Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Aamulla kannattaa loikoilla eikä lenkkeillä

Hämmästy maailmasta -palstan tunnus
Hämmästy maailmasta -palstan tunnus Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta parempi resoluutio

Aamuvarhaiselle juoksulenkille lähtevä tehopakkaus vaikuttaa ihailtavan energiseltä urheilijalta. Mutta voi olla, että parempi olisi ottaa aamu rennosti.

Britanniassa tutkittiin urheilusuoritusten tehokkuutta eri vuorokaudenaikoihin. Tutkittavana oli 20 huippu-urheilijaa, joiden harjoitusten tehokkuutta ja vaikutusta kehoon tutkittiin eri vuorokaudenaikoina.

Lisäksi selvitettiin heidän luonnollinen unirytminsä. Osa oli illanvirkkuja aamuntorkkuja, osa taas kukonlaulun aikaan terhakkaina lenkkareita jalkaansa vetäviä aamunvirkkuja. Ja sitten oli tähän välille sijoittuvia järkevään aikaan herääjiä.

Kaikille yhteinen piirre oli tutkijoillekin yllätys: Kenenkään harjoitus ei ollut tehokas heti heräämisen jälkeen. Aamunvirkut saivat parhaan irti vasta puolen päivän aikaan tekemästään harjoituksesta. Pitkään nukkuvilla paras treeniaika oli vasta klo 20 aikoihin ja keskivertoryhmällä se oli iltapäivällä klo 16 aikaan.

Illanvirkku lahjakkuus voi jäädä huomaamatta

Tämä tulos kertoo eniten siitä, mihin aikaan ihmisen elimistö on parhaiten virittynyt urheilusuoritukseen. Tietenkin tulos on merkittävin huippu-urheilijoille, joten tavallisen hyvää oloa tavoittelevan kuntoilijan ei tämän vuoksi tarvitse muuttaa lenkkeilyrytmiään.

tavallisen hyvää oloa tavoittelevan kuntoilijan ei tämän vuoksi tarvitse muuttaa lenkkeilyrytmiään

Tutkijoiden mukaan tämä tulos saattaa selittää myös sen, miksi jotkut huippujalkapalloilijat pärjäävät hyvin kansallisessa liigassa, mutta Mestareiden liigassa tulokset ovat vaatimattomia. Jälkimmäisessä pelit ovat nimittäin huomattavasti myöhempään kellonaikaan.

Lisäksi nuoria kykyjä etsittäessä leireillä ja urheilukouluissa suoritukset usein tehdään päiväsaikaan. Se suosii aamunvirkkuja ja pitkään nukkuvien lahjakkuuksien kyvyt voivat jäädä huomaamatta.

Artikkeli tutkimuksesta Telegraph -lehdessä

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua