Hyppää pääsisältöön

Päässä mätii, mutta hoitoon et pääse

Hammaslääkärissä
Hammaslääkärissä Kuva: Yle, Akuutti hammaslääkärissä

Kuumeilua, yskää ja ankaraa väsymystä. Verinäytteitä otetaan, tutkimuksia tehdään ja antibioottikuureja määrätään. Salolainen maanviljelijä Jukka Lietzen yrittää hoitojaksojen välissä tehdä töitä ja pysytellä hengissä. Vasta, kun kunto romahtaa ja seuraa aivoinfarkti, alkaa syy miehen oireiluun selvitä.

Hammaslääketieteen asemaa osana muuta terveydenhuoltoa on pyritty vahvistamaan monenlaisin toimenpitein. Viimeksi vuonna 2002 aikuiset pääsivät osaksi kunnallista hammashoitoa.

Kuinka kävi? Lähtivätkö aikuiset sankoin joukoin hoidattamaan hampaitaan? Lisättiinkö tuntuvasti kuntien hammashoitopalveluita, jotta jokainen halukas pääsisi hammaslääkärille? Paraniko aikuisten suun terveys vihdoinkin samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa?

Väestötutkimukset kertovat karua kieltään suomalaisten suun terveydestä. Moni kärsii hammasmädästä, tulehtuneista ikenistä ja pahanhajuisesta hengityksestä. Aika monelta puuttuu hampaita suusta. Hoitojonot kunnalliselle puolelle ovat luvattoman pitkiä. Liian moni joutuu jonottamaan kiireettömään hammashoitoon yli lakisääteisen puolen vuoden rajan ja osa ei pääse hoitoon edes jonottamalla.

Yksityistä hammashoitoa on tarjolla yllin kyllin, mutta sen korkea hinta on esteenä hampaiden hoidattamiselle.

Onkin outoa, että hampaassa olevaa tulehdusta ei saa hoidatettua, mutta tulehtunut korva vain kahden senttimetrin päässä hampaasta hoidetaan.
Hintakilpailua ei synny eikä yksityisillä markkinoilla ole toimijoita, jotka olisivat valmiita kohtuullistamaan hintoja.

Yksi keino lisätä kunnallisia palveluja olisi järkevöittää hammaslääkäreiden ja suuhygienistien työnjakoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan näin syntyisi säästöä jopa 40 prosenttia nykyisistä hammashoidon kustannuksista. Suuhygienistit voisivat koulutuksensa pohjalta tehdä jopa 70 prosenttia lasten ja nuorten ja 40 prosenttia aikuisten toimenpiteistä. Nykyiset prosenttiluvut ovat vain 30 ja 10, joten petrattavaa riittää. Samalla hammaslääkärit voisivat keskittyä tekemään vaativimpia toimenpiteitä.

Moni pitkälle edennyt suun sairaus olisi estettävissä, mikäli suomalaisilla olisi mahdollisuus hyödyntää hammashoidon palveluita kuten muutakin terveydenhuoltoa. Onkin outoa, että hampaassa olevaa tulehdusta ei saa hoidatettua, mutta tulehtunut korva vain kahden senttimetrin päässä hampaasta hoidetaan.

Jukka Lietzenin aivoinfarktin syyksi paljastui tulehdus aorttaläpässä. Sen puolestaan aiheutti bakteeri, joka muhi juurihoidon jäljiltä Lietzenin tulehtuneessa poskihampaassa.

Suun tarkistaminen olisi säästänyt paljolta.

Jukka Lietzenin tarinan voit katsoa Akuutin suun terveyden erikoislähetyksessä maanantaina 2.2. Uusinta on sunnuntaina 8.2.

Lisää ohjelmasta

Kuumaa tulitikkua työnnetään ikeniin.
Kuumaa tulitikkua työnnetään ikeniin. Kuva: Yle, Akuutti hampaidenhoito
Jukka Lietzen haastattelukuvassa.
Jukka Lietzen haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti jukka lietzen
suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, professori Kyösti Oikarinen
suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, professori Kyösti Oikarinen Kuva: Yle, Tero Kyllönen professori kyösti oikarinen
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit