Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Kelpuuttaako halpuuttaa?

Tammikuussa käydään hintasotaa Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi loppuunmyynti

Tammikuussa alkanut keskusliikkeiden hintakilpailu aiheutti myös kielellistä kuohuntaa.

Muun muassa Juha kirjoitti Tampereelta näin: ”Lähikauppamme julisti äskettäin, että Halpuutimme hintoja. Halpuutimme? Mainosnikkarille lienee tullut rimakauhu sanan halventaa kohdalla, ja käyttöön on hintasotakiireessä otettu aito epäsana. Onkohan suomen kielessä moista sanaa?”

Kuin tilauksesta Kielitoimiston sanakirjan toimituksen valitsema tammikuun sana on vastaus Juhalle ja muille ihmettelijöille. Sana kun on juuri halpuuttaa ja näin sanakirjan toimitus kommentoi sanaa:

”Ruokamarkkinoitamme hallitsevat kauppajätit ovat ryhtyneet hintasotaan. Ketju toisensa perään on innostunut laskemaan elintarvikkeiden hintoja myymälöissään. Ruokasota on synnyttänyt uuden, hintojen edullistamista kuvaavan verbinkin: halpuuttaa.

Uudissana syntyi, kun yksi suurista ilmoitti halventamisen sijaan halpuuttavansa joidenkin tuotteidensa hintoja. Halpuuttamisen avulla vältetään ajatuksen harhautuminen halventamisen toiseen, väheksymistä tai halveksimista tarkoittavaan merkitykseen. Ehkä hauskan tai ärsyttävän uudissanan ansiosta ihmiset muistavat paremmin myös itse asian – entistä edullisemmat hinnat.

Uutuuttaan halpuuttaa töksähti monen kielikorvaan. Johto-opin kannalta sana on kuitenkin muodostettu oikein verbijohtimen avulla adjektiivista halpa. Mikäpä siinä, halpuutetaan vain jatkossakin!”

Joten turha toppuutella, kelpuutetaan sanavarastoomme sana halpuuttaa!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri