Hyppää pääsisältöön

Apua tautien, sotien ja luonnonkatastrofien uhreille

Punainen risti auttoi taifuunin uhreja Filippiineillä.
Punainen risti auttoi taifuunin uhreja Filippiineillä. Kuva: YLE Punainen risti auttoi taifuunin uhreja Filippiineillä. Kuva: yle Punainen Risti,Filippiinit,katastrofit,hirmumyrskyt

Kansainvälinen Punainen risti tarjosi vuonna 2014 apua lukemattomille ihmisille. Videot kertovat järjestön vapaaehtoisten ja avustustyöntekijöiden työstä Filippiineillä, Hondurasissa, Sierra Leonessa, Ukrainassa ja Malawissa.

Vapaaehtoistyötä taifuunin jälkeen Filippiineillä

Filippiinien Punaisen Ristin vapaaehtoinen Francis Hidalgo teki taifuuni Haiyanin jälkeen Taclobanissa työtä, jota moni kavahtaisi. Hänen tehtävänään oli etsiä ja kerätä hirmumyrskyssä menehtyneiden ruumiita tuhon keskeltä. Francis kertoo kokemuksistaan vapaaehtoisten työtä kunnioittavassa videomuotokuva.

HIV-työtä Hondurasissa

Väli-Amerikan Hondurasissa on noin 30 000 on hiv-positiivista, mikä on puoli prosenttia väestöstä. Hiv-tartunnan saaneista kahdella kolmesta tauti on edennyt jo aids-vaiheeseen. Hiv-pikatestejä ei ole saatavilla kaikille tai niihin ei mennä pelosta, välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä johtuen.  Punainen Risti auttaa ehkäisemään uusia hiv-tartuntoja erilaisten riskiryhmien kuten rekkakuskien ja seksityöläisten parissa.

Selviytyjän tarina Länsi-Afrikasta

Länsi-Afrikassa on 2014 levinnyt historian pahin ebolaepidemia. Ebola on verenvuotokuume, josta vain pieni osa parantuu. Viruksen leviämistä voi kuitenkin ehkäistä. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja avustustyöntekijät ovat hoitaneet sairastuneita, tiedottaneet viruksen vaaroista ja hoidosta sekä antaneet henkistä tukea.

 

Ensiapuryhmät työssään Ukrainassa

Keväällä 2014 Ukrainan Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttoivat väkivallan uhreja Kiovan Itsenäisyydenaukion eli Maidan-aukion mielenosoitusten aikana. Yli sata ihmistä kuoli ja vielä useampi loukkaantui. Punaisen Ristin vapaaehtoiset antoivat ensiapua kaikille sitä tarvitseville. Yksi vapaaehtoinen haavoittui vakavasti ammuskelussa.

 

Jotta pahin ei tapahtuisi: Malawi

Malawi on altis ilmastonmuutoksesta johtuvien tulvien, rankkasateiden ja voimakkaiden tuulien tuhoille. Punaisen Ristin sekä Malawin ja Suomen ilmatieteenlaitosten tuella kehitetyn ennakkovaroitusjärjestelmän avulla voidaan tiedottaa sään ääri-ilmiöistä hyvissä ajoin ihmisille, jotta he ehtivät varautua tulevaan.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?