka kauan se pysyy käyttökelpoisena? Santacreu toteaa taas, ettei varmaa vastausta ole, koska tällaisista päivityspoluista ei ole vielä kokemusta.

– Niin pitkään kuin se täyttää tarpeesi, ja meidän puolesta se saa olla mahdollisimman pitkä aika.

Vanhat Puzzlephonet voi kierrättää tietokoneen keskusyksiköksi
Vanhat Puzzlephonet voisi kierrättää tietokoneen keskusyksiköksi Vanhat Puzzlephonet voi kierrättää tietokoneen keskusyksiköksi puzzlephone

Ennemmin tai myöhemmin aika kuitenkin loppuu. Mitä puhelimelle sitten tehdään? Ei ehkä ole yllätys, että Puzzlephonen väellä on näkemys siitäkin. Koska tietokoneet ovat olleet jo pitkään moniytimisiä, olisiko mahdollista käyttää vanhojen puhelimien aivomoduuleja tietokoneen keskusyksikön ytiminä?

Ajatus on utopistinen, mutta olisipa hienoa, jos se toteutuisi.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.