Hyppää pääsisältöön

Presidenttiehdokas Esko Aho oli perhearvoja korostava kännykkäisä

Keskustapuolueen Esko Aho oli vuoden 2000 presidentivaalien vahva ennakkosuosikki. Aho nosti vaalikampanjoinnissaan näyttävästi esiin perhearvot.

Yleisradion järjestämässä television suuressa vaalikeskustelussa keskustelunaiheina olivat muun muassa perhe ja puolison merkitys vaalityössä.

Erityisesti Esko Aho oli tuonut omaa perhettään voimakkaasti esiin, esimerkiksi vaalijulisteissa. Lisäksi Kirsti-puoliso oli mukana monissa vaalitilaisuuksissa. Esko Aho piti puolison esille tuomista luontevana, koska "valinta perustuu persoonallisuuden, tavoitteiden ja asioiden yhdistelmään. Siinä mielessä varmasti tarkastellaan henkilökohtaisen elämän puolta osana sitä."

Aho myönsi, että hän on puhunut lapsista ja nuorista sekä perheistä, "koska perhe on se paikka, jossa lapset ja nuoret kasvavat. Ja kasvatusvastuu on ensisijassa siellä."

Aho huomautti, että "perheestä tulee yhteiskunnallinen kysymys siinä mielessä, että miten kasvatusvastuu ja -tehtävä onnistuvat."

Toimittaja Riikka Uosukainen halusi tietääkin, millaiset perhearvot Esko Aholla oli ja luki lähetyksessä otteita naistenlehdessä olleesta rouva Kirsti Ahon haastattelusta. Kirsti-rouva kertoi Ahojen arjesta ja isän jatkuvasta poissaolosta. Vaimon mukaan puhelin oli osoittautunut korvaamattomaksi välineeksi heidän perheessään. "Isä on viime vuosina "kasvattanut" murrosikäisiä poikiaan kännykän kautta."

Toimittaja kysyikin Aholta, miten tärkeänä tämä pitää isän läsnäoloa perheessä. Aho vastasi, että "mulla on ollut sellainen periaate, ei ole mitään niin tärkeää asiaa, joka syrjäyttäisi kotoa tulevan puhelun."

Televisiolähetyksessä tehty paljastus Ahon kännykkäkasvatusmetodista on myöhemmissä arvioinneissa nostettu varteenotettavaksi syyksi Ahon vaalihäviölle. Vaalit voitti Tarja Halonen, yksinhuoltajaäiti.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto