Hyppää pääsisältöön

Suomalaisnäyttelijät Game of Thrones-tähtinä

Jon Nietos ja Mikko Leppilampi TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Jon Nietos ja Mikko Leppilampi TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle game of thrones

Mitä jos fantasiajärkäle Game of Thronesin rooleissa esiintyisivätkin kotimaiset nimet? Kuka paikallinen vastine sopisi johonkin sarjan keskeiseen rooliin? Tätä kysyimme Kakkosen katsojakilpailussa, johon tuli ilahduttavasti yli 600 vastausta. Lue alta, mitä hahmoa ehdotettiin mm. Pamela Tolan, Mikko Leppilammen, Irina Björklundin tai Samuli Edelmannin esitettäväksi.

Yleisin perustelu valinnalle oli yhdennäköisyys, mutta monet intoutuivat perusteluissaan miltei filosofisiin pohdintoihin. Rooleihin ei kaavailtu ainoastaan näyttelijöitä, vaan laajaa kirjoa muiden alojen tekijöitä ja julkkiksia Anna Abreusta Renny Harlinin kautta Päivi Räsäseen ja Hjallis Harkimoon.

Parhaat perustelut palkittiin Game of Thrones-seinäkalentereilla, jollaisen voittivat Jukka Hoffren, Anne-Mari Huttunen, Elli Pulliainen ja Jari Soukka. Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille osallistujille! Alla kooste eniten "ääniä" saaneista ideoista kommentteineen.

Kanavan huomautus: Kilpailu oli puhtaasti mielikuvitusleikki. Ainakaan toistaiseksi ketään suomalaista ei ole palkattu mukaan Game of Thronesiin, mutta kuka tietää...

Daenerys Targaryen: Pamela Tola (47 ääntä)

Daenerys Targaryen ja Pamela Tola TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Daenerys Targaryenia esittää brittinäyttelijä Emilia Clarke. Pamela Tola nähtiin Kimmo-draamakomedian Ullana sarjan ensimmäisellä kaudella. Daenerys Targaryen ja Pamela Tola TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle/HBO/ game of thrones
Pamela Tolalta löytyisi roolin vaatimaa vetovoimaa ja uhmakkuutta (Marjut Mikola)...Vaaleahipiäinen ja erottuvilla kasvonpiirteillä varustettu kuten Daenerys. Osaa olla herkkä, mutta tarvittaessa vahva ja kova. (Saara Hartikainen)

Selvästi suosituin kotimainen vaihtoehto Targaryen-suvun kuopukseksi oli Pamela Tola. Useita mainintoja keräsivät myös...

Iina Kuustonen: "On osoittanut draamakykynsä Syke-sarjassa ja hänellä olisi voimaa olla lohikäärmeiden äiti." (Vejunen)

Laura Birn: "Eteerisen kaunis ja persoonallinen vaalea näyttelijä, jolta löytyy huimasti eläytymis- ja heittäytymiskykyä sekä ihan kansainvälisen tason karismaa. Melkeinpä sanoisin, että olisi parempikin Daenerys kuin Emilia Clarke." (Samuli Sirkiä)

Malla Malmivaara: "Vaalea hallitsija pohjolasta, jolla katse kuin kultaisella lohikäärmeellä ja kasvot kuin aurinko." (50)

Minka Kuustonen: "Telluksessa vakuuttanut Minka Kuustonen osaa näytellä vähäeleisesti mutta väkevästi aivan niin kuin Daenerys Targaryenin näyttelijän kuuluukin") ja Pihla Viitala ("Todella muuntautumiskykyinen näyttelijä, joka osaisi varmasti tulkita moniulotteista Daenerystä loistavasti." (Eevitska)

Jaime Lannister: Samuli Edelmann (43 ääntä)

Jaime Lannister ja Samuli Edelmann TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Tanskalainen Nikolaj Coster-Waldau toimii näyttelijäntöiden lisäksi myös käsikirjoittajana ja tuottajana. Kestotähti Samuli Edelmann vieraili Maarit Tastulan Punaisessa langassa kesällä 2008. Jaime Lannister ja Samuli Edelmann TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle/HBO/Merja Hannikainen game of thrones
Samuli on laulanut, että hänen sydämellään on kypärä. Uskon, että Lannisterin pojjaallakin on. (Anuko90)...Edelmann on pitkän uransa aikana todistanut, että voi halutessaan näytellä niin vaarallista, kylmää tappajaa kuin lempeää rakastajaakin. Näitä molempia ominaisuuksia on myös Jamie Lannisterin persoonassa." (Elli Pulliainen)

Ylivoimainen ykkönen suomalaiseksi Jaime Lannisteriksi oli näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann. Esiin nousivat lisäksi...

Peter Franzén (yhtä selkeä toinen sija): "Sama katse! Ja olisi mukava pukea Peter haarniskaan..." (Paula Kyyrö)

Antti Reini: "Jaan Game of Thronesin hahmot ihaniin ja kamaliin, ja Jaime kallistuu kuitenkin ihanan puolelle, vaikka hänellä on vahva pimeä puolensa. Reini hoitaisi traagisuuden kunnialla, mutta handlaisi myös hänen ikävät piirteensä ja olisi myös vähän ihana. (Venla Luttinen)

Carl-Kristian Rundman: "Hän on parhaimmillaan jylhissä ja traagisissa rooleissa, jollainen Jaime Lannisterin osa on." (Marko Lehto)

Cercei Lannister: Irina Björklund (9 ääntä)

Cercei Lannister ja Irina Björklund TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Luontaisesti tumma Lena Headey näyttelee Cercei Lannisteria. Irina Björklund vieraili loppuvuodesta 2014 Yle Femin Efter Nio-ohjelmassa. Cercei Lannister ja Irina Björklund TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle/HBO/Parad Media game of thrones
Muuntautumiskykyinen lempeästä pirulliseen ja lempeän pirulliseen. (Sarikatja Niiles)...Näyttelijöissä on samaa kylmää ja kaunista ylväyttä. (Anna Ruuska)

Kaikkein eniten hajontaa aiheutti Cercei Lannisterin rooli, johon saivat ehdotuksia lähes tasavahvasti mm...

Laura Malmivaara: "Tarpeeksi osaamista ja "diivaa" jotta kykenee esittämään laskelmoivaa Cerceitä uskottavasti." (Mikko Iltanen)

Outi Mäenpää: "Outi Mäenpää on ansiokkaasti jo monessa roolissa todistanut istuvansa hyvin kauniin, mutta kieron naisen rooliin. Voi hymyillä kauniisti ja samalla kertoa, miten haluaa kuristaa sinut vuoteeseesi." (Virve Särkkä)

Krista Kosonen: "Krista on monipuolinen näyttelijä ja pystyy myös halutessaan olemaan tässä todella kovan naisen roolissa vakuuttava. Myös imago iloisena komediennena toisi vaikuttavuutta vastakohtaisuudellaan. Perusiloinen ilme vaihtuisi jäätäväksi roolisuoritukseksi häikäilemättömänä kuningattarena." (Zelock)

Jon Nietos/Snow: Mikko Leppilampi (44 ehdotusta)

Jon Nietos ja Mikko Leppilampi TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Muotimallinakin maailmaa valloittava Kit Harington on yksi sukupolvensa kirkkaimpia nousevia tähtiä. Mikko Leppilampi syvensi näyttelijäkuvaansa pahisroolissa JP Siilin Härmä-elokuvassa, joka Ykkösen Kotikatsomossa jouluna. Jon Nietos ja Mikko Leppilampi TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle/HBO/Antti Ruusuvuori game of thrones
Uskon, että Mikolta löytyisi tahtoa ja taitoa tehdä Jonin rooli. Kuriositeettina: Mikolla on samanlaiset tummat, sielukkaat silmät kuin alkuperäisnäyttelijällä. (Mari Paakkonen)...Mikon roolihahmot Härmä-elokuvassa ja Kimmo-sarjassa ovat ulkonäöllisesti hyvin lähellä Jon Snown hahmoa. (Maria Kaitala)

Yövartion Jonin osan valloitti varsin selkeästi Mikko Leppilampi. Muita useimmin ilmaantuneita nimiä olivat...

Ville Haapasalo (vahva Kakkonen): "Villessä on riittävästi karskiutta, mutta hän on myös luottamusta herättävän näköinen. Hänessä riittäisi potentiaalia Jon Nietoksen roolin vaatimuksiin, kun joutuu ilmaisemaan pettymystä, häpäistyä ja lyötyä ja toisaalta päättäväistä johtajaa ja voittajaa." (Jari Soukka)

Ilkka Villi: "Tumma ja karismaattinen, vähän salaperäinen hahmo. Herättää sympatiaa." (Anuriikka Kyttälä)

Lauri Tilkanen: "Komea suomalainen mies, joka ollut elokuvassa Kesäkaverit sekä tv-sarjassa Syke todella sympaattisen ja huomaavaisen miehen roolissa kuten Jon Snow on GOT:ssa." (Ekheinonen)

Pete Parkkonen: "Rehtiys, rohkeus ja suoraselkäisyys ovat molempien luonnetta ja imagoa kuvaavia sanoja. Perfect match!" (Ville Tiilikka)

Useita rooleja: Vesa-Matti Loiri

Tyrion, Tywin, Baratheon, Petyr Baelish ja Vesa-Matti Loiri TV2:n Game of Thrones-kilpailussa
Euran Daltoneiden tarinaan pohjautuva Pahat pojat uusitaan Kakkosella 2.2 klo 22. Vesa-Matti Loiri esittää elokuvassa Takkusen poikien sadistista isää. Tyrion, Tywin, Baratheon, Petyr Baelish ja Vesa-Matti Loiri TV2:n Game of Thrones-kilpailussa Kuva: Yle/HBO/Solar Films game of thrones

Vesa-Matti Loirin asema suomalaisten sydämissä näkyi myös kilpailussa. Elävää ikonia visioitiin kaiken kaikkiaan lähes kymmeneen sarjan rooliin, joukossa kuvan Tyrion sekä Tywin Lannister, Robert Baratheon ja Petyr Baelish.

Osassa kommenteista oli tosin kiistatta kieli poskessa, kun Loiri nähtiin jo naisosissakin. Ylipäätään huumorivastauksia oli kilpailussa kuitenkin suhteellisen vähän.

Annettakoon viimeinen sana Anne-Mari Huttuselle, joka voitti Game of Thrones-kalenterin perustelullaan siitä, miksi tuoreempi tähti Sara Forsberg sopisi Daeneryksen rooliin: "Kelitaidolle olisi käyttöä. Uskoisin että Saralta taipuisi uskottavasti myös dothraki."

Kommentit

Yle TV2