Hyppää pääsisältöön

Hammastulehdus aiheutti sairauskierteen

Jukka Lietzen haastattelukuvassa.
Jukka Lietzen haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti jukka lietzen

Salon Kiskossa asuvan maanviljelijä Jukka Lietzenin kuumeilu ja kuiva yskä jatkuivat kuukausia, ennen kuin löytyi diagnoosi. Aorttaläpän tulehdus. Alkuperäinen syy kuukausien sairaalahoitoon ja lopulta sydänleikkaukseen löytyi kuitenkin yllättäen tulehtuneesta hampaasta.

Ensimmäisen kerran Jukka Lietzen huomasi jotain olevan pielessä, kun kesän suunnistuksissa kunto meni vain huonompaan suuntaan. Hän oli harvinaisen väsynyt.

– Pidin siinä muutaman viikon tauon. Ajattelin, että olen varmaan ylikunnossa.

Antibioottikuurit seurasivat toistaan

Oli olympiavuosi ja Ateenan olympiakisat alkamassa. Matkalla Turun lähirasteille mies huomasi, että kuume oli nousussa.

– Kisojen avajaisia katsoessa oli kuumetta ja sellainen kuiva yskä, mikä sekoitti diagnoosia pitkin matkaa.

Kuume meni ohi, mutta parin viikon päästä se alkoi jälleen nousta. Yskä paheni aina kun oli kuumetta.

– Menin ensimmäisen kerran lääkäriin yksityiselle. Olin huomannut, että leposyke oli normaalia korkeampi. Olin kuitenkin niin aikaisessa vaiheessa liikkeellä, että tulehdusarvo oli hyvin matala.

Neljättä kuuria hakemaan mennessä ajattelin, että nyt pitää tutkia, mitä tässä oikein lääkitään.

Työt ja normaalielämä jatkuivat, mutta kuume alkoi taas nousta.

– Menin kunnanlääkärille. Hän kuunteli keuhkojani, ja sitten päädyttiin keuhkoputkentulehdusdiagnoosiin. Sain antibioottikuurin, mutta yskä kuitenkin jäi.

Kun kuume laski, innokas urheilija pääsi taas suunnistamaan ja sai ensimmäiset syysviljan puinnit tehtyä. Sitkeä kuume palasi ja antibioottikuurit toistuivat. Kesken kolmannen kuurin rupesi kuume nousemaan jo kesken antibioottikuurin.

Jukka Lietzen suunnistaa lumisessa metsässä.
Jukka Lietzen suunnistaa lumisessa metsässä. Kuva: Yle, Akuutti jukka lietzen

– Neljättä kuuria hakemaan mennessä ajattelin, että nyt pitää tutkia, mitä tässä oikein lääkitään. Pyysin päästä Paimion keuhkotautiosastolle lähinnä jatkuvan kuivan yskän takia.

Kuumetta 50 päivää

Kuumetta ehti olla syksyn mittaan jo 50 päivää. Paimiossa Jukka Lietzen oli lokakuun lopussa viikon verran tutkittavana. Keuhkot tähystettiin.

– Keuhkot olivat ihan hyvässä kunnossa. Muuta ei näkynyt. Sitten minulta otettiin luuydinnäyte, tuberkuloosinäyte ja kaikki mahdollinen, mitä vaan voi ajatella. Muistan sen vain, että hoitajat tähdensivät, että pitäisi saada jonkinlainen yskösnäyte. Sitä varten tramppasin siellä niitä Alvar Aallon kuuluisia portaita ylös alas, että jotain irtoaisi, mutta eihän sieltä tullut muuta kuin sylkeä vain.

Kaikesta tuli yskää, ruuan kärystä tai mistä vain aivan hillitön yskä. Pikku hiljaa vointi meni aina huonommaksi.

Lietzen kotiutettiin ilman diagnoosia. Marraskuun alkupuolelle hän palasi kontrollikäynnille, jolloin kuume taas oli nousussa ja myös CRP-arvo oli koholla.

– Sain kotiin mukaan astmasuihketta. Kuume pikku hiljaa aina nousi ja yskä paheni. Kaikesta tuli yskää, ruuan kärystä tai mistä vain aivan hillitön yskä. Pikku hiljaa vointi meni aina huonommaksi. Ylämäkeen kun kävelin, yskitti kauheasti.

Lietzen otettiin marraskuun lopulla uudelleen Paimioon.

– Oli jo jotain kuvauksia suunniteltu Tyksissä tehtäväksi. Olin taas siellä viikon, ja minulle tehtiin keuhkojen viipalekuvaus ja päätettiin, että kuvataan sydäntäkin tällä kertaa. Mutta sitä ei sanottu, ettei saa syödä aamiaista. Niinpä minulta voitiin kuvata vain rinnan päältä, mistä ei kauhean tarkasti näe. Siitä ei muuta oikeasti selvinnyt kuin synnynnäinen läppävika. Aorttaläppäni on kaksiosainen, kun normaalisti se on kolmeosainen. Oikeastaan näin jälkikäteen olisi pitänyt ajatella, että tässä voi olla jotain läppään liittyvää taustalla. Jälkikäteen selvisi, että synnynnäisesti vialliseen läppään tarttuvat bakteerit helpommin.

Paimiosta mies lähetettiin ”lomalle kotiin”, jossa hän oli viikonlopun.

– Muistan, kun kävin suihkussa. Se oli oikea koetus. Tuli hirvittävä yskänpuuska.

Tutkimukset olivat täynnä ”läheltä piti” -tilanteita. Jukka Lietzenillä oli kuume 38 asteen paikkeilla, mikä on hänelle jo todella kova kuume.

– Siinäkin oli sellaisia ehtoja, että ruvetaan hakemaan bakteeria verestä vasta silloin, kun kuume on yli 38 ja CRP-arvo on tarpeeksi korkea. En ollut täyttänyt tällaisia ehtoja aikaisemmin, joten mitään sellaista ei oltu tutkittu.

Vasen käsi oireili – vain sisko reagoi

Kun Lietzen palasi Paimion sairaalaan, alettiin hänelle jo suunnitella siirtoa sisätautiosastolle Tyksiin. Paimion sairaalassa alkoi tulla kuitenkin jo muitakin oireita. Äiti soitti pojalleen ja ihmetteli sitä, miten tämä puhui jotenkin hitaasti:

– Hän oletti, että se johtui siitä, että olen niin liikuttunut, koska olen joutumassa Tyksiin, Lietzen nauraa.

Jälkeenpäin on jäänyt hyvin mieleen, että kyseisenä tiistaina televisiosta tuli Akuutti, jossa yhtenä aiheena oli Alvar Aallon tekemä Paimion sairaala. Lietzen istui aulassa katsomassa ohjelmaa yhdessä hoitajien ja potilaiden kanssa.

– Yritin jossain vaiheessa kertoa, että olin pudotellut voileipiä käsistäni lattialle ja vasemmassa kädessä oli pintatunnottomuutta. Hoitajat halusivat vain katsoa, että näkyykö ohjelmassa tuttuja ja oireet menivät jotenkin ohi, ei sitä noteerattu ollenkaan.

Sitten tultiin sanomaan, että nyt lähdetään Tyksiin ambulanssin kanssa.

Seuraavana päivänä Lietzen oli jo niin huonossa kunnossa, että hän hoiperteli, eikä meinannut pysyä pystyssä. Myös näkökyky oli heikentynyt.

– Sitten tultiin sanomaan, että nyt lähdetään Tyksiin ambulanssin kanssa. Olin siellä iltapäivällä viiden aikaan. Seuraava muistikuva on ensiavusta. Silloin alettiin hakea bakteeria verestä ja otettiin verikokeita puolen tunnin välein kuusi kertaa, että saadaan se bakteeri kiinni.

Vanhemmat ja veli kävivät katsomassa Lietzeniä sairaalassa ja veli oli sanonut suoraan, että tämän leuka roikkuu.

– Äiti hyssytteli vielä ja sanoi, että ei tuollaisia voi sairaalle jutella.

Sisko kuitenkin kuuli oireista ja soitti veljelleen vielä illalla sairaalaan. Hän ihmetteli, miksi tämä puhuu ja vastaa niin hitaasti.

– Hän testasi niin kuin neurologit tekevät kysymällä, että kuka on Suomen presidentti. Silloin se oli Tarja Halonen ja vastasin ihan piruuttani, että kyllä minä nyt Kekkosen muistan. Hän patisteli kuitenkin, että mene kertomaan hoitajille oireista, kun taisin mainita, että olen niitä ruokia tiputellut. Hoipuin sitten sinne. Sitten minut lähetettiinkin kuvauksiin heti.

Öisissä tutkimuksissa ja neurologin testeissä Jukka Lietzen muistaa itsekin ihmetelleensä, miten sormi ei yksinkertaisesti osu omaan nenänpäähän.

Useita tukoksia aivoissa

– Siinä vaiheessa selvisi, että minulla oli ollut multippelit aivoinfarktaatiot eli useita tukoksia aivoissa.

Lietzenin sisar siis huomasi sen, mitä hoitohenkilökunta ei tajunnut: aivoinfarktin oireet. Samalla oli selvinnyt, mikä bakteeri verenkierrossa oli. Sydämen ultraäänikuvauksessa, joka tehdään ruokatorven kautta, oli nähty aorttaläpässä bakteerikasvustoa.

– Minulla oli aorttaläpän tulehdus. Siitä bakteerimönjästä, mitä siellä aorttaläpässä oli, oli päässyt kappaleita verenkiertoon ja aiheuttanut niitä tukoksia aivoissa.

Siitä bakteerimönjästä, mitä siellä aorttaläpässä oli, oli päässyt kappaleita verenkiertoon ja aiheuttanut niitä tukoksia aivoissa.

– Lääkäri lohdutti, että kun on löydetty sopiva antibiootti, mahdollisuus uusiin tukoksiin eksponentiaalisesti pienenee. Olin sitten hirveän tyytyväinen, että se näin on. Sen se ainakin auttoi, että pääsin käytäväpaikalta yksityishuoneeseen.

Tulehduksen aiheuttanut bakteeri oli streptococcus mutans, mikä aiheuttaa hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Hampaat kuvattiin ja huomattiin, että yksi aiemmin juurihoidettu poskihammas oli tulehtunut ja se vedettiin pois.

– Sanottiin, että tämä on se todennäköisin syy, miten bakteeri on vereen päässyt ja kiinnittynyt aorttaläppään.

Hoito alkoi, takapakit jatkuivat

Hoito aorttaläpän tulehdukseen oli antibiootti, jota annettiin neljän tunnin välein tiputuksessa. Hoito kestää yleensä noin kuukauden.

Jukka Lietzen haastattelukuvassa
Jukka Lietzen haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti jukka lietzen

– Varauduin siihen ja tilasin Salon Seudun Sanomat itselleni sairaalaan.

Paraneminen lähti alkuun, mutta jossain vaiheessa tuli tunne, että selkää alkoi särkeä aina, kun antibioottia ryhdyttiin tiputtamaan. Omatoiminen mies sääti itse tiputustahtia, jolloin se kesti pitempään, muttei tuntunut niin pahalle.

– Olin koko ajan hyvin omatoiminen, pystyin käymään suihkussa enkä huomannut, että minulla oli iso ihottuma-alue selässä. Kun sitten kuukauden verran oli antibioottia tiputettu, rupesivat tulehdusarvot uudestaan nousemaan.

Jukka Lietzen oli tullut yliherkäksi penisilliinille, joka rupesi myrkyttämään luuydintä. Antibioottia vaihdettiin, minkä jälkeen tilanne rupesi menemään parempaan suuntaan.

Jukka Lietzen ajatteli, että on tehnyt itse jotain väärin – kuten sen, että kun jouluna aikaan sairaalassa kierteli parikin kuoroa, hän kierteli, lääkärin luvalla, pienin askelin tassutellen kuoron perässä ja kuunteli tasanteilla mieskuoron laulua.

– Kysyinkin lääkäreiltä, mitä voisin tehdä tai olla tekemättä? Molemmat huusivat yhteen ääneen, että ei se sinun vikasi ole, se oli vain väärä antibiootti.

”Nyt voitaisiin vaikka skoolata”

Hoito jatkui näin vielä toisenkin kuukauden. Samalla tutkittiin ja pyrittiin sulkemaan pois muitakin sairauksia.

Jossain vaiheessa hoitava lääkäri tuli Lietzenin huoneeseen ja sanoi, että nyt voitaisiin vaikka skoolata. Parempaan suuntaan oltaan menossa. Aika nopeasti sen jälkeen tuli tieto, että Lietzen voitaisiin kotiuttaa.

– Olin siinä vaiheessa jo aika laitostunut. Oli aika järkytys, että voisin lähteä kotiin.

Infarktien jäljiltä tuli diagnoosi, että Jukka Lietzenin aivot kuormittuivat todella nopeasti. Vaikka hän muistaa yksityiskohtaisesti, mitä testejä silloin tehtiin, yhtä lailla mielessä on oma hämmennys siitä, ettei yksinkertaisia tehtäviä pystynyt tekemään. Eikä asioita pystynyt muistamaan. Testit kertoivat, etteivät aivot toimineet normaalisti. Paraneminen oli kuitenkin spontaania.

Vaurioitunut aorttaläppä

Monien vaiheiden jälkeen kaikki ei ollut vielä kunnossa. Tulehduksen myötä aorttaläppä oli vähän pilalla ja jäi vuotamaan.

– Siinä vaiheessa, kun sairaalasta pääsin, lihakset olivat tosi heikot, ja koetin pikku hiljaa ruveta kuntoilemaan. Oli annettu lupa tehdä mitä vaan, mutta kun yritin ensimmäistä kertaa juosta tai hiihtää, tulivat kaikki lihakset niin kipeäksi, että taisi kuume nousta ihan siitäkin syystä.

Noin puolentoista vuoden kuluttua aorttaläppä päätettiin korvata leikkauksessa mekaanisella hiilikuituläpällä. Myös nouseva aortta tai pääsuoni oli vähän laajentunut ja se päätettiin korvata proteesilla.

Yllättävän rankka leikkaus

Jukka Lietzen maanviljelytöissä
Jukka Lietzen maanviljelytöissä Kuva: Yle, Akuutti jukka lietzen

– Maanviljelijä kun olin, ajattelin, että puinnit täytyy saada hoidettua. Ajoitus meni ihan kohdalleen. Viimeisenä päivänä kun sain puitua viimeiset rapsit, menin Tyksiin sunnuntai-iltana. Ja luotin tietysti, että ne asiansa osaa.

Jukka Lietzen luotti myös siihen, että oli erittäin hyvässä kunnossa läppävuodosta huolimatta.

– Olin paljon liikkunut ja suunnistanut koko kesän. Olin sen verran varovaisemmin juossut, että sykemittarissa oli 150 rajana. Kävelin, jos syke meni yli sen rajan.

Leikkauspäivänä Lietzen ajatteli, että hänhän menee leikkauksesta heittämällä läpi.

– Ensimmäiset päivät olivat tosi raskaita. Pelkästään se, että jaksoi nousta istumaan ja syödä muutaman lusikallisen, niin oli ihan läpimärkä ja hikoilin valtavasti.

Toipuminen alkoi, jälleen kerran. Vielä tämänkin jälkeen edessä oli muutamia takapakkeja. Rytmihäiriöitä korjattiin useaan kertaan ja paljastui uusi ongelma: nestettä oli kertynyt sydänpussiin.

– Sillä kertaa sain apteekista kassillisen lääkkeitä. Pillereitä taisi olla 18 päivässä.

Kun olin ensimmäisen kerran sählyssä, niin kyllä mielestäni ne syötöt lähtivät ihan niin kuin ennenkin.

– Leikkaus oli lokakuun lopussa, mutta tammikuussa olin ensimmäisen kerran mukana sählyssä ja paikallisessa äijäjumpassa. Leikkaus oli 2008 syksyllä ja 2009 olin Jukolan viestissä mukana. Kyllä siitä sitten aika nopeasti toivuin. Nyt voisi sanoa, että olen sellaisessa kunnossa, mitä olisin, vaikkei olisi leikkausta ollutkaan.

Jukka Lietzen muistaa yhä ensimmäiset ajatuksensa sen jälkeen, kun hän tajusi saaneensa aivoinfarktin. Ne eivät olleetkaan työasiat vaan kysymys, osaako hän vielä suunnistaa ja onko pallosilmä tallella.

– Kun olin ensimmäisen kerran sählyssä, niin kyllä mielestäni ne syötöt lähtivät ihan niin kuin ennenkin, Lietzen naurahtaa.

Toimittaja: SINI SILVÀN

Lisää ohjelmasta

Kuumaa tulitikkua työnnetään ikeniin.
Kuumaa tulitikkua työnnetään ikeniin. Kuva: Yle, Akuutti hampaidenhoito
suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, professori Kyösti Oikarinen
suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, professori Kyösti Oikarinen Kuva: Yle, Tero Kyllönen professori kyösti oikarinen
Hammaslääkärissä
Hammaslääkärissä Kuva: Yle, Akuutti hammaslääkärissä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä