Hyppää pääsisältöön

"Juopoin on isä"

Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari
Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari Kuva: Risto Koo radiodokkari

Keski-ikäinen koomikko Risto Koo ja nuori sarjakuvabloggaaja Kuningatar Alkoholi vaikuttavat ehkä pintapuolisesti tarkasteltuina hyvin erilaisilta, ei pelkästään elämänkokemukseltaan, vaan myös luonteenpiirteiltään. Mutta heitä yhdistää ainakin yksi yhteinen kokemus: lapsuus alkoholistiperheessä.

  • Risto Koo Järvinen: korsolainen stand up -koomikko ja vapaa kirjoittaja
  • Kuningatar Alkoholi: Oulusta kotoisin oleva opiskelija ja sarjakuvabloggaaja

Pullopostia lapsuudesta -radiodokumentissa (Yle Radio 1, to 5.2. klo 22:05 ja su 8.2. klo 18:00) pureudutaan Risto Koon ja Kuningatar Alkoholin tarinoiden kautta, tunteen tasolla, tähän kollektiiviseen, ihmisen psyykettä järisyttävään kokemukseen, joka niin monelle on tuttu.

"Jotenkin mä diggailin sitä äijää ja kunnioitin sitä tosi paljon, sen juopottelua ja kaikkea sitä. Ainoan kerran kun mä olin pettynyt häneen viinankäytön suhteen oli se, kun oltiin jossain bileissä ja faija hävis kaljanjuontikilpailun. Mä olin et helvetti mä luulin et se on kunnon juomari, mut ei se ollukaan. Et se oli oikeesti pettymys.” – Risto Koo

Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari
Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari Kuva: Risto Koo radiodokkari

”Me tiedettiin, että just ennen neljää äiti oli pahimmillaan, mutta sen jälkeen hän aina nukahti tai sammui jossain vaiheessa… just ennen kun Dr. Phil alkoi telkkarista. Ennen sitä piti olla tosi varuillaan, että yleensä mä ja mun veli oltiin mun huoneessa tai kavereilla tai jossain muualla. Yritettiin tulla just vasta neljän jälkeen kotiin… sitte äiti ois jo rauhottunu. Se oli vähän niinku meidän luppoaikaa, se kun äiti nukkui siinä.” – Kuningatar Alkoholi

Kuningatar Alkoholi
Kuningatar Alkoholi Kuva: kuningataralkoholi.sarjakuvablogit.com kuningatar alkoholi

”Faija ei koskaan koskettanu mua, ei halannu, ei mitään. Ja jotenkin mä koin sen niin, että se varmaan vihaa mua ja fyysisesti inhoo… ja ei ehkä hyväksyny. Mut eihän se ollu sitä. Sil oli oikeesti varmaan joku ongelma. Mä luulen, että sen takia faija joi. Ei nyt sen takia, ettei se voinu mua halata, mut että sillä on tunteissa joku lukko.” – Risto Koo

Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari
Pullopostia lapsuudesta -radiodokkari Kuva: Risto Koo radiodokkari

”Se on tavallaan jännä miten sen vanhemman ja lapsen suhde kääntyy toisin päin. Silloin kun mun äiti joi tosi paljon yhteen aikaan, hän yleensä joi 24/7. Hän valvoi ihan aamusta iltaan ja illasta aamukahdeksaan ja nukkui vähän siinä välissä, sit meni taas kauppaan ostamaan jotain kaljaa tai mitä sai käsiinsä. Aika usein se olin mä, joka siinä aamulla jouduin patistamaan äidin nukkumaan. Eikä toisin päin, että vanhempi laittaa sen lapsen nukkumaan." – Kuningatar Alkoholi

Kuningatar Alkoholi
Kuningatar Alkoholi Kuva: kuningataralkoholi.sarjakuvablogit.com kuningatar alkoholi

Todellisia tarinoita: Pullopostia lapsuudesta Yle Radio 1, to 5.2. klo 22:05 ja su 8.2. klo 18:00

Ohjelma on kuultavissa Yle Areenassa huhtikuun loppuun saakka. Ohjelman toteutus: Pauliina Motturi, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Tutustu myös:
Pullopostia lapsuudesta -tv-dokumenttisarja Yle TV1 17.2. alkaen tiistaisin klo 20 sekä Yle Areena
Pullopostia lapsuudesta Facebookissa ja Twitterissä @ylepulloposti ja #pulloposti

Aihepiiriin liittyy myös Ylen 100 päivää ilman viinaa -haaste