Hyppää pääsisältöön

StarCraft 2 -opas katsojille

StarCraft 2 on yksi suosituimmista RTS-pelisarjan peleistä
StarCraft 2 on yksi suosituimmista RTS-pelisarjan peleistä Kuva: Blizzard Entertainment starcraf

StarCraft 2: Heart of the Swarm on reaaliaikainen strategiapeli, jossa pelaajat taistelevat virtuaalikartoissa toisiaan vastaan 1vs1 otteluissa. Pelissä on tarkoitus luoda armeija ja tuhota vastustaja.

Yleisesti suuremman armeijan omistava pelaaja voittaa. Armeijaa voi kasvattaa keräämällä mineraaleja ja kaasua, joilla voi myös rakentaa uusia rakennuksia. Pelaajien täytyy tasapainoittaa talouttaan ja armeijan rakentamista.

Pelissä on kolme rotua:

Protoss - Korkean teknologian omaavia humanoideja.
Terran - Ihmisrotu.
Zerg - Evoluution kautta kehittyneitä petoja.

Jokaisella rodulla on omat yksikkönsä, joiden heikkoudet ja vahvuudet vaihtelevat yksiköistä ja ottelupareista riippuen. Yleisesti mitä suurempikokoinen yksikkö, niin sitä tehokkaampi se on. Kaikki yksiköt tietoineen voi katsoa pelin virallisilta verkkosivuilta: Battle.net/sc2/.

StarCraftissa voi aloittaa pelin kahdella tapaa:

  • Aggressiivisessä taktiikassa pyritään hyökkäämään mahdollisimman nopeasti vastustajan tukikohtaan ja aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa vastustajan yksiköihin. Tarpeeksi vahinkoa tekemällä saa suuren etulyöntiaseman loppupeliä kohti. Epäonnistuneen hyökkäyksen myötä loppupeli vaikeutuu huomattavasti.
  • Passiivisessä puolestaan tehdään enemmän työläisiä ja lisärakennuksia, jotka mahdollistavat suuremman armeijan valmistamisen myöhemmin. Hyökkäyksiä tulee puolustaa mahdollisimman pienellä armeijalla, jonka myötä loppupelissä saa rakennettua suuremman ja paremman armeijan nopeammin.

Mitä ovat RTS-pelit?

Suurin osa eSportsissa pelattavista strategiapeleistä on ns. Real Time Strategy eli RTS -pelejä, joissa pelaajat joutuvat toimimaan reaaliajassa. Perusidea on kerätä resursseja, joilla voi rakentaa rakennuksia ja tuottaa rakennuksista joukkoja. Resurssit ovat kartoissa rajallisia ja niiden hallinnasta käydään usein taisteluita, joiden tavoite on estää vastapuolen tuotanto. Strategiapelejä pelataan turnauksissa perinteisesti yksi vastaan yksi (1vs1) -pelimuodossa, jossa pelaajien tavoitteena on tuhota vastustajan joukot ja rakennukset.

Lähde: Suomen Elektronisen Urheilun Liitto

Yleisimpiä termejä:

Laajentaminen (expanding) = Valtaat uuden alueen, johon rakennat tukikohdan. Uusi tukikohta auttaa sinua keräämään entistä enemmän mineraaleja ja kaasua, mutta yksikkösi ovat useassa eri paikassa - hankalampi puolustaa mahdollisia hyökkäyksiä.
Scouttaaminen (scouting) = Otat selville vastustajan taktiikkaa / keräät lisätietoja.
Häiriköinti (harassment) = Käytät nopeita yksiköitä hyökkäyksessä ja hidastat vastustajan armeijan rakentamista tai tuhoat työläisiä/yksiköitä.
Micro = yksiköiden hallitseminen / ohjaaminen.
Macro = työläisten ja rakennusten pitäminen kiireisenä.
ZvP = Zerg vs. Protoss -ottelupari
PvP = Protoss vs. Protoss -ottelupari
ZvT = Zerg vs. Terran -ottelupari
PvT = Protoss vs. Terran -ottelupari
ZvZ = Zerg vs. Zerg -ottelupari
TvT = Terran vs. Terran -ottelupari

StarCraft 2:n viralliset oppaat pelin omilla verkkosivuilla.

Katsojaopas englanniksi videon muodossa:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - E-urheilu