Hyppää pääsisältöön

Kooste: Nämä ihanat asiat tapahtuivat tammikuussa

Aina ei tarvitse olla niin negatiivinen – ei ihmisten, eikä uutisten.

Maailmaan mahtuu monta ihanaa asiaa. Ja uutista. // Kuva: EPA / Dennis M Sabangan

Tammikuun uutisia varjosti muun muassa Charlie Hebdo -lehden toimituksessa tapahtunut terrori-isku sekä Ukrainan kriisin jatkuminen.

Onneksi maailmassa tapahtuu paljon hyviäkin asioita, vaikka sitä ei aina huomaisi uutisia seuraamalla.

Tämä yhdeksän uutisen lista kertoo, mitä hienoja asioita tapahtui vuoden 2015 ensimmäisen kuukauden aikana.

1. Kodittomalle miehelle saatiin apua

Ylen Kioski-ohjelman toimittaja Rakel Liekki vietti yhden yön kodittomana. Hän tapasi 24-vuotiaan asunnottoman opiskelijan, Miskan.

Miska tuli vieraaksi Kioski-lähetykseen. Visiitti ja sen herättämä keskustelu poiki Miskalle väliaikaisasunnon. Lisäksi asuntoministeri Pia Viitanen aikoo perustaa pikatyöryhmän, joka pohtii ratkaisuja nuorten asunnottomuuteen.

2. Älypuhelinsovellus auttaa sokeita näkemään

Tanskalainen sovellusyritys on julkaissut Be my eyes -nimisen älypuhelinsovelluksen, jossa sokeat käyttäjät voivat kysyä näkeviltä apua ja ohjeita videochatissa. Sovellusta voi käyttää esimerkiksi apuu kylttien lukemisessa tai reittiohjeiden hankkimisessa.

Be my eyes lähettää sokean avunpyynnön puhelimeesi push-ilmoituksena. Jos et itse ehdi vastata siihen, avunpyyntö siirtyy eteenpäin jollekin toiselle käyttäjälle.

3. Ihmiset lahjoittivat rahaa kaltoin kohdellulle pizzapojalle

Yhdysvaltalainen yritys pompotteli pizzapoikaa, eikä maksanut tälle tippiä lainkaan. Tapahtumasta levisi video YouTubeen. Amanda Marie Rogers -niminen nainen näki videon ja perusti kampanjan, jonka tarkoituksena oli kerätä tippiä pizzapojalle.

Kampanja tuotti yli 31 000 dollaria eli yli 27 000 euroa.

4. Viemärijätettä muutetaan juomavedeksi, sähköksi ja tuhkaksi

Miljasröödi Bill Gates on mukana projektissa, jossa viemärijäte puhdistetaan juomavedeksi. Hän joi lasillisen vettä, joka vielä viisi minuuttia aiemmin oli viemärijätettä.

5. Paluu Tulevaisuuten -lenkkarit ilmestyvät

Vuosien odotusten jälkeen Nike on vahvistanut Paluu Tulevausuuteen -elokuvassa Marty McFlyn jalassa olleet futuristiset lenkkikengät ilmestyvät markkinoille vuoden 2015 aikana. Kengät "sidotaan" samalla Power Lace -kiinnitysmekanismilla kuin elokuvassakin.

6. Kulttuuriväki laittaa korkin kiinni

Julkkikset suosivat tipatonta tammikuuta.

Matti Nykänen, Maria Jungner, Samae Koskinen ja Arto Nyberg osallistuvat Ylen Sata päivää ilman viinaa -ohjelmaan. Lisäksi monet julkkikset ovat haastaneet toisiaan tipattomuuteen.

7. Suomalainen äitiyspakkaus nousi BBC:n kaikkien aikojen somehitiksi

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n vuonna 2013 julkaistu uutinen suomalaisista äitiyspakkauksista on noussut tiettävästi BBC:n eniten jaetuksi uutiseksi. Juttua on luettu 20 kuukauden aikana kymmenen miljoonaa kertaa.

8. Salaiset Kansiot palaa ruutuun

Aiemmin oli tiedossa, että kulttisarja Twin Peaks palaa televisioon. Tammikuussa ilmoitettiin, että Salaiset Kansiot, yksi 1990-luvun merkittävimmistä tv-sarjoista, tekee saman tempun.

9. Pikkupossun liukastelu kiinnostaa nettikansaa

Hellyttävää videoa on katsottu YouTubessa yli 1,7 miljoonaa kertaa. Aika ihanaa.