Hyppää pääsisältöön

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita.
Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita. kuvakollaashi

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. M2-musiikkistudioon kutsuttiin monia nuoren polven suomalaismuusikoita, mutta myös vanhastaan yleisölle tuttuja taiteilijoita kartuttamaan soivaa Sibelius-perintöämme. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan.

Baritoni Arttu Kataja & pianisti Kiril Kozlovsky M2-studiossa marraskuussa 2014: yksinlauluja

Baritoni Arttu Kataja
Baritoni Arttu Kataja Kuva: Rikhard Tiula m-studio

Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki M2-studiossa elokuussa 2014: Kolme kappaletta viululle ja pianolle op. 116

Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki
Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki Kuva: Yle/Anu Jaantila m-studio

Baritoni Aarne Pelkonen & pianisti Juho Alakärppä M2-studiossa joulukuussa 2014: lauluja J. L. Runebergin runoihin

Lue myös Sibelius 150: Pois tieltä risut ja männynkävyt, jossa tarinaa nuoren säveltäjän ensimmäisestä painotuotteesta ”7 sånger af Runeberg i musik satta af Jean Sibelius”.

Pianisti Juho Alakärppä ja baritoni Aarne Pelkonen M2-studiossa
Pianisti Juho Alakärppä ja baritoni Aarne Pelkonen M2-studiossa Kuva: Yle/Lotta Emanuelsson m-studio

Pianisti Mirka Viitala M2-studiossa syyskuussa 2014: Kuusi impromptua op. 5

Äänitteet kertyvät tähän artikkeliin pitkin Sibelius-juhlavuotta 2015.
#sibelius150

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava ja lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.

 • Urkureduktio tukee Kokkosen Requiemiä

  Levyarvostelu

  Joonas Kokkosen Requiem orkesterille, kuorolle ja solisteille syntyi tuskallisen hankalasti, mutta siitä tuli hänen kaunein suurteoksensa, täynnä kimmeltävää valoa, säihkyviä harmonioita, herkkyyttä ja voimaa. Teosta on esitetty ihmeen vähän - pääsiäisaikaan suuret esittäjistöt pelaavat varman päälle tutummilla passioilla ja requiemeillä. Kenties tilanne muuttuu nyt, kun Jouko Linjama on tehnyt Kokkosen requiemistä urkureduktion, joka uuden levyn perusteella toimii vallan mainiosti.

 • Kostiainen yhdisti kaikki requiemit omaansa

  Levyarvostelu

  Requiem sävellysmuotona houkuttelee säveltäjistä usein esiin uusia piirteitä, etenkin kauneutta, dramatiikkaa ja perinnetietoisuutta. Näin on käynyt myös Pekka Kostiaiselle, jonka Requiem on tavallaan kaunis, välillä dramaattinen ja kauttaaltaan tietoinen perinteestä. Mutta Alban vasta julkaisema levytys saa aprikoimaan perinteen suhdetta aikamme musiikin vaatimuksiin. Kostiaisen Requiem nimittäin kuulostaa kaikilta aiemmilta requiemeiltä, muttei lainkaan uudelta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua