Hyppää pääsisältöön

Mokoman Marko: Uusi levy on ensisijaisesti hyvä rock-albumi, ei sairaskertomus

Metallijyrä Mokoman uusi Elävien kirjoihin -levy soi YleX:n Viikon albumina. Levyn teemana on masennus, mutta bändi haluaa, että levy on kuulijalle voimaannuttava kokemus.

Mokoma Marko Annala ja Tuomo Saikkonen & Uuden musiikin aamuvuoro // Kuva: Toni Laaksonen/YleX

Thrashmetallibändi Mokoman uutuuslevy tottelee nimeä Elävien kirjoihin. Albumi soi YleX:n Viikon albumina. Mokoman Marko ja Tuomo kertoivat Uuden musiikin aamuvuorolle levyn vaikeasta synnystä.

– Biisien tarinat kumpuavat minun masennusajasta. Niissä tarinoissa on tosi paljon omakohtaisia kokemuksia, mutta ei niihin samaistumiseen tarvita kuitenkaan diagnoosia masennuksesta. Elävien kirjoihin on ensisijaisesti hyvä rock-albumi, ei mikään sairaskertomus. Toivon, että albumi toimisi kuulijoille sellaisena voimaannuttavana kokemuksena, laulaja Marko Annala kertoo.

Kitaristi Tuomo Saikkonen kertoo, että hyvän ystävän masennusta oli raskasta seurata vierestä.

– Kyllä Markon huonoa vointia oli vaikea seurata vierestä. Meidän bändi on keskenään hyvin läheinen ja meillä luonnollisesti on yhteisiä intressejä. Sitten kun ne hankalat ajat iski, niin minäkin jouduin miettimään omia suunnitelmia uusiksi. Mutta sitten kun Markolta alkoi tulla niitä biisejä, niin olihan se upea tunne.

Elävien kirjoihin julkaistaan myös Japanissa, jossa Mokomalla on jo ennestään hieman fanipohjaa.

– Japanin julkaisu on sellainen virtapiikki, jota odottaa innostuneena. Meillä on siellä pieni, mutta todella innokas fanipiiri. Sen pohjalle on hyvä rakennella uutta. Viimeksi kun kävimme Japanissa, niin innokkaimmat olivat jo hotellin ulko-ovella odottamassa nimikirjoituksia. Eivätkä japanilaiset pyydä nimmaria mihinkään ostoskuitiin, vaan siellä tehdään tosi hienot pahvit, joihin sitten kirjoitetaan tietyn värisellä kynällä, Mokoman miehet kertovat.

Kuuntele Mokoman Elävien kirjoihin kokonaan.