Hyppää pääsisältöön

Nuori ja raaka vai vanha ja kokenut

hevonen kurkistaa karsinasta
hevonen kurkistaa karsinasta Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Hevosen ostajan kannattaa miettiä, miten ja mistä aikoo hevosen hankkia. Yksi haluaa haastetta nuoresta hevosesta, toinen etsii osaavaa opetusmestaria. Yleensä ikä ja koulutustaso kulkevat käsi kädessä: mitä vanhempi hevonen sitä osaavampi ja kokeneempi – ja myös kalliimpi se on. Ammattiratsastaja ja hevoskauppias Sanna Backlund kertoo, mitä erilaisia mahdollisuuksia hevosen hankkimisessa on ja mistä hevosen hinta muodostuu.

Varsottaminen tai varsa

Yksi tapa hankkia hevonen on varsottaminen. Varsottamisessa voi yrittää vaikuttaa alusta alkaen, millainen hevosesta tulee valitsemalla tamma ja ori omien mieltymysten tai aiempien hyvien kokemusten perusteella.
– Kääntöpuolena varsottamisessa on, että se on äärettömän pitkä ja epävarma tie. Hevosen astuttamisessa, varsomisessa ja varsan kasvattamisessa on kova työ.

Jos varsottaminen vaikuttaa liian hankalalta, voi varsan ostaminen olla myös yksi vaihtoehto. Silloinkin hevosen kehitykseen ja koulutukseen saa vaikuttaa lähes alusta alkaen itse. Backlund kuitenkin muistuttaa, että myös varsan kasvattaminen ratsuksi pitkä ja mutkainen tie ja kasvattamisessa on omat riskinsä, vaikka syntymän vaarat olisikin jo ohitettu.

Varsan ostamisessa on myös se riski, että hevosen potentiaalia ei välttämättä näe niin varhaisessa vaiheessa. Siksi Backlund kehottaakin käyttämään varsan ostossa aina ammattilaista.
– Varsaa ei voi ostaa vain siksi, koska se on söpö. Kaikki varsat ovat söpöjä!

Backlund huomauttaa, että varsat ovat Suomessa myös kalliita ulkomaihin verrattuna. Varsa ei ole kuitenkaan niin kallis kuin aikuinen, koulutettu hevonen.
– Tulee kuitenkin muistaa, että nuoren hevosen kanssa on tolkuttoman kallista mennä eteenpäin. Yleensä varsan kouluttamiseen tarvitaan ammattiapua.

Nuori vai kokenut

Hevosella ikävuodet 4-6 ovat oppimisen kannalta tärkeimmät.
– Nuoret hevoset eivät sovi aralle ratsastajalle. Nuorten hevosten kanssa pitää varautua yllätyksiin ja takapakkeihin.

Backlundin mukaan ei ole kuitenkaan automaattisesti väärin yhdistää kokematon ratsastaja kokemattomaan hevoseen.
– Se on kuitenkin aina virhe, jos kokematon ratsukko jätetään yksin ilman valmennusta ja/tai jos ratsastaja ja hevonen eivät sovi toisilleen.

Iän perusteella hevosesta ei kuitenkaan kannata vetää jyrkkiä johtopäätöksiä. Nelivuotias voi käyttäytyä fiksusti vieraassakin paikassa, kun kokenut kisahevonen saa sätkyjä kotikentällä.
– Vanha GP-ratsu ei ole automaattisesti opetusmestari. Paras hinta-laatusuhde on ostaa nuori hevonen, jolla pääsee jo satulaan, mutta hevosen kanssa ei ole käyty vielä kisoissa.

Nuoren koulutuksen hevosessa tulee ottaa huomioon se, että kehittyminen tapahtuu hevosen ehdoilla.
– Nuoresta hevosesta haaveilevan kannattaa kysyä itseltään: Onko minulla aikaa odottaa hevosen kehittymistä?

Kokenut voi olla kulunut

Jos tahtoo päästä suoraan satulaan, on kokenut hevonen usein hyvä vaihtoehto. Kokeneen hevosen ostamisessa täytyy muistaa, että hevonen tulee valmiilla säädöillä, joihin ei omalla ratsastuksella pysty kovinkaan paljoa vaikuttamaan.

Kokeneen hevosen kanssa tulee olla myös tarkkana mahdollisista vanhoista vammoista ja kulumista. Esimerkiksi vanhan kisahevosen jalat ovat voineet olla kovassa rasituksessa. Mitä vanhemman hevosen aikoo ostaa, sitä tärkeämpää on selvittää, mitä hevosella on tehty aikaisemmin.

Kokeneen ja koulutetun hevosen ostamisessa tulee ottaa myös huomioon se, että hinta on usein huomattavasti korkeampi, kuin nuorten ja kouluttamattomien hevosten.

ratsastuspalkintoja
ratsastuspalkintoja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
hevosia katsoo karsinoista
hevosia katsoo karsinoista Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Muut vaikuttavat tekijät

Hevosen oikeaa hintaa on vaikea määritellä tarkasti, se on kiinni niin monesta tekijästä, joista ikä ja koulutustaso ovat ehkä merkittävimmät. Backlund jatkaa listaa asioista, josta hevosen ostaja maksaa.

Ikä, sukupuoli, väri, merkit: Esimerkiksi tammalla saattaa olla siitosarvoa, joka nostaa sen hintaa. Erikoinen, näyttävä väri saattaa nostaa hintaa.

Suku: Varsan hintaan vaikuttaa paljon se, millainen suku sillä on. Samoin varsomisiässä olevan tamman kohdalla suvulla on merkitystä.

Tulokset: Hevosen saavuttamat kisatulokset vaikuttavat siihen, kuinka arvokas hevonen on. Hyvä kilpailu- tai näyttelymenestys tuo hevoseen lisähintaa. Varsan kohdalla potentiaali ja tulevaisuuden odotukset voivat nostaa hintaa.

Valmentajan palkkio: Jos valmentajasi käy katsomassa tai koeratsastamassa hevosen, tulee hänen korvauksensa myös ostajan maksettavaksi.

Kaupan kulut: Hevoskaupassa tulee hevosen ostohinnan lisäksi kuluja. Esimerkiksi eläinlääkärin ostotarkastus tulee yleensä ostajan maksettavaksi. Ulkomailta ostettaessa tulee maksettavaksi myös hevosen tuontikustannukset: kuljetus sekä tarvittavat luvat.

Myyjän kate: Ammatikseen hevosia myyvän pitää saada hevosesta voittoa, jotta kauppa kannattaa. Sen sijaan välityspalkkion maksaja on aina hevosen myyjä, ei ostaja.

Arvonlisävero: Kaikissa hevoskaupoissa arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Yleensä silloin on kyse yksityishenkilöistä ja harrastustoiminnasta.

Markkinat: Silloin, kun hevosia on enemmän myynnissä, hinnat ovat alhaisemmat. Ja toisinpäin, jos hevosten kysyntä on kova, hevosten hinnat ovat yleensä korkeampia.

Riski: Hevosen ostamiseen liittyy aina riski. Hevonen voi esimerkiksi loukkaantua kuljetuksessa.

teksti: Emmakaisa Jokiniemi

Ulkoasua muokattu 24.11.2016

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.