Hyppää pääsisältöön

Hulluna ruokaan

Kuva ohjelmasta Hulluna ruokaan
Kuva ohjelmasta Hulluna ruokaan hulluna ruokaan

Rokkitähti-keittiömestarit ja foodiet eivät ole vain muoti-ilmiö.

2000-luku on muuttanut radikaalilla tavalla käsityksiä siitä, mitä gastronomia oikeastaan on. Muutos on myös konkreettinen: se mitä vielä taannoin pidettiin vähän porvarillisena ja vanhanaikaisena onkin nyt muodikasta ja haluttavaa, ja se näkyy katukuvassa ja kauppojen tarjonnassa. Kulttuurin edelläkävijöille on nyt tärkeää syödä hyvin, sanan kaikissa merkityksissä.

Kokkien uusi sukupolvi ei tunnusta mitään hierarkkista eroa haute cuisinen ja katuruuan välillä. Nykypäivän muodikkaimmat keittiömestarit vastustavat makuelämysten tasapäistämistä siinä missä kokit kaikkina aikoina, mutta he eivät yritä loihtia ympärilleen kullattujen palatsien tunnelmaa. Tärkeämpää on huolehtia raaka-aineiden laadusta ja pysytellä etäällä maatalous-elintarviketeollisen kompleksin syleilystä.

Ja Pariisissa nämä uudet keittiömestarit ovat maahanmuuttajia: amerikkalaisia, australialaisia, aasialaisia, eurooppalaisia. He ovat tulleet hajottamaan ranskalaisen gastronomian alkutekijöihinsä ja kokoamaan sen uudestaan omalla tavallaan. Tästä kertoo myös ranskalaisdokumentin alkuperäisnimi: l’amour food. Pariisissakin voi nyt puhua ruoasta englanniksi.

 • Hulluna ruokaan (L’Amour Food), Ranska 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Olivier Joyard.

Lisää ohjelmasta

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema