Hyppää pääsisältöön

Ylen ennakkosuosikit CS:GO-turnauksessa

Counter-Strike: Global Offensiveä pelattiin Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa paljon
Counter-Strike: Global Offensiveä pelattiin Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa paljon Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen counter-strike

Assemblyjen Counter-Strike: Global Offensive -turnauksessa on mukana maailman parhaimpia joukkueita. Suomalainen 3DMAX-joukkue taistelee 10 000 dollarin pääpalkinnosta samassa lohkossa Ninjas in Pyjamas ja Titan-joukkueiden kanssa. Yle listasi turnauksen ennakkosuosikit.

Turnauksen kaksi suurinta ennakkosuosikkia ovat ruotsalainen Ninjas in Pyjamas sekä puolalainen Virtus.Pro. Molemmat joukkueet ovat osallistujalistan parhaiten menestyneitä viime vuodelta.

Adam "Friberg" Friberg on yksi Ninjas in Pyjamas -joukkueen pelaajista
Adam "Friberg" Friberg Adam "Friberg" Friberg on yksi Ninjas in Pyjamas -joukkueen pelaajista Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen counter-strike

Ninjas in Pyjamas, Ruotsi
 • Patrick "f0rest" Lindberg
 • Christopher "GeT_RiGhT" Alesund
 • Richard "Xizt" Landström
 • Mikail "Maikelele" Bill
 • Adam "friberg" Friberg

NiP vaihtoi marraskuussa kokoonpanoaan, kun kritisoitu Robin “Fifflaren” Johansson päätti lopettaa pelaajauransa 27-vuotiaana. Tilalle rekrytoitiin tarkkuuskiväärin käytöstä tunnettu Mikail "Maikelele" Bill.

Uudella kokoonpanolla NiP on toistaiseksi pelannut vasta kahdessa turnauksessa: DreamHack Winter 2014 ja MLG X Games. Molemmissa turnauksissa NiP on edennyt finaaliin, joissa se on hävinnyt ranskalaiselle Team LDLC.com -joukkueelle lukemin 1 - 2.

NiP on voittanut näissä kahdessa turnauksessa muun muassa Fnatic- ja Virtus.Pro -joukkueet altavastaajan asemasta. Assemblyillä joukkueen pahin vastustaja tulee olemaan Virtus.Pro, kun Akilleen kantapäätä LDLC:tä ei nähdä turnauksessa.

Titan, Ranska

 • Kévin "Ex6TenZ" Droolans
 • Dan "apEX" Madesclaire
 • Kenny "kennyS" Schrub
 • Mathieu "Maniac" Quiquerez
 • Cédric "RpK" Guipouy

Titan tekee tapahtumassa LAN-debyyttinsä uudella kokoonpanollaan, kun Cédric "RpK" Guipouy palaa pelikentille kahden vuoden tauon päätteeksi. Hän korvaa joukkueessa VAC-draamassa mukana olleen Hovik "KQLY" Tovmassianin.

Ranskalaisjoukkue on harjoittellut joulun jälkeen todella paljon verkon välityksellä, joskin osa pelaajista on myös harjoitellut yhdessä Brysselissä pelikahvilassa. Joukkue on internet-turnauksissa pelannut todella ailahtelevasti. Se on voittanut useita huippujoukkueita, mutta hävinnyt myös yllättäen esimerkiksi espanjalaiselle x6tence-joukkueelle.

Titanin ehdoton avainpelaaja on 19-vuotias tarkkuuskivääripelaaja Kenny "kennyS" Schrub, jota pidetään yhtenä pelin parhaimmista pelaajista. Joukkueen kapteeni Kévin "Ex6TenZ" Droolans on puolestaan lähes poikkeuksetta aina listattu kapteenien parhaimmistoon, vaikkakin menestystä ei viime vuonna tullut odotetusti.

Paluun tekevä Guipoy oli yksi parhaimmista pelaajista CS:GO:n ilmestymisen jälkeen, mutta nykytasosta ei ole tietoa. Monet odottavatkin Titanin ja 3DMAX:in kohtaamista B-lohkon avausottelussa juuri sen takia, että he näkevät kuinka aikoinaan lempinimellä "Tankki" kutsuttu pelaaja pärjää nykyään.

Joukkue tunnetaan parhaiten taktiikoistaan sekä Schrubin yksilösuorituksista. Titan pelaa aina turnauksissa koko sydämellää - mikä kuitenkin tuottaa usein pettymyksiä. Yhden kartan ottelut lohkovaiheessa eivät ole virheherkän Titanin eduksi, joka on aikaisemminkin urallaan kompuroinut lohkovaiheessa vastoin odotuksia.

Wiktor "TaZ" Wojtas on Virtus.Pro -joukkueen yksi kokeneimpia pelaajia
Wiktor "TaZ" Wojtas Wiktor "TaZ" Wojtas on Virtus.Pro -joukkueen yksi kokeneimpia pelaajia Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen counter-strike

Virtus.Pro, Puola
 • Wiktor "taz" Wojtas
 • Filip "neo" Kubski
 • Jarosław "pasha" Jarząbkowski
 • Paweł "byali" Bieliński
 • Janusz "Snax" Pogorzelski

Virtus.Pro on yksi tasaisimmista joukkueista, joka vuoden 2014 aikana jäi vain kahdessa turnauksessa neljän parhaan ulkopuolelle. Turnausvoittoa ei ole kuitenkaan juhlittu sitten elokuun, minkä myötä puolalaisjoukkue tahtoo varmasti viime vuoden tapaan aloittaa uuden vuoden voittamalla.

Joukkueen pelaajat Janusz "Snax" Pogorzelsk ja Jarosław "pasha" Jarząbkowski lukeutuivat viime vuonna viiden parhaan pelaajan joukkoon. Kaksikko tulee olemaan myös avainpelaajia Assemblyillä.

Virtus.Pro on hävinnyt viime kuukausien aikana otteluita lukuisille eri joukkueille paras kolmesta -sarjoissa, joten lähtökohdat viikonloppua varten eivät ole parhaat mahdolliset. Finaalin ulkopuolelle jääminen olisi puolalaisten kohdalla hirveä pettymys, kun taas turnausvoitto olisi jo pienoinen yllätys monien silmissä.

PENTA Sports -joukkue DreamHack Winter 2014 -tapahtuman CS:GO-turnauksessa
PENTA Sports DreamHack -tapahtumassa PENTA Sports -joukkue DreamHack Winter 2014 -tapahtuman CS:GO-turnauksessa Kuva: Yle / Jaakko Ojalehto kilpapelaaminen

PENTA Sports, Saksa
 • Kevin "kRYSTAL" Amend
 • Denis "denis" Howell
 • Timo "Spiidi" Richter
 • Johannes "nex" Maget
 • Hendrik "strux1" Goetzendorff

Saksalainen PENTA Sports on turnauksen musta hevonen. Joukkue yllätti monet DreamHack Winter 2014 -tapahtuman turnauksessa jatkamalla lohkovaiheesta pudotuspeleihin, mutta sen jälkeen kokoonpano on vaihtunut kahden pelaajan verran alkuvuonna. Assemblyille uusina pelaajina saapuvat Johannes "nex" Maget ja Hendrik "strux1" Goetzendorff, jotka ovatkin nousseet kokoonpanomuutosten jälkeen joukkueen avainpelaajiksi.

PENTA Sports on pärjännyt kohtalaisesti eri online-turnauksissa tammikuun aikana. Vaikka se on hävinnyt useille pienemmille joukkuelle, niin on se myös tarjonnut todella kovan vastuksen samaan lohkoon Assemblyillä päätyneille Virtus.Pro ja HellRaisers -joukkueille. Saksalaisjoukkue on hävinnyt molemmille joukkueille lukemin 1 - 2, mutta Assemblyjen lohkovaiheessa yksi karttavoitto riittää voittamaan ottelun. Todennäköisesti joukkueen pudotuspelipaikan kohtalo ratkeaa lohkon viimeisessä ottelussa.

HellRaisers, IVY-maat

 • Kiril "ANGE1" Karasiow
 • Mihail "Dosia" Stolyarov
 • Emil "kucher" Akhundov
 • Egor "flamie" Vasilyev
 • Dauren "AdreN" Kystaubayev

HellRaisers on ollut IVY-maiden ykkösjoukkue jo pidemmän aikaa, mutta todellinen läpimurto odottaa yhä vuoroaan. Joukkue on useasti loistanut eri turnauksissa lohkovaiheen aikana, mutta pudotuspeleissä vauhti hiipuu yleensä jo alkumetreillä. Vuonna 2014 joukkue ylsi kolme kertaa finaaliin asti, tosin vain kerran LAN-tapahtumassa, mutta jokaisella kerralla oli tyytyminen hopeamitaliin.

Joukkue päättikin heikon vuoden päätteeksi vaihtaa kokoonpanoaan vuodelle 2015. Tammikuun alussa julkaistiin Yegor "markeloff" Markelovin ja Aleksandr "s1mple" Kostyliev vaihtavan leiriä, kun dAT-joukkuetta aikaisemmin edustanut kaksikko Egor "flamie" Vasilyev ja Dauren "AdreN" Kystaubaev liittyivät kokoonpanoon.

HellRaisersin paras mahdollisuus edetä finaaleihin olisi lohkovoitto, jonka myötä joukkue kohtaisi lauantaina semifinaaleissa todennäköisesti jonkun kolmikosta Titan-Mousesports-3DMAX. Näitä kolmea joukkuetta vastaan Kiril "ANGE1" Karasiowin tähdittämä joukkue lähtisi lähes 50 - 50 % -lähtökohdista.

Mikäli lohkovaiheesta tuloksena on toinen sija, niin semifinaalissa luultavasti vastaan asettuu NiP. HellRaisers hävisi ruotsalaisjoukkueelle 0 - 2 lukemin DreamHack Winter 2014 -tapahtuman pudotuspelien avauskierroksella.

Joukkueella on potentiaalia raa'an yksilötaidon muodossa yllättää turnauksessa, mutta valitettavan harvoin joukkue saa hyödynnettyä täyttä potentiaaliaan. Todennäköisesti HellRaisers taisteleekin jälleen himmeimmästä mitalista lauantai-iltana.

Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa
Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen counter-strike

3DMAX, Suomi
 • Joona "natu" Leppänen
 • Taneli "disturbed" Veikkola
 • Aleksi "allu" Jalli
 • Tom "stonde" Glad
 • Jesse "KHRN" Grandell

3DMAX on turnauksen ainut suomalaisjoukkue kotiyleisön pettymykseksi. Joukkue vietti Assemblyjä edeltäneen viikonlopun koko joukkueen voimin Vantaalla pelaajatalossa, jossa harjoittelu tuotti selkeästi tulosta. Vain kaksi päivää ennen Assemblyjen turnausta joukkue varmisti paikkansa ESL Pro League -liigan LAN-finaaleihin kaatamalla Epsilon eSports -joukkueen 2 - 0 lukemin.

Heti vuoden alussa kokoonpanoaan muokannut joukkue kiinnitti tarkkuuskivääripelaajina parhaiten tunnetut Tom "stonde" Gladin ja koko Suomen suosikkipelaajan Aleksi "allu" Jallin tulevaa vuotta varten. Kaksikon liittymisen jälkeen joukkue onkin peluuttanut välillä kahta tarkkuuskivääriä samaan aikaan, joka on toistaiseksi ollut menestys.

3DMAX on jatkuvasti kehittyvä joukkue, sillä se ei ole nykyisellä kokoonpanollaan ehtinyt vielä harjoitella kovin paljoa. Tämän johdosta joukkue lähteekin pienenä altavastaajana omaan lohkoonsa NiP-, Titan- ja Mousesports-joukkueita vastaan. Kaikkien kolmen mainitun joukkueen pelaajat ovat ammattilaispelaajia, minkä myötä heillä on huomattavasti enemmän harjoittelua alla kuin suomalaisviisikolla.

Suomalaisjoukkue on yleensä pelannut paljon paremmin LAN-turnauksissa kuin verkon välityksellä, joka lupaa hyvää viikonloppua ajatellen. Kotiyleisön tuki antaa varmasti lisäenergiaa pelaamiseen, jota 3DMAX tarvitseekin perjantaina pelattavissa lohkoissa. Joukkueen nykyiseltä kokoonpanolta löytyy kaikki kortit edetä pudotuspeleihin, mutta jatkopaikka edellyttää onnistumista Titan-joukkuetta vastaan ratkaisuotteluissa.

Kuka voittaa Assembly Winter 2015 Counter-Strike: Global Offensive -turnauksen?

Ninjas in Pyjamas, Ruotsi
57% (1029 ääntä)
3DMAX, Suomi
21% (373 ääntä)
Virtus.Pro, Puola
13% (242 ääntä)
Titan, Ranska
9% (160 ääntä)
PENTA, Saksa
1% (10 ääntä)
Volgare, Unkari
1% (14 ääntä)
Mousesports, Saksa
0% (4 ääntä)
HellRaisers, IVY-maat
0% (7 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1809

Assemblyjen CS:GO-turnauksessa jaetaan palkintoina 25 000 dollaria neljän parhaan kesken. Yle lähettää turnauksen otteluita Yle Areenasta, jonka lisäksi finaali näytetään suorana TV2:lta lauantaina 31. tammikuuta kello 22:40 alkaen. Katso lähetysaikataulu.

Kommentit