Hyppää pääsisältöön

Swingin kuningas Benny Goodman innoitti UMOn ja Antti Sarpilan konserttia

Uuden Musiikin Orkesteri UMO ja Antti Sarpila konsertoivat Tampere-talolla marraskuussa 1992. Konsertti oli kunnianosoitus swingin kuninkaalle, klarinetisti Benny Goodmanille.

Tietolaatikko

Lets's dance
Weber, Carl Maria von (1786-1826) (sävellys). Stone, Gregory (sovitus). Bonime, Joseph (sovitus). Baldridge, Fanny M. (sovitus).

Bugle call rag
Meyers, Bill (sävellys). Pettis, Jack (sävellys). Schoebel, Elmer (sävellys).

Don't be that way
Goodman, Benny (1909-1986) (sävellys). Sampson, Edgar (sävellys).

Jumpin at Julius
Sarpila, Antti (1964- ) (sävellys).

Indian summer
Herbert, Victor (1859-1924) (sävellys). Sarpila, Antti (1964- ) (sovitus).

Big Benny
Sarpila, Antti (1964- ) (sävellys).

Rose room
Hickman, Arthur (sävellys). Sarpila, Antti (1964- ) (sovitus).

Memories of you
Blake, Eubie (1883-1983) (sävellys).

Sing sing sing
Prima, Louis (1911-1978) (sävellys).

UMO Jazz Orchestran ja Antti Sarpilan tribuutti jazzklarinetisti Benny Goodmanille (1909–1986) taltioitiin Tampere-talolla 14.11.1992. Televisiossa taltiointi esitettiin puolitoista vuotta myöhemmin vappuna 1994.

Swingin kuninkaan innoittama konsertti rullaa käyntiin kappaleilla Lets's dance ja Bugle call rag. Samaisilla kappaleilla Goodman aloitti omat konserttinsa lähes 50 vuoden ajan.

Seuraavaksi onkin vuorossa Goodmanin big bandin ensimmäisiin taloudellisiin menestyksiin kuulunut Don't be that way.

Tribuuttikonsertti jatkuu Antti Sarpilan omin käsin säveltämällä kappaleella Jumpin at Julius, joka on omistettu UMOn kotiluolalle, entiselle Studio Juliukselle eli sittemmin Jumo Jazz Clubille. Victor Herbertin sävellyksestä Indian summer kuullaan Antti Sarpilan sovitus, jonka jälkeen vuorossa Sarpilan henkilökohtainen kunnianosoitus Goodmanille Big Benny.

Antti Sarpila kertoo Benny Goodmanin soittaneen jo 12-vuotiaana useiden neworleansilaisten bändien kanssa ja näiltä ajoilta ovat peräisin Goodmanin dixieland-kokemukset. Sarpila ja UMO esittelevätkin yhden dixieland-tyyliin tehdyn septettiversion Arthur Hickmanin Rose roomista.

Tampere-talolla tunnelmoidaan vielä Memories of youn tahtiin ja tribuuttikonsertti päättyy yhteen Benny Goodmanin suurimmista hiteistä Sing sing sing.

Vuonna 1992 julkaistiin myös Jumo Jazz Clubilla Antti Sarpilan ja UMO:n konsertissa taltioitu levy Tribute to Benny Goodman.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto