Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Kalevala – Väinämöisen uusi laulu

Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1
Kullervo (Pauli Poranen) täyttää tehtävänsä. Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1 kotikatsomo: kalevala - väinämöisen uusi laulu

TV1 sunnuntaisin 22.2. - 8.3.2015 klo 21.05 - 22.05, uusinta maanantaisin n. klo 22.30
Yle Areenassa 30 päivää

Ohjaaja Jari Halosen kolmiosainen tv-sarja Kalevalasta nostaa esille persoonallisen näkemyksen muinaisesta suomalaisesta tietämyksestä ja sen vaikutuksesta nykypäivään.

"Elias Lönnrotin Kalevala on vain yksi kirja esi-isiemme tiedosta, ja se on kirjoitettu oman aikansa poliittisen tarkoituksen näkökulmasta", Halonen sanoo.

Halosen Kalevala on toisenlainen näkemys ikiaikaisesta kalevalaisesta tiedosta. Se ei ole visualisoitu versio koulussa opitusta kansalliseepoksesta.

Kohti henkistä kehitystä

"Materiaalinen yltäkylläisyys on etenkin länsimaissa tullut tiensä päähän, ja tilalle etsitään mahdollisuutta henkiseen kehitykseen. Muinainen suomalainen tietous on lähes tutkimaton elämänymmärryksen aarreaitta ja tarjoaa valtavasti oivalluksia hengestä ja sen ominaisuuksista", Jari Halonen kertoo.

Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1
Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1 kotikatsomo: kalevala - väinämöisen uusi laulu
Halosen uusi aika sijoittuu bisnesmaailmaan, jossa monikansallisen yrityksen toiminta uhkaa Suomea.

Kalevala on Haloselle tärkeä kertomus, joka liittää nykyihmisen takaisin yhteyteen omien juuriensa kanssa. "Kalevala on universaali totuus hengen ominaisuuksista. Sen avulla voimme käsittää elämän suurempana ja täydempänä kuin sen nyt käsitämme", Halonen painottaa.

Tuhannen hengen urakka

Kalevalaista aikaa on aiemmin käsitelty suomalaisessa tv-sarjassa Rauta-aika (1982) ja pääosin neuvostovoimin kuvatussa elokuvassa Sampo (1959).

Halosen tv-sarja tuo Kalevalan uudelle vuosituhannelle samoin kuin hän teki Aleksis Kivelle elokuvassaan Aleksis Kiven elämä (2002).

Lähes tuhannen hengen voimin tehdyn tv-sarjan keskeisissä rooleissa nähdään Tommi Eronen, Tanjalotta Räikkä, Konsta Mäkelä, Maija-Liisa Ström, Olavi Uusivirta, Pirjo Lonka, Ville Tiihonen ja Pauli Poranen.

Tuotanto: Seppä Callahanin Filmimaailma. Suomi, 2008.

Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1
Kotikatsomo: Kalevala - Väinämöisen uusi laulu, yle tv1 kotikatsomo: kalevala - väinämöisen uusi laulu

Seppä Ilmarinen (Jari Halonen, vas.) ja Väinämöinen (Ari Vakkilainen).
Kommentit