Hyppää pääsisältöön

Ruoka-Suomi

Samae Koskinen
Samae Koskinen Samae Koskinen Kuva: Yle/Anne Hämäläinen ruoka-suomi

Suomalainen identiteetti keittiön kautta tarkasteltuna.
Uusinta Teemalla ma 31.10. – ti 8.11. joka arkipäivä klo 17. Areenassa 30 päivää.

Ruoasta puhutaan enemmän kuin koskaan. Ruokalehdet kukoistavat, ruoka-bloggaajat ovat netin seuratuimmasta päästä. Valtakunnan päälehden satunnaisesti valitun päivän televisiosivujen ohjelmatiedoista pystyi laskemaan 42 ruoka-aiheista televisio-ohjelmaa: kokkisotia ja -kilpailuja, makumatkoja sinne tänne ja julkisuuden henkilöitä kokkaamassa vuoron perään toisilleen. Kuuluisimmat kokit ovat kuin rock-tähtiä.

Ruoka-Suomi on 7-osainen sarja, jossa keittiö ei ole kilparata, vaikka ruokaa toki välillä laitetaan. Se kertoo ruoan, ruokailun ja ravinnon historiasta Suomessa. Kun ennen syötiin sitä mitä sattui olemaan, ja siksi että pysyttiin hengissä, nyt ruoka on välttämättömyyden lisäksi sekä intohimojen kohde että eettisten valintojen ja ravintotieteellisten uskomusten monimutkainen keitos. Ruokaan ja syömiseen on myös aina liittynyt identiteettien rakentaminen. Ruokailun kautta on pystytty tekemään antropologisia jaotteluja rikkaisiin ja köyhiin, kaupunkilaisiin ja maalaisiin, yläluokkaan ja kansaan, naisiin ja miehiin. Sarja siis tutkii sitä mitä on syöty, miksi, missä ja miten, ja samalla kun se kertooruoan ja ruokailun historiasta, se sivuaa ruokaan liittyvien asioiden kautta Suomen historiaa. Runsaan arkistomateriaalin myötä Ruoka-Suomi herättää varttuneemmassa väessä nostalgisia muistikuvia, nuoremmat sukupovet voivat ihmetellä vaikka maitopusseja.

Sarjan jaksoissa käsitellään muun muassa sitä mistä ruokailulliset vaikutteet ovat Suomeen tulleet, ruokailua sosiaalisena tilanteena ennen ja nyt, ruoan sukupuolta, ruokaa luokka-asiana, suomalaista ravintolaelämää ja alkoholipolitiikkaa, ruokakaupan syntyä ja kehitystä sekä sitä miten ja kuka meitä on kautta vuosikymmenten valistanut ja johdattanut kohti joko terveellistä syömistä tai uusia makutrendejä.

Sarjaa juontaa muusikko Samae Koskinen, joka oman määritelmänsä mukaan on tavallinen suomalainen mies, joka musiikin lisäksi tykkää ruoasta ja ruokailusta.

Sarjan jaksoja ovat ohjanneet Kaisa Alenius, Sari Möttönen, Jouko Salokorpi ja Juha Suomalainen

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa