Hyppää pääsisältöön

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita.
Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita. kuvakollaashi

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. M2-musiikkistudioon kutsuttiin monia nuoren polven suomalaismuusikoita, mutta myös vanhastaan yleisölle tuttuja taiteilijoita kartuttamaan soivaa Sibelius-perintöämme. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan.

Baritoni Arttu Kataja & pianisti Kiril Kozlovsky M2-studiossa marraskuussa 2014: yksinlauluja

Baritoni Arttu Kataja
Baritoni Arttu Kataja Kuva: Rikhard Tiula m-studio

Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki M2-studiossa elokuussa 2014: Kolme kappaletta viululle ja pianolle op. 116

Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki
Viulisti Annemarie Åström ja pianisti Sonja Fräki Kuva: Yle/Anu Jaantila m-studio

Baritoni Aarne Pelkonen & pianisti Juho Alakärppä M2-studiossa joulukuussa 2014: lauluja J. L. Runebergin runoihin

Lue myös Sibelius 150: Pois tieltä risut ja männynkävyt, jossa tarinaa nuoren säveltäjän ensimmäisestä painotuotteesta ”7 sånger af Runeberg i musik satta af Jean Sibelius”.

Pianisti Juho Alakärppä ja baritoni Aarne Pelkonen M2-studiossa
Pianisti Juho Alakärppä ja baritoni Aarne Pelkonen M2-studiossa Kuva: Yle/Lotta Emanuelsson m-studio

Pianisti Mirka Viitala M2-studiossa syyskuussa 2014: Kuusi impromptua op. 5

Äänitteet kertyvät tähän artikkeliin pitkin Sibelius-juhlavuotta 2015.
#sibelius150

 • Hyvä sirkus toimii aina, todistavat Eskelinen ja Gomyo

  Levyarvostelu

  Pohjimmiltaan Niccolo Paganini oli pahimman lajin kikkailija, mutta hänen huumorinsa on kestänyt aikaa. Sen todistavat viulisti Karen Gomyo ja kitaristi Ismo Eskelinen, joiden uutuuslevy sisältää Paganinin parhaita sketsejä ja linkittää hänet onnistuneesti Locatellin, Vivaldin ja Corellin viuluviikarijatkumoon.

 • Kokeellista kuoroilmaisu Haapasen malliin

  Levyarvostelu

  Yleensä moderni, avantgardistinen kuoromusiikki työlästä nauttia CD-levyn kokoisina annoksina. BIS-yhtiön julkaisu Perttu Haapasen kuoromusiikista on tässä suhteessa keskimääräistä helpompi. Laajasta tuotannosta valikoidut seitsemän teosta ilmentävät Haapasen leikkisää ja kokeilevaa asennetta sekä ihmisääneen että teksteihin, mutta seassa on sointuisuutta ja selviä rakenteita riittävästi, että kuulija kokee olevansa musiikin äärellä. Sitä paitsi Helsingin kamarikuoron kunnianhimo osuu juuri tällaiseen materiaaliin.

 • Turkulaisten jykevä Egmont hurmaisi - jos Hebon tulkintaa ei olisi

  Levyarvostelu

  Turun filharmoninen orkesteri on levyttänyt ahkerasti Naxokselle näytelmämusiikkia, ensin Sibeliukselta ja viimeksi Beethovenilta, ja ylikapellimestari Leif Segerstamin näyttämökokemus on yleensä liimannut musiikkisirpaleet hyvin yhteen. Orkesterin uusi levytys Beethovenin Egmont-melodraamasta hyödyntää kokemusta loistavasti, mutta kohtaa kovan kotimaisen kilpailijan.

 • Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua