Hyppää pääsisältöön

Kesäistä höyrylaivaromantiikkaa 1960-luvun Suomessa

Lyhytelokuvassa vuodelta 1960 esitellään kesäistä Suomea ja matkailua kimmeltävien järvien ja valkokylkisten laivojen maassa.

Vetovoimaisimmat kotimaan matkailunähtävyydet sijaitsevat luonnonkauniiden vesireittien äärellä. Varsinais-Suomessa kymmenet tuhannet turistit ihastelevat kesäisin Turun saariston kauneutta ja tutustuvat vilkkaaseen ulkomaanliikenteen kaupunkiin Turkuun, mannermaamme eteläisimpään kohteeseen Hankoon ja idylliseen Naantaliin.

Itä-Suomessa Saimaan rannoilla sijaitsevat Lappeenranta ja Savonlinna ovat kesällä turistien kansoittamia ja valkoisten sisävesilaivojen satamakaupunkeja. Kiinnostavimpia kohteita ovat Pohjoismaiden parhaiten säilynyt keskiaikainen linna, Olavinlinna, sekä kauneudestaan kuuluisa Punkaharju.

Päijänteen eteläinen kaupunki Lahti kasvaa ennätysmäistä vauhtia. Sen valttina ovat hyvät tiet, jotka johtavat kaikkiin suuntiin, ja laivalla pääsee Päijänteelle.

Höyrylaivaromantiikkaa voi kokea parhaimmillaan kesällä, mutta matkailua ja lomailun viehätystä voi kokea myös kesän jälkeen Turun saaristossa ja Suomesta ulkomaille suuntautuvilla laivamatkoilla.

1960-luvulla suomalaisen matkailun kehittämisessä oli vielä parannettavaa. Huonokuntoiset tiet ja lossit olivat usein hidastavina tekijöinä. Ulkomaisten turistien saamiseksi Suomeen oli kulkemisen esteitä vähennettävä, sillä matkailijat eivät halunneet menettää niissä kohtuuttomasti aikaa.

Teksti: Teuvo Niiranen

Lisää ohjelmasta