Hyppää pääsisältöön

Swingin kuningas Benny Goodman innoitti UMOn ja Antti Sarpilan konserttia

Uuden Musiikin Orkesteri UMO ja Antti Sarpila konsertoivat Tampere-talolla marraskuussa 1992. Konsertti oli kunnianosoitus swingin kuninkaalle, klarinetisti Benny Goodmanille.

Tietolaatikko

Lets's dance
Weber, Carl Maria von (1786-1826) (sävellys). Stone, Gregory (sovitus). Bonime, Joseph (sovitus). Baldridge, Fanny M. (sovitus).

Bugle call rag
Meyers, Bill (sävellys). Pettis, Jack (sävellys). Schoebel, Elmer (sävellys).

Don't be that way
Goodman, Benny (1909-1986) (sävellys). Sampson, Edgar (sävellys).

Jumpin at Julius
Sarpila, Antti (1964- ) (sävellys).

Indian summer
Herbert, Victor (1859-1924) (sävellys). Sarpila, Antti (1964- ) (sovitus).

Big Benny
Sarpila, Antti (1964- ) (sävellys).

Rose room
Hickman, Arthur (sävellys). Sarpila, Antti (1964- ) (sovitus).

Memories of you
Blake, Eubie (1883-1983) (sävellys).

Sing sing sing
Prima, Louis (1911-1978) (sävellys).

UMO Jazz Orchestran ja Antti Sarpilan tribuutti jazzklarinetisti Benny Goodmanille (1909–1986) taltioitiin Tampere-talolla 14.11.1992. Televisiossa taltiointi esitettiin puolitoista vuotta myöhemmin vappuna 1994.

Swingin kuninkaan innoittama konsertti rullaa käyntiin kappaleilla Lets's dance ja Bugle call rag. Samaisilla kappaleilla Goodman aloitti omat konserttinsa lähes 50 vuoden ajan.

Seuraavaksi onkin vuorossa Goodmanin big bandin ensimmäisiin taloudellisiin menestyksiin kuulunut Don't be that way.

Tribuuttikonsertti jatkuu Antti Sarpilan omin käsin säveltämällä kappaleella Jumpin at Julius, joka on omistettu UMOn kotiluolalle, entiselle Studio Juliukselle eli sittemmin Jumo Jazz Clubille. Victor Herbertin sävellyksestä Indian summer kuullaan Antti Sarpilan sovitus, jonka jälkeen vuorossa Sarpilan henkilökohtainen kunnianosoitus Goodmanille Big Benny.

Antti Sarpila kertoo Benny Goodmanin soittaneen jo 12-vuotiaana useiden neworleansilaisten bändien kanssa ja näiltä ajoilta ovat peräisin Goodmanin dixieland-kokemukset. Sarpila ja UMO esittelevätkin yhden dixieland-tyyliin tehdyn septettiversion Arthur Hickmanin Rose roomista.

Tampere-talolla tunnelmoidaan vielä Memories of youn tahtiin ja tribuuttikonsertti päättyy yhteen Benny Goodmanin suurimmista hiteistä Sing sing sing.

Vuonna 1992 julkaistiin myös Jumo Jazz Clubilla Antti Sarpilan ja UMO:n konsertissa taltioitu levy Tribute to Benny Goodman.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

  Vuoristo muistetaan ennen kaikkea Noita Nokinenästä.

  Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

 • Lied-guru Gerald Mooresta tuli myös hyvä ystävä – pianisti Meri Louhos muistelee

  Mooren kurssi Helsingissä johti Merin juontajaksi Yleen.

  Nimetön ja näkymätön vaalea pianisti oli hankkinut laajan säestysrepertuaarin, kun lehti-ilmoituksessa haettiin osallistujia kuuluisan Gerald Mooren lied-kurssille Tukholmaan. Helsingin kurssi 1968 oli kohtalokas. Se johti Meri Louhoksen radiotyöhön ja Sävel on vapaa -ohjelman suosikkijuontajaksi. Meri kertoo Gerald Mooresta vuodesta 1963 eteenpäin.

 • Konjakkia kuolevan Aarre Merikannon kanssa – pianisti Meri Louhos muistelee

  Oppilaasta Merikannon musiikin kantaesittäjäksi.

  Innokas sivuaineiden opiskelija Meri Louhos opiskeli soinnutusta Selim Palmgrenilla ja kontrapunktia Aarre Merikannolla. Myöhemmin Meri kohtasi syöpää sairastavan Merikannon kolmannen pianokonserton kantaesityksen yhteydessä, vain kuukausia ennen säveltäjän kuolemaa 1958.

 • Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

  Kuulemme perinteikkäitä satuja Euroopasta ja kauempaakin.

  Ylen Ykkösellä kuultiin vuonna 1992 lyhyitä sovituksia yhdysvaltalaisen Joel Chandler Harrisin luomista eläintarinoista sekä Grimmin veljesten keräämistä kansansaduista. Mahtuipa joukkoon yksi kotimainenkin perinnetarina. Satusetinä toimivat muun muassa Nalle Puhien sekä Pekka Töpöhäntien elävöittäjinäkin kunnostautuneet Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

 • Tilaa tiedolle ja harrastamiselle – kirjastoissa rakennetaan demokratian kivijalkaa

  1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto vie tiedon valtatielle

  Kun tv-arkiston kokoelmista etsitään ohjelmia kirjastoista, ollaan todellisen metatiedon ja metatason äärellä. Elävän arkiston koosteen kirjastoissa asuu tieto ja sivistys sekä suomalaisten yhtäläinen mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen. 1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto on väylä tiedon valtatielle ja kirjastoauto nopea laajakaista ennen internetin valtakautta. Kirjastossa rakentuu demokratian kivijalka, ja se on myös avoin tila ajattelulle ja harrastamiselle.