Hyppää pääsisältöön

Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta

Voiko intin läpäistä hakkaamalla Counter-Strikea? Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Eero Svanbergin mukaan se on mahdollista, jos taso on tarpeeksi kova.

Counter-Strike.

Elektroninen urheilu eli tietokone- ja konsolipelien kilpapelaaminen kasvattaa Suomessa suosiotaan. Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Eero Svanberg ei näe mitään syytä siihen, miksi tarpeeksi tasokkaalle, kilpailulliselle pelaamiselle ei voisi saada armeijassa muiden urheilulajien tavoin harjoitteluaikaa. 

- Se on laji siinä missä muutkin. Kaikki riippuu siitä, minkä tason [urheilija] kaveri on. Se on tapauskohtaista, miten kuvio menee joukko-osastoissa, Svanberg sanoo.

Everstiluutnantti kertoo, että urheilukomennuksien myöntämisessä seurataan koko valtakunnassa yhtenäistä ohjeistusta.  Sen perusteella määritellään, kuinka paljon ja millä perusteilla asevelvollisuutta suorittavalle voidaan myöntää aikaa oman lajin kilpailuihin valmistautumiseen ja itse kisoihin.

- Kun tällainen kaveri [e-urheilija] astuu palvelukseen, hän tuo dokumentit mukaan ja selvittää asian omassa yksikössään.

Everstiluutnantti ei osaa sanoa, onko urheilukomennusvuorokausia vielä myönnetty e-urheilijoille, mutta omalla urallaan Svanberg ei ole törmännyt sellaisiin hakemuksiin.

Konsolipelaajat huippu-urheilijoiden kanssa samaan ryhmään

Muun muassa jalkapalloilijat, jääkiekkoilijat, lumilautailijat ja salibandynpelaajat voivat suorittaa asepalveluksensa erikseen huippu-urheilijoille suunnatussa Urheilukoulussa. Palvelusaika Urheilukoulussa mahdollistaa oman lajin päämäärätietoisen harjoittelun asevelvollisuuden suorittamisen yhteydessä. Elektronisille urheilijoille tätä mahdollisuutta ei ole – vielä.

- Tarjoamme varusmiespalvelusta ikäluokan parhaille urheilijoille. Sitä ei ole lyöty lukkoon, mitä lajeja tämä koskee, Svanberg kertoo.

Urheilukoulu ei anna pelkästään vapaa-aikaa oman lajin harjoitteluun, vaan huippu-urheilijalle järjestetään myös valmennusta lajiin. Siksi Urheilukouluun hyväksyttävälle lajille on oltava olemassa niin sanottua valmennuksellista tukea eli puolustusvoimien ulkopuolisia yhteistyökumppaneita.

- Meillä ei ole kaikkien lajien omaa asiantuntijaa vaan teemme yhteistyötä lajiliittojen, Olympiakomitean ja urheiluakatemioiden kanssa. Meillä on toinen puoli ulkopuolella, joka sitoutuu valmennukseen.

Suomessa e-urheilun asioita ajavat Suomen Elektronisen Urheilun Liitto (SEUL) ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL). Järjestäytyneen liiton lisäksi uusia lajeja harkittaessa Urheilukoulu selvittää, kisataanko lajissa maailmanmestaruustasolla ja kilpaillaanko siinä Olympialaisissa. Uusimpina lajeina Urheilukoulun listoille on lisätty kiipeily ja rantalentopallo.

Counter-Strike-pelaaja: Armeija on suurin este lajin kehitykselle Suomessa

Kansainvälisesti parhaat e-urheilijat pystyvät elättämään itsensä kilpailuvoitoilla ja sponsorointituloilla. Counter-Strike-kilpapelaaja Joona ”Natu” Leppänen uskoo, että Suomessa pakollinen asepalvelus jarruttaa lajin kehitystä.

- Tosi moni jättää harrastuksen pois, kun mennään armeijaan. Parikymppinen on se priima ikä, jolloin on yleensä aikaa pelata, Leppänen sanoo.

Leppänen arvioi, että turnaukseen treenaava e-urheilija tarvitsee harjoitusaikaa yli 30 tuntia viikossa. Työviikkoon verrattava peliaika käytetään joukkuetaitojen hiomiseen.

- Yksilötaito on osa sitä, mutta voittamisen ja häviämisen ero on siinä, miten joukkue pelaa yhteen.

Vaikka Leppänen pitää armeijaa suurimpana syynä pelaamisen lopettamiselle, ei hän ota kantaa siihen, pitäisikö e-urheilun vuoksi saada armeijasta vapautuksia. Leppänen sai itse vapautuksen armeijasta pelaamiseen liittymättömistä syistä.

Leppäsen joukkue 3DMAX osallistuu viikonloppuna Counter-Strike: GO -turnaukseen, jonka palkintopotissa jaetaan yhteensä 25 000 dollaria palkintorahaa. Kisa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tietokonefestivaali Assemblyjen yhteydessä 30.-31. tammikuuta.

Lue myös:

E-urheilijoiden liitto: Emme havittele tietokonepelaajia armeijan Urheilukouluun