Hyppää pääsisältöön

Mäkkäri ja Viki suomibhangra-jameissa - katso video

YleX Jälki-istunnon juontajat Viki ja Mäkkäri saivat vieraakseen Valtterin ja Kiurelin Shava-yhtyeestä.

Shava & YleX Jälki-istunto // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

Universumin ainoa suomibhangra-yhtye Shava osallistuu Uuden musiikin kilpailuun Ostarilla-kappaleellaan. Biisi tuo pilkahduksen Intian värikkyyttä myös Suomen harmauteen.

Yhtyeen laulaja Kiureli ja kitaristi Valtteri kävivät YleX Jälki-Istunnon Rytmibarometrissa esittäytymässä. Bhangra tarkoittaa Intiassa Punjabin alueella syntynyttä maanviljelijöiden leikkimielistä sadonkorjuutanssia, josta kehittyi lopulta populaarimusiikin tyyli.

Shavan suomibhangrassa yhdistellään intialaista iskelmää, suomenkielisiin sanoituksiin, tanssibiittiin ja konemusiikkiin. Idea Suomen ja bhangran yhdistämisestä syntyi autossa.

- Ajoimme kaverini kanssa yöllä keikalta kotiin. Vanhassa Peugeotissani luukutettiin silloin bhangraa ja siitä se idea lähti. Idea oli siinä vaiheessa tuore, mutta ukot olivat vähän väsyneitä, kertoo Kiureli.

Yhtyeen kitaristi Valtteri toi mukanaan muun muassa bulbul tarang, tumbi ja rubab -nimisiä soittimia. Bhangran rytmi on vastustamaton, sillä haastattelun aikana Valtteri ja Kiureli intoutuivat laulamaan useampaankin otteeseen. Haastattelun päätteeksi myös Mäkkäri ja Viki tempaistiin bhangra-jameihin.

Kuuntele alta Shavan haastattelu