Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lelut ovat kemikaalien salakuljettajia - tarkista kuinka turvallisesti teillä leikitään

Muovileluja pursuava lastenhuone on kemikaaliriski, eikä elektroniikka kuulu huoneisiin, joissa lapset nukkuvat. Lelut ja kodin esineet ovat kemikaalien salakuljettajia, joiden välttelyssä määrä ja laatu ratkaisee. Lastenhuoneessa piilee myös arkisia vaaroja, jotka voi poistaa kotikonstein.

Vähemmän ja kovempaa muovia
Vähemmän ja kovempaa muovia Vähemmän ja kovempaa muovia Kuva: Yle muovi

PVC-muovin pehmentimenä käytetyt ftalaatit ovat yksi eniten huolta aiheuttavista kemikaaleista lastenhuoneessa. Pehmeät muovinuket ovat tyypillisesti ftalaateilla tai muilla pehmittimillä käsiteltyä PVC-muovia. Myös pomppivissa palloissa ftalaatteja voi olla kymmeniä prosentteja.

Kuuden haitallisimmaksi tiedetyn ftalaatin käyttöä leluissa on rajoitettu, muidenkin ftalaattien terveysvaikutuksia tutkitaan. Niistä osa on luokiteltu lisääntymisvaarallisiksi ja elimistön hormonitoimintaa häiritseviksi aineiksi, joiden epäillään heikentävän erityisesti poikien hedelmällisyyttä.

Suurin riski ovat lelut joita lapset laittavat suuhunsa. Ftalaatteja haihtuu myös huoneilmaan ja sitoutuu huonepölyyn. Pienissä tavaraa täynnä olevissa lastenhuoneissa on mitattu kodin muita huoneita korkeampia ftalaattipitoisuuksia.

Elektroniikka ulos lastenhuoneesta
Elektroniikka ulos lastenhuoneesta Elektroniikka ulos lastenhuoneesta Kuva: Yle/ Mika Kanerva turvallisuus

Elektroniikan palonestoaineet ovat terveysriski erityisesti lapsille. Laitteista haihtuvat yhdisteet sitoutuvat huonepölyyn ja päätyvät sen mukana hengitysilmaan.

Bromattujen palonestoaineiden terveysvaikutuksia ei täysin tunneta. Niiden yhteyttä mm. imusolmukesyöpään, sikiövaurioihin ja käyttäytymishäiriöihin tutkitaan. Haitallisimpien yhdisteiden käyttöä on rajoitettu, mutta vanhoissa laitteissa niitäkin voi olla.

Jos pieneen huoneeseen kasataan paljon elektroniikkaa, voivat palonestoaineiden pitoisuudet huoneilmassa olla haitallisen korkeita.

Ei vanhoja muovileluja suuhun eikä sänkyyn
Ei vanhoja muovileluja suuhun eikä sänkyyn Ei vanhoja muovileluja suuhun eikä sänkyyn Kuva: Yle/ Arja Lento turvallisuus

Valikoidut retrolelut kelpaavat isompien lasten leikkeihin, mutta eivät unileluiksi eivätkä pienten lasten suuhun. Nykyisen kaltainen kemikaalisäätely leluille on alkanut 1990-luvulla, sitä ennen mm. ftalaatteja on jo käytetty yleisesti. Lelujen CE-merkintä tuli Suomessa pakolliseksi vuoden 1994 alussa.

Aikuisten esine ei muutu lasten käsissä leluksi
Aikuisten esine ei muutu lasten käsissä leluksi Aikuisten esine ei muutu lasten käsissä leluksi Kuva: Flickr / Thomas Kohler. CC BY-SA / Yle / kuvamanipulaatio turvallisuus

Leluja koskevat tiukat turvallisuusvaatimukset eivät koske kodin muita esineitä, joilla lapset kuitenkin usein leikkivät. Vanhat puhelimet, tietokoneet ja kaukosäätimet voivat sisältää leluissa kiellettyjä kemikaaleja, kuten bromattuja palonestoaineita. Myös urheiluvälineissä tai matkamuistoissa voi olla materiaaleja, jotka eivät sovellu pienten lasten käsiin saati suuhun.

Rullaverhon narussa piilee kuristumisvaara
Rullaverhon narussa piilee kuristumisvaara Rullaverhon narussa piilee kuristumisvaara Kuva: Yle kuristumisvaara

Rullaverhojen ja kaihtimien narut ovat aiheuttaneet pienten lasten kuolemantapauksia Euroopassa ja myös Suomessa. Uusimpien turvavaatimusten mukaan kaihtimissa on oltava mekanismi, jolla narut pysyvät poissa lasten ulottuvilta.

Vapaana roikkuvat narut ja lenkit voi myös itse kiinnittää seinäkoukkuun tai erikseen myytävään turvakiinnikkeeseen. Muutkaan köydet ja vyöt eivät kuulu lasten leikkeihin.

Vastaremontoitu huone ei sovi vauvalle
Vastaremontoitu huone ei sovi vastasyntyneelle Vastaremontoitu huone ei sovi vauvalle Kuva: Flickr/Dustin M. CC BY-NC-SA lastenhuone

Vauvanhuoneen remonttia ei pidä tehdä juuri ennen uuden perheenjäsenen asettumista taloksi. Maaleista, tapeteista, muista rakennusmateriaaleista ja tekstiileistä voi vapautua kemikaaleja erityisesti silloin, kun ne ovat uusia. Pintaremontoitu huone sopii lapsen tai vauvan nukkumapaikaksi vasta muutaman viikon ja huolellisen tuuletuksen jälkeen. Myös uusi vaahtomuovipatja vaatii tuuletuksen ennen käyttöä.

Artikkelin asiantuntijoina ovat toimineet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kemikaalituotevalvonnan johtaja Esa Nikunen sekä ylitarkastaja Janne Niemelä Tukesin kuluttajaturvallisuusryhmästä.

Lue myös:
Lelujen turvallisuuden viimeinen vartija on aina lapsen vanhempi

Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin opas Turvallinen koti lapselle (.pdf)

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.