Hyppää pääsisältöön

Lapsuus alkoholistiperheessä synnytti sarjakuvan

"Olen aina pelännyt unohtavani, miksi minusta tuli tällainen", ajatteli parikymppinen oululaisnainen ja alkoi piirtää sarjakuvaa elämästään alkoholistiäidin kanssa. Syntyi sarjakuvablogi, jonka kuvitusta nähdään myös Pullopostia lapsuudesta -verkkosivulla.

Kuningatar Alkoholi
Kuningatar Alkoholi esittely

Kunigatar Alkoholi
Kunigatar Alkoholi esittely

Kuningatar Alkoholi
Kuningatar Alkoholi kuningatar alkoholi

"Aloitin sarjakuvien piirtämisen muutama vuosi sitten. Olin juuri muuttanut kotikaupungistani Oulusta Helsinkiin opiskelemaan. Mutta vaikka olin jättänyt lapsuudenkotini taakse, kaikki muistot olivat seuranneet minua uuteen kaupunkiin. Satojen kilometrien välimatka alkoholistiäitiini ei ollut helpottanut ahdistustani niin paljon kuin olin toivonut. Hän tunkeutui öisin uniini ja olin varma, että näin hänestä joskus vilauksia peiliin katsoessani. Äidillä oli edelleen vahva ote minuun, ja pelkkä puhelinsoitto häneltä sai minut tolaltani koko loppupäiväksi. Iltaisin ylleni laskeutui paksu ahdistuksen pilvi, joka sai minut itkemään tuntikausia. Päivisin yritin pitää itseni kiireisenä opiskelijatapahtumissa ja muissa riehoissa. En halunnut ajatella mitään.

Päätin alkaa kirjoittaa lapsuudenmuistoja ylös. Keräsin paperille kaikki ne ikävät tilanteet, joihin olin joutunut kasvaessani alkoholistiperheessä. Olen nimittäin aina pelännyt unohtavani, miksi minusta tuli tällainen. Se on kamalinta maailmassa! Se, että ihminen tietää ongelmansa, muttei muista niiden juuria. Miten voi purkaa ongelmiaan, jos ei tiedä miten ne saivat alkunsa?

Jossain vaiheessa aloin kirjata nämä muistot ja tunteet ylös sarjakuvamuotoon, ja loin niille oman blogin. Olin yllättynyt siitä, miten hyvin blogin ottivat vastaan ei pelkästään muut sarjakuvabloggaajat ja sarjakuvaharrastajat, vaan myös ihan tavalliset ihmisten, jotka eivät sarjakuvia erityisemmin lue. Sain heiltä kullanarvoista palautetta ja rohkaisua. Sain myös kuulla paljon muiden läheisten tarinoita ja mielipiteitä, joista sain paljon lohtua.

Uskon, että voin nykyän paremmin. Hyvät ja huonot kaudet vuorottelevat, mutta huonoista kausista on tullut onneksi lyhyempiä. Kun ahdistaa, pelottaa tai itkettää, osaan muistuttaa itseäni siitä, että tämä on vain tunne, ja kaikki tunteet menee kyllä ohi. Ne aina menee."

Teksti ja kuvat: Kuningatar Alkoholi

Kuningatar Alkoholin blogi: Mitä nyt taas? - alkoholistien aikuisen lapsen tarinoita

Kuningatar Alkoholi kertoo elämästään myös Pullopostia lapsuudesta -radiodokumentissa.

Tutustu myös: