Hyppää pääsisältöön

Presidenttiehdokas Esko Aho oli perhearvoja korostava kännykkäisä

Keskustapuolueen Esko Aho oli vuoden 2000 presidentivaalien vahva ennakkosuosikki. Aho nosti vaalikampanjoinnissaan näyttävästi esiin perhearvot.

Yleisradion järjestämässä television suuressa vaalikeskustelussa keskustelunaiheina olivat muun muassa perhe ja puolison merkitys vaalityössä.

Erityisesti Esko Aho oli tuonut omaa perhettään voimakkaasti esiin, esimerkiksi vaalijulisteissa. Lisäksi Kirsti-puoliso oli mukana monissa vaalitilaisuuksissa. Esko Aho piti puolison esille tuomista luontevana, koska "valinta perustuu persoonallisuuden, tavoitteiden ja asioiden yhdistelmään. Siinä mielessä varmasti tarkastellaan henkilökohtaisen elämän puolta osana sitä."

Aho myönsi, että hän on puhunut lapsista ja nuorista sekä perheistä, "koska perhe on se paikka, jossa lapset ja nuoret kasvavat. Ja kasvatusvastuu on ensisijassa siellä."

Aho huomautti, että "perheestä tulee yhteiskunnallinen kysymys siinä mielessä, että miten kasvatusvastuu ja -tehtävä onnistuvat."

Toimittaja Riikka Uosukainen halusi tietääkin, millaiset perhearvot Esko Aholla oli ja luki lähetyksessä otteita naistenlehdessä olleesta rouva Kirsti Ahon haastattelusta. Kirsti-rouva kertoi Ahojen arjesta ja isän jatkuvasta poissaolosta. Vaimon mukaan puhelin oli osoittautunut korvaamattomaksi välineeksi heidän perheessään. "Isä on viime vuosina "kasvattanut" murrosikäisiä poikiaan kännykän kautta."

Toimittaja kysyikin Aholta, miten tärkeänä tämä pitää isän läsnäoloa perheessä. Aho vastasi, että "mulla on ollut sellainen periaate, ei ole mitään niin tärkeää asiaa, joka syrjäyttäisi kotoa tulevan puhelun."

Televisiolähetyksessä tehty paljastus Ahon kännykkäkasvatusmetodista on myöhemmissä arvioinneissa nostettu varteenotettavaksi syyksi Ahon vaalihäviölle. Vaalit voitti Tarja Halonen, yksinhuoltajaäiti.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto