Hyppää pääsisältöön

Känkkäränkkäpäivä kirkastui Mikko Alatalon ja UMOn konsertissa

Mikko Alatalo ja Uuden Musiikin Orkesteri UMO musisoivat Känkkäränkkä-konsertissa Lasten juhlaviikkoilla Helsingissä 1987. Itäkeskuksen Monitoimitalon lavalla nähtiin myös Timo Taikuri ja laulun Känkkäränkkä-noitakin kujeilemassa.

Tietolaatikko

Poppaloora, puhuva auto
Alatalo, Mikko (1951- ) (sävellys, sovitus, sanoitus). Rinne, Harri (sävellys, sanoitus).

Kissanpentu
Alatalo, Mikko (1951- ) (sävellys, sovitus, sanoitus). Rinne, Harri (sävellys, sanoitus).

Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker)
Tibbles, George (sävellys, alkuperäinen sanoitus). Idriss, Ramez (sävellys, alkuperäinen sanoitus). Alatalo, Mikko (1951- ) (sov, san). Rinne, Harri (sanoitus).

Daybreak Express
Ellington, Duke (piano, johtaja, orkesteri). (Duke Ellington and his orchestra).

Eläinten olympialaiset
Alatalo, Mikko (1951- ) (sävellys, sovitus, sanoitus). Rinne, Harri (sävellys, sanoitus).

Taitaa tulla kesä (Aurinko paistaa ja vettä sattaa -)
Koivumies, Esko /pseud / (sävellys, sanoitus). Sorvali, Urpo 'Upi' (1952-1989) (sovitus). Sivonen, Jori (sovitus).

Känkkäränkkä
Alatalo, Mikko (1951- ) (sävellys, sovitus, sanoitus). Rinne, Harri (sävellys, sanoitus).

Itäkeskuksen Monitoimitalossa Helsingissä taltioidussa konsertissa Uuden Musiikin Orkesteri UMO nähdään satumaisissa tunnelmissa sulkahattuisina ja kruunupäisinä.

Lastenmusiikkikonsertin solistina viihdyttää leppoisalla tyylillään Mikko Alatalo. Lapsiyleisö vanhempinen kuuntelee jännittyneenä laulut Poppaloora, puhuva auto ja Kissanpentu. Nakke Nakuttaja -laulun ha-ha-ha-haa-ha-huudahdusten aikaan pieni hymynkarekin saattaa välähtää katsomossa.

Laulun lomassa lavalle saapuu myös Timo Taikuri. Taikasuola tekee tehtävänsä ja lapset innostuvat äänekkääseen nauruun, huuteluun ja reipas avustajakin saadaan taikurin kaveriksi.

Konserttia kiihdyttää eeenpäin Umon esittämä Daybreak Express, jonka jälkeen kuullaan Mikko Alatalon laulamina Eläinten olympialaiset. Sitten lauletaankin Taitaa tulla kesää neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, viroksi ja englanniksi. Lapsiyleisökin laulaa kuorossa kesää, sommaria, suvea ja summeria.

Ja viimein on Känkkäränkkä-konsertin nimikkolaulun aika. "Kyllä kylässä voi käydä Känkkäränkkä..." ja niinhän siinä käykin, että rusinoita mussuttava ilkikurinen noita saapuu Mikko Alatalon selän taa ilveilemään. Känkkäränkän juostessa pois lavalta kirkastuu yleisössä aurinkoinen hymy.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto