Hyppää pääsisältöön

Huikaton helmikuu alkaa: miten kuukausi vaikuttaa veriarvoihin?

Huikaton helmikuu alkaa. Kuukauden ajan seuraamme Heikki Hynysen, 59, ja Jaana Mikkolan, 27, terveydentilan ja veriarvojen kehittymistä. Kumpikin liittyy mukaan haasteeseen, ja molemmat ovat käyttäneet alkoholia varsin runsaasti. Heikin lempinimi on Kossu, Jaanaa kutsutaan leikillisesti Kaljaanaksi.

logo ja huikaton helmikuu
logo ja huikaton helmikuu Kuva: Yle 100 päivää
Heikki ja Jaana, huikaton helmikuu
Heikki ja Jaana, huikaton helmikuu Kuva: Yle 100 päivää

Heikki on juonut alkoholia lähes päivittäin, ja uskoo, että tämä näkyy hänen maksa-arvoissaan.

Jaana juo humalahakuisesti 4-5 kertaa viikossa. Jaana ei ole aikaisemmin käynyt tämänkaltaisissa laboratoriotesteissä, mutta arvelee, että jokin arvo on alkoholin vuoksi varmasti koholla.

Päihdelääkäri Jarmo Kantonen kertoo, että verikokeita voidaan käyttää alkoholin suurkulutuksen arvioimisen tukena: ALAT- ja GT-arvot kertovat alkavista maksavaurioista, niiden tuotanto voi lisääntyä, kun alkoholia käytetään runsaasti.

Lisää arvoista kertovia kirjainhirviöitä on CDT - se taas on alkoholin suurkulutuksen merkkiaine, jonka taso nousee, jos kulutus on runsasta ja jatkuvaa.

Heikki ja Jaana saavat tietää tilanteensa juuri ennen kuin huikaton helmikuu alkaa. Heikin GT-arvo ylittää normaaliarvon suuresti, Jaanan CDT-arvo on koholla.

Heikin kohdalla myös MCV-arvo ylittää normaalina pidettävän arvon. MCV ilmaisee punasolujen keskitilavuutta, ja kohonnut arvo saattaa viitata siihen, että henkilö on alkoholin suurkuluttaja.

Helmikuun lopussa verikokeet otetaan uudestaan. Silloin selviää, näkyykö huikaton helmikuu kohonneiden arvojen laskemisena.

Heikki toivoo myös vyötärönsä kaventuvan ja unettomuuden helpottavan.

studiossa matti nauraa häshtäg
Sunnuntaina klo 18.45 TV1:llä nähdään ja kuullaan miten 100 päivää sujuu. studiossa matti nauraa häshtäg Kuva: Yle 100 päivää ilman viinaa

100 päivää ilman viinaa -haaste jatkuu. Toinen suora lähetys kotisohville sunnuntaina 1. helmikuuta klo 18.45 TV1:llä ja Yle Areenassa.

VIELÄ ehdit mukaan 100 päivää ilman -viinaa haasteeseen, ota vaikka huikaton helmikuu itsellesi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää