Hyppää pääsisältöön

Suomalaisista tauluväärennöksistä maksettiin 15 miljoonaa euroa!

Suomessa paljastui maanantaina valtava taideväärennösvyyhti: arviolta 250 taulua on väärennetty, ja niiden myynnistä on saatu voittoja peräti 15 miljoonaa euroa! Kiinnostava yhteensattuma on, että samalla viikolla Docpointissa esitettiin saksalaisesta taideväärentäjästä kertova dokumenttielokuva Beltracchi - The Art of Forgery (Saksa, 2014). Väärentäjien toimissa on kosolti yhteistä.

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery

Wolfgang Beltracchi, (lue lisää väärentäjästä!) dokumenttielokuvan esittelemä väärentäjä, omaksuu todella taitavasti valitsemansa taiteilijan tyylin ja maalaa sitten kokonaan uuden, ennennäkemättömän taulun. Väärennös teoksesta tulee siinä vaiheessa, kun hän signeeraa sen imitoimansa mestarin nimiin. Taulun myymistä varten sepitetään tarina sen alkuperästä, eli väärennetty provenienssi. Sitä varten voidaan ottaa esimerkiksi valokuvia jotka muokataan näyttämään 1900-luvun alun valokuvilta.
on hyvin harvinaista, että väärentäjä on tällainen moniosaaja

Joonatan Pitkänen jututti KRP:n Klaus Kaartista ja Kimmo Nokkosta tuoreen taideväärennösskandaalin tiimoilta.
Joonatan Pitkänen jututti KRP:n Klaus Kaartista ja Kimmo Nokkosta tuoreen taideväärennösskandaalin tiimoilta. Kuva: Olli Laine / Yle väärennösvyyhti

Strada haastatteli keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Kimmo Nokkosta ja viestintäpäällikkö Klaus Kaartista. Selvisi, että vaikka Beltracchin tapaus onkin harvinainen, on siinä myös paljon tuttua. ”Elokuvassa ei ollut mitään sellaista niksiä joka ei olisi ollut minulle ennestään tuttu Suomen tapauksistakin”, Nokkonen kertoo ja jatkaa: ”sen sijaan on hyvin harvinaista, että väärentäjä on tällainen moniosaaja.” Poliisien mukaan myös Suomessa väärentäjät ovat vanhentaneet tauluja keinotekoisesti ja tehneet harkittuja kuvamanipulaatioita joiden avulla tauluväärennöksiä myydään eteenpäin.
Wolfgang ja Helene Beltracchi. Pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang ja Helene Beltracchi. Pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach helene beltracchi

Uskomaton monilahjakkuus väärensi taulut ja vaimo möi ne eteenpäin

The Art of Forgery -elokuvan päähenkilö Wolfgang Beltracchi on poikkeuksellisen lahjakas ja monipuolinen väärentäjä. Hän väärensi tauluja vuodesta 1970 alkaen, kunnes jäi kiinni vuonna 2010. Vankilasta käsin hän pääsee kuitenkin tekemään edelleen maalaustöitä, ja dokumentissa hän paljastaa useita niksejään.

rakentaako Beltracchi itsestään tarkoituksella sankarillista myyttiä?

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery

Elokuvassa Beltracchi arvioi itse itseaään: hän näkee itsensä todella ylivertaisena, jopa esikuviaan parempana. Terveen itseluottamuksen lisäksi miehestä paistaa narsistinen olemus. Rikospoliisin viestintäpäällikkö Klaus Kaartinen miettii miehen todellisia motiiveja dokumentin suhteen: ”tulee väkiselläkin miettineeksi, rakentaako Beltracchi itsestään tarkoituksella sankarillista myyttiä.

Tällä viikolla paljastunut väärennösvyyhti on todennäköisesti Suomen historian suurin, ja ehdottomasti eurooppalaisessakin mittakaavassa hyvin merkittävä.

Katso Stradan juttu Beltracchista ja tuoreesta suomalaisesta tauluväärennösvyyhdistä!

LUE LISÄÄ
Täydellinen taideväärennös - Strada tutkii kuinka se tehdään!

  • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

    Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

    Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

  • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri