Hyppää pääsisältöön

Koeratsastuksen kootut ohjeet

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Kun päätös oman hevosen ostamisesta on tehty, alkaa potentiaalisten hevosten etsiminen. Sen jälkeen kun mahdolliset ehdokkaat on löydetty, on edessä koeratsastus. Ennen sen oikean löytymistä on edessä yleensä useita koeratsastuksia. Ammattiratsastaja ja hevoskauppias Sanna Backlund neuvoo, miten koeratsastukseen kannattaa valmistautua.

Ota selvää etukäteen

tyttö katsoo ratsastajaa
tyttö katsoo ratsastajaa Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Umpimähkään ei kannata hevosta lähteä kokeilemaan. Kyselemällä ja kertomalla omista toiveista on hyvä keino karsia pois ne hevoset, jotka eivät vastaa omia toiveita..
- Ota hevosesta selvää niin paljon kuin mahdollista jo ennen koeratsastusta. Kerro myös myyjälle, millaista hevosta olet etsimässä.
- Mieti, oletko tosissasi ostamassa kyseistä hevosta. Älä mene kokeilemaan turhaan, sillä “sunnuntaiostajat” ovat ajantuhlausta myyjälle, eikä se ole hevosellekaan reilua.

Jos myyjällä on video hevosesta, kannattaa se näyttää vaikka omalle valmentajalle ja kysyä hänen mielipidettään. Backlund kehottaa miettimään kysymyksiä, joita haluaa myyjälle esittää. Kysymykset kannattaa kirjoittaa ylös, sillä jännittävässä kokeilutilanteessa kysymykset voivat unohtua helposti.
- Myyjä on velvollinen kertomaan kaiken olennaisen myytävästä hevosesta kuten laitakammon, vanhat vammat, huonot tallitavat tai säikkymisen maastossa.

Yksi hyppy ei kerro mitään

Itse kokeilutilanteessa on tiettyjä seikkoja, jotka kannattaa panna merkille. Vieraan hevosen selkään ei kannata itse ensimmäisenä kiivetä, vaan toivoa omistajan tai ratsastajan näyttävän ensin miten hevonen liikkuu.
- Yleensä joku verryttelee hevosen, ennen kuin kokeilija menee selkään. Jos hevosta on kokeillut jo aikaisemmin, ei hevosta välttämättä tarvitse näyttää ensin, vaan kokeilija voi hypätä suoraan selkään.

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Koeratsastuksessa ostajaehdokas testaa, onko hevonen sopiva ja toimiva.
- Tee riittävät tehtävät, jotta varmistut hevosen sopivuudesta.

Backlund myös muistuttaa, että kokeilutilanteessa yksittäiset tehtävät eivät kerro siitä, mihin hevonen pystyy.
- Yksi hypätty este tai irtohypytys koeratsastustilanteessa ei kerro mitään hevosen kyvyistä. Koeratsastuksessa ei aleta todentaa hevosen osaamistasoa, koska se selviää kilpailutuloksista, mikäli niitä on.

Mieti rauhassa

tyttö rakentaa estettä
tyttö rakentaa estettä Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Ratkaisua hevosen ostamisesta ei tarvitse eikä kannata tehdä heti kokeilutilanteessa. Hevosen ostaminen on niin iso päätös, että sitä kannattaa pyöritellä ja peilata monelta kannalta. Backlund neuvoo, että epävarmassa tilanteessa kannattaa pyytää rohkeasti toista koeratsastusta.
- Myyjältä voi myös kysyä, jos hevosen saisi koeratsastaa jossain vieraassa paikassa tai viedä sen yksiin koekilpailuihin, jotta näkee, miten hevonen käyttäytyy vieraassa ympäristössä.

Jos päätyy jättämään hevosen ostamatta, on kohteliasta ilmoittaa myyjälle päätöksestään.

Koeratsastuksessa tule myös muistaa, että myyjä ei ole mitenkään velvollinen varaamaan hevosta koeratsastajalle, ellei toisin ole sovittu. Myyjältä Backlund toivoo vastavuoroisesti reiluutta.
- Kokeilutilanteessa on kuitenkin kohteliasta ilmoittaa, jos hevoselle on tulossa muita kokeilijoita.

Vaikka tuleva hevosenomistaja on todennäköisesti malttamaton sen oman hevosen saamisessa, kannattaa ostamisessa käyttää riittävästi aikaa. Ensimmäinen ei välttämättä ole se oikea, eikä viides tai kymmeneskään.
- Hevosen etsimisessä tarvitaan malttia! Voi olla, että joudut ratsastamaan kymmeniä hevosia, ennen kuin se oikea löytyy.

Kirjoittaja: Emmakaisa Jokiniemi

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.