Hyppää pääsisältöön

Bensowin säätiö salasi homeongelmat

Bensowin säätiön lastenkoti Kauniaisissa.
Bensowin säätiön lastenkoti Kauniaisissa. Kuva: Yle, MOT lastenkotisäätiö

Kauniaisissa toimivan säätiön lastenkoti suljettiin kaksi vuotta sitten. Säätiö perusteli päätöstä lastenkotia tarvitsevien lasten puutteella. Nyt säätiön pääasiallinen toiminta on ruotsinkielisen päiväkodin ylläpitäminen.

Ylen MOT-ohjelma kertoo, että säätiön hallitus teetti laajan sisäilma- ja hometutkimuksen vuonna 2009. Tutkimuksen tulos oli, että sekä lastenkodin että päiväkodin tiloissa oli vakavia kosteus- ja mikrobivaurioita.

Tutkimuksen tekijä suositteli terveydensuojelulakiin pohjautuen, että lapset ja henkilökunta pitää siirtää väistötiloihin ja rakennukset korjata.

Säätiön hallitus päätti kuitenkin kustannusten takia olla korjaamatta rakennuksia. Homeraportin löydökset salattiin henkilökunnalta, lapsilta ja lasten vanhemmilta.

Viranomainen pysäytti remontin

Säätiön päiväkotirakennuksissa aloitettiin pintaremontti viime kesänä. Kauniaisten rakennustarkastaja keskeytti työt syyskuussa puuttuvien rakennuslupien takia. Päiväkotirakennukset asetettiin käyttökieltoon.

Viime syksyn aikana ulkopuoliset tarkastajat löysivät miljoona euroa maksaneesta remontista paljon virheitä. Virheiden korjaamisesta tulee säätiölle iso lasku.

Päiväkotitoiminta siirtyi remontien tieltä tyhjän lastenkodin tiloihin elokuussa. MOT on saanut haltuunsa myös tuoreimmat säätiön tiloissa tehdyt kosteus- ja mikrobivauriotutkimukset. Niiden mukaan lastenkodissa on edelleen kosteus- ja mikrobivaurioita.

Raportissa kerrotaan, että lastenkodin tilojen käyttö voi aiheuttaa ”terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa”. Samoissa tiloissa oli todettu suurimmat homeongelmat jo 2009.

Bensowin lastenkotisäätiön hallituksen puheenjohtaja Iselin Krogerus-Therman kiistää tienneensä 2009 hometilanteesta. Tuoreimmasta hometutkimuksesta hän sanoo: ”Olemme valmiita vetämään johtopäätöksiä, jos joku sanoo, ettei tiloissa voi olla, mutta minä en ole nähnyt mitään sellaisia raportteja”.

Krogerus-Therman on istunut säätiön hallituksessa kahdeksantoista vuotta.

MOT: Bensowin säätiön ryöstö
maanantaina 2.2. TV1 klo 20
Katso ohjelma Yle Areenasta

Kommentit