Hyppää pääsisältöön

Pertti Jarla herkuttelee huippuravintoloissa – mutta teki Fingerpori-einesruokakirjan

Fingerporin ruokakirja tarjoaa vaihtoehdon ruokaelitismille.

Fingerporin ruokakirjaa ovat olleet tekemässä Juuso Westerlund (vas.), Pertti Jarla, Jarkko Lehtopelto ja Ville Valkeapää. // Kuva: YLE / Samppa Rautio

Fingerpori-sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlaa pyydettiin
alun perin tekemään Fingerpori-ruokaohjelmaa televisioon. Tähän Jarla ei suostunut, sillä
hän on omasta mielestään törkeän kokematon ruoanlaittaja. Tv-ohjelman sijaan
Jarla kuvitti _Fingerporin ruokakirja_n, joka hyökkää ruokaelitismiä vastaan.

- Mulla ei ole fanaattista intoa tehdä ruokaa
mahdollisiman kököistä aineksista, mutta joskus se vaan on paikallaan. On hyvä,
että työkalupakissa on tällaisia hernekeittofalafel-tyyppisiä ruokia. Jos
vaikka joskus kärsii kroonisesta masennuksesta, Jarla kertoo.

Yle Uutisten tammikuussa julkaistun artikkelin mukaan
valmisruoka voi olla kotiruokaa terveellisempää. Viime vuosina suomalaisten
kiinnostus valmisruokiin on kuitenkin Helsingin Sanomien mukaan vähentynyt.

Television ruokaohjelmissa valmistetaan ruokia pääosin laadukkaista raaka-aineista.

- Eihän missään ruokalehdissä edes tehdä ruokaa
eineksistä, kirjan tuottaja-ideoija Jarkko Lehtopelto sanoo.

Jarla ja Lehtopelto eivät pidä itseään einesruokien
puolestapuhujana. Heille maistuu ruoka kuin ruoka. Vuonna 2014 Jarla kävi kahdessa
helsinkiläisessä Michelin-ravintolassa fine dining -ruokailemassa ja piti siitä.
Toisaalta Jarlalle maistuu myös valmismakaronilaatikko sekä erilaiset tölkki-
ja purkkiruoat.

Kirja kuvastaa Jarlan ja Lehtopellon ajatusmaailmaa ja
suhdetta ruokaan: jokainen saa tehdä ruokaa niistä aineksista, joista haluaa ja
millä tavalla haluaa.

- Ei tarvitse tuntea alemmuutta siitä, jos kaverit
postaa hienoja ruokakuvia Instagramiin, Lehtopelto sanoo.