Hyppää pääsisältöön

Suomalaismies rappioitui kadulla ulkomailla – kaverit lensivät auttamaan: "Ilman heitä en olisi tässä nyt”

YouTubeen ladattu video sai ystävät liikkeelle.

Hymyjen maa -dokumentissa kaksi tamperelaistaustaista kaverusta lähtevät pelastamaan vuosia sitten ulkomaille muuttaneen ystävänsä, kun heille selviää YouTubeen ladatuista videoista, että tämä elää liikuntakyvyttömänä ja riutuneena alkoholistina kadulla jossain päin Thaimaata.

Vuonna 2012 alkaneesta pelastusreissusta syntyi dokumentti, jota esitetään Helsingin Docpoint-festivaaleilla. Dokumentin tekijät Heikki Häkkinen ja Joni Luomanen kertovat, minkälainen shokki oli löytää ystävä kadulta.

- Suurin shokki tapahtui jo kotimaassa, kun näimme videot kaverista. Silloin kelasin, että ei hemmetti, voiko tämä olla totta. Siellä paikan päällä sitä toimi aika robottimaisesti. Ehkä ihminen luontaisesti toimii niin, että on vain pakko saada mies pois sieltä ja hoitoon. Tunteet ovat jälkeenpäin tulleet enemmän pintaan, kun sitä on miettinyt, Heikki Häkkinen sanoo YleX:lle.

Joni Luomanen lisää, että löytöhetki oli pysäyttävä, koska kaveria, Tuomas Kelaa, oli vaikea tunnistaa. Hän oli kuihtunut luurankomaiseksi ja näytti paljon ikäistään vanhemmalta.

Pitkän väännön jälkeen tiputukseen

Kaverukset pesivät ja kantoivat liikuntakyvyttömän kaverinsa Suomeen. Matka Thaimaan sairaalakäynteineen ja lentoineen kesti muutamia päiviä. Dokumentissa kaveriseurue saapuu Suomeen ja sairaalapaikka näyttää järjestyvän hyvin mutkattomasti. Näin ei kuitenkaan ollut.

- Eihän se ihan niin sujunut loppupeleissä. Ajoimme kentältä suoraan sairaalaan ensiapuun ja siellä sanottiin ensimmäisenä, että täällä ei ole tilaa, Heikki Häkkinen sanoo.

Seuruetta kehotettiin viemään potilas johonkin muualle. Muuta paikkaa ei ollut, koska kyseessä oli koditon ihminen.

- Olisimmehan tietysti voineet mennä mun luo, mutta siinä ei olisi ollut mitään järkeä, koska Tuomas oli niin huonossa kunnossa. Meille sanottiin, että voi mennä seuraavan päivän puolelle ennen kuin ensiavusta löytyy tilaa, Häkkinen kertoo.

- Pitkän väännön jälkeen, usean tunnin odottelun jälkeen, saimme lopulta miehen sinne sisään. Siitä hänet passitettiin suoraan sairaalan osastolle ja tiputukseen, Häkkinen jatkaa.

Vääntö sairaalapaikasta jätettiin pois dokumentin lopullisesta versiosta, koska tarinan ydin on ystävyydessä. Se ei tekijöiden mukaan sopinut mukaan, kun materiaalista täytyi leikata oleellisimmat kohdat mukaan.

”Jos he eivät olisi tulleet, minua ei olisi tässä nyt”

Pelastettu kaveri, Tuomas Kela, vietti Suomeen saapumisensa jälkeen puolisen vuotta katkaisuhoidossa. Sittemmin hän on palannut takaisin Thaimaahan. Se oli pelastajille aluksi hyvin turhauttavaa.

- Kun kuuliin siitä ensimmäisen kerran, ajattelin, että onko tässä nyt mitään järkeä. Aikuista ihmistä ei voi kuitenkaan estää. Teimme kuitenkin suullisen sopimuksen, että hän pysyy oluessa, jos juo. Että ei menisi siihen väkevään viinaan, mikä hänet ajoi alun perin huonoon kuntoon, Heikki Häkkinen sanoo.

Dokumentin tekijät kertovat olevansa tasaisin väliajoin yhteydessä kaveriinsa Thaimaassa. YleX:lle tarjoutuikin heidän kauttaan ottaa yhteys takaisin lentäneeseen Tuomas Kelaan, joka kertoo puhelimessa voivansa hyvin. Hän sanoo olevansa päivittäin poikaansa vastassa, kun tämä pääsee koulusta. Poika asuu isovanhempiensa kanssa ja Kelan asunto on parin kilometrin päässä.

Alkoholista hän ei ole päässyt täysin eroon.

- Tänään on mennyt kaksi kaljaa ja illalla menee vielä pari lisää. Terävät ovat taakse jäänyttä aikaa, Tuomas Kela sanoo.

Hymyjen maa –dokumentin hän kertoo näkevänsä keväällä, kun hän palaa Suomeen. Toistaiseksi Kela on nähnyt siitä vasta trailerin.

Ystävien tekemä pelastusreissu pari vuotta sitten tuhansien kilometrien päähän saa hänet liikuttumaan.

- No, se on kaikista paras juttu. Jos he eivät olisi tulleet, niin en olisi nyt kertomassa tätä juttua, Tuomas Kela sanoo.

Kaverin pelastamisesta kertova Hymyjen maa –dokumenttielokuva esitetään tänä vuonna myös Ylen kanavilla.