Hyppää pääsisältöön

Bensowin säätiön ryöstö: käsikirjoitus

Bensowin lastenkotisäätiö Kauniaisissa on upporikas säätiö, josta kerroimme kaksi vuotta sitten. Lastenkotisäätiö, joka lopetti lastenkotinsa lasten puutteen takia.
Nyt, epäonnistuneen miljoonaremontin takia paljastuu vakavia lasten terveyteen vaikuttavia asioita.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Jag tycker det är fruktansvärt. Det strider mot allt."
(Tämä on järkyttävää. Se sotii kaikkea vastaan.)

MOT-tunnus

Wilhelm ja Sigrid Bensow olivat lapsettomia. He perustivat ensimmäisen lastenkodin mailleen Kauniaisissa vuonna 1917. Kesäksi lastenkoti muutti Inkoon saaristoon, Barösundiin, Bensowin säätiön omistamalle saarelle.
Wilhelm Bensow oli menestynyt liikemies, joka luovutti koko omaisuutensa lastenkodille.

Bensowin säätiön ryöstö

Kaiken ikävän julkisuuden jälkeen voisi kuvitella että Bensowin lastenkotisäätiön asiat olisi laitettu kuntoon.

MOT:n ohjelmien jälkeen keskeiset henkilöt ovat jättäneet säätiön hallituksen. 50 vuotta valtaa pitänyt Rolf Wahlsberg. Puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja – Villa Bensowissa asunut Valter Gadolin. Ja Gadolinin perintöprinssiksi kaavailtu Matti Ståhlberg. Hänen piti muuttaa Villa Bensowiin Gadolinin jälkeen, mutta ikävä julkisuus pilasi suunnitelmat.

MOT huhtikuussa 2013, Matti Ståhlberg, säätiön hallituksen jäsen 2001- :
”Magnus, om jag får vara hemskt vänlig med dig och säga så där vackert, så det MOT-program jag hade äran att få se på TV, och som jag har sparat, det var så undermåligt gjort, att jag tror inte att jag vill tala med dig över telefon om någonting."
(Magnus, pyrin sanomaan tämän oikein kauniisti. MOT-ohjelma, jonka näin tv:ssä ja jonka myös tallensin, oli niin ala-arvoinen, etten taida haluta puhua kanssasi mistään.)

Ainoa vanha säätiön hallituksen jäsen on Iselin Krogerus-Therman. Hän tuli säätiön hallitukseen 18 vuotta sitten. Nyt hän on säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Krogerus-Therman on Arcada-korkeakoulun entinen vararehtori, Kauniaisten Marttojen puheenjohtaja. Valvova viranomainen, Patentti ja rekisterihallitus PRH ei ole pitänyt ongelmana, että nykyinen puheenjohtaja on ollut mukana säätiön hallituksessa aikana, jolloin on tapahtunut mittavia väärinkäytöksiä. Ja asioita, joista meidän ei pitänyt saada tietää.

Wilhelm Bensow kuoli 1949. Hänen vaimonsa Sigrid kuoli 1961 .
Kuolinilmoituksen ensimmäisellä rivillä lukee Viveca Halldin
.

Hän on Sigrid Bensowin lähin sukulainen. Hänen isoisänsä oli Sigrid Bensowin serkku
Vuonna 1955 – Vivecan ollessa 11 vuotta, hänen äitinsä teki itsemurhan. Samana päivänä Sigrid Bensow lensi Uppsalaan hakemaan lapset Kauniaisiin.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Och då kom de hit omedelbart för att, som hon alltid sade, fru Bensow, ni är mina egna - ni är mina enda egna - vi var hennes enda köttsliga släktingar, med blodsband. Och då tog de med allihopa, så då sökte pappa tjänstledigt efter begravningen för mamma och då åkte pappa och min syster Susan och jag till Grankulla."
(He tulivat tänne heti koska, kuten rouva Bensow aina sanoi: "Te olette minun lapsiani, ainoita omia lapsiani." Olimme hänen ainoita verisukulaisiaan. He ottivat mukaansa meidät kaikki. Isä otti virkavapaata äidin hautajaisten jälkeen ja isä, sisareni Susanne ja minä lähdimme Kauniaisiin.)

Viveca Halldin Norberg ja hän pikkusiskonsa jäivät Kauniaisiin Villa Bensowiin asumaan koko lukuvuodeksi.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Villa Bensow, det var så fantastiskt att bo där. Det där sovrummet hade sin utgång hit till övre hallen, och det här fotot är taget 1945 innan freden, då det fortfarande var mörkläggning och det är därför det är så fantastiskt ljust i den här, det är mörkläggningsgardiner. Och här sitter Wilhelm Bensow och Sigrid Bensow och han satt alltid och lade patiens och hon stickade alltid. Och här var det då två gästrum, eller egentligen tre små rum och de mynnade ut här och min syster och jag, vi bodde i stora gästrummet, andra sidan, och man hade mittemot sängkammaren då."
(Villa Bensowissa oli ihana asua. Makuuhuoneesta oli käynti yläkerran halliin. Tämä kuva on otettu ennen rauhaa vuonna 1945, kun ikkunat oli vielä pimennetty. Valot ovat päällä, koska ikkunoissa on pimennysverhot.
Tässä istuvat Wilhelm Bensow ja Sigrid Bensow. Herra Bensow pelasi aina pasianssia ja rouva neuloi. Täällä oli silloin kaksi, tai kolmekin pientä vierashuonetta. Niistä oli ovi halliin. Sisko ja minä asuimme isossa vierashuoneessa toisella puolen ja vastapäätä oli sänkykamari.)

Nyt Lastenkotia ei enää ole. Se suljettiin kaksi vuotta sitten. Säätiön pääasiallinen toiminta on tällä hetkellä ylläpitää päiväkotia.

Mitä viranomaiset ovat saaneet aikaiseksi? Valtakunnansyyttäjä lähetti asian kiireellisenä Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle ensimmäisen MOT-ohjelman jälkeen – kaksi vuotta sitten. Poliisi kertoo tutkinnan olevan kesken.

Verottaja on ollut hereillä.

Tämä huvila oli hallituksen entisen jäsenen Rolf Wahlsbergin pojan talonmiesasuntona yli kymmenen vuotta. Verottaja vaatii häneltä nyt 50.000 euroa jälkiverona tästä asuntoedusta. Mies on jättänyt talonmiehen tehtävät, ja muuttanut pois huvilasta.

Villa Bensowissa, yli 300:ssa neliössä runsaat kymmenen vuotta asunut Valter Gadolin on saanut mittavat jälkiverot. Hän ei kuitenkaan kerro, millaisesta summasta on kysymys.

Asetelma säätiön hallinnossa on muuttunut tällaiseksi. Iselin Krogerus-Therman hallituksen puheenjohtaja, ainoa jäljellä vanhasta hallituksesta.

Matti Ståhlberg, mukana säätiön hallituksessa vuodesta 2001. Eronnut hallituksesta, mutta jatkanut säätiön palkallisena kiinteistöistä vastaavana.

Viime kesänä Ståhlberg sai valtuudet hallitukselta päiväkotien pintaremonttiin.
Asianajaja Mikael Damsten tuli säätiöön kaksi vuotta sitten siivoamaan vanhojen hallitusjäsenten sotkuja. Hän on nyt hallituksen varapuheenjohtaja.

Mikael Damsten, hallituksen varapuheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Ja, upplägget var det att där fanns behov för en sådan här... vad man nu ska kalla det, ytrenovering. Det var nu inte något... Nog var det ju ändå en del saker som skulle göras där och då passade man på att man skulle vidta de här åtgärderna under sommaren medan barnen inte var där. Och vad jag nu kommer ihåg så var det nu inte fråga om en så där himla stor sak, det var frågan om en 240 000 som budgeten gick ut på, att det här skulle kosta, liksom, och då var det meningen att det här skulle göras raskt undan under sommaren medan barnen var på semester, eller på sommarlov med föräldrarna på lande."
(Lähtötilanne oli se, että tarvittiin jonkinlainen,sanoisinko pintaremontti. Tehtävää oli kuitenkin aika paljon, joten työhön päätettiin käyttää hyväksi kesäaikaa, jolloin lapset eivät ole paikalla.
Muistelisin, ettei siinä ollut kyse mistään valtavan suuresta. Remonttiin oli varattu 240 000 euroa. Remontti oli tarkoitus tehdäripeästi kesän aikana kun lapset olivat maalla lomalla vanhempiensa kanssa.)

Työt alkoivat juhannuksena. Tekijäksi Ståhlberg hyväksyi Tallinnassa rekisteröidyn Backstreet Ou-nimisen firman.

Selvitimme että Backstreetin omistaja sai joulukuussa vuosi ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta liittyen toiseen omistamaansa rakennusfirmaan. Törkeä kirjanpitorikos, törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä kavallus ovat syyksi luetut rikokset. Hänellä on myös kymmenen vuoden takaa amfetamiini-tuomio, kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vankilaa.

MOT:
"Vad hände sedan?"
(Mitä sitten tapahtui?)

Mikael Damsten, hallituksen varapuheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Ja, sedan... Sedan måste jag säga att jag inte riktigt... Det här skedde då som sagt mitt under sommaren och sedan fick vi höra att det här, som det nu ofta kan gå, att renoveringsbehovet blev mycket större än vad man hade tänkt sig i början."
(No sitten... Täytyy sanoa, etten oikein... Kuten sanoin, tämä tapahtui keskellä kesää. Saimme kuulla,että oli käynyt kuten usein käy, että remonttitarve olikin suurempikuin alkuun oli ajateltu.)

Säätiön hallitus päätti, että pitää tehdä paljon luultua suurempi remontti. Päätöksellä oli kiire. Päiväkotilapset olivat tulossa takaisin elokuun alussa.

Heinäkuussa remontti sai vauhtia. Säätiön päiväkotirakennuksissa purettiin ja rakennettiin.
Sain käsiini laskutuksen.

Bensowin säätiö maksoi Backstreet Ou:lle 60 000 Euroa viikossa koko kesän. Ensimmäinen maksu lähti jo ennen remontin alkua.
Luotettavat lähteet kertoivat, että tästä 60 000 Euron viikkosummasta vain osa menisi remontiin. Väitteet olivat kovat, rupesin seuraamaan remontin etenemistä.

Kuudes päivä elokuuta, päiväkotilapset olivat palanneet kesälomalta. Olivat tyhjissä lastenkodin tiloissa – päiväkotirakennuksissa oli remontti kesken.
Pihalle ilmestyi poliiseja luotiliiveissä. He olivat suojelemassa Aluehallintoviraston tarkastajia. Työmaalta löytyi kahdeksan työntekijää. Heistä viisi oli pimeätä työvoimaa.
Työmaalla käytiin uudestaan kaksi päivää myöhemmin. Silloin kohdattiin seitsemän työntekijää, joista jälleen viisi oli pimeätä työvoimaa.
Pimeän työvoiman käytöstä on tulossa iso lasku säätiölle. Tilaajavastuulain laiminlyöntimaksu on 16 000 – 50 000 euroa.

Sitten Kauniaisten rakennustarkastaja puuttui peliin.

Sirkka Lamberg, rakennustarkastaja, Kauniainen:
"Naapuri soitti minulle ja tuli käymään. Hänellä oli valokuvia, josta me pystyttiin selkeästi tajuamaan, että siellä on isommasta työstä kyse. No ajattelin, että huhhuh, että tuota niin, ei sen kummempaa. Me sinä päivänä lähdettiin käymään kiinteistöllä ja tarkistamaan, mikä se tilanne oikeasti siellä on. Sitten selvisi, että siinä toisessa rakennuksessa, siellä on kaksi päiväkotirakennusta, niin siinä toisessa rakennuksessa oli myös työt käynnissä ja siellä oli sama tilanne, että siellä rakennettiin uusi IV-konehuone ja ilmanvaihto käytiin muuttamassa painovoimaisesta koneelliseksi."

MOT:
"Molemmissa päiväkodeissahan on tää pieni laajennusosa. Se on rakennettu pihalaattojen päälle. Mistä tämä kertoo?"

Sirkka Lamberg:
"No se kertoo siitä, että siellä ei ole ollu ammatti-ihmiset hankkeessa mukana, ja sekin kertoo, että siellä ei ole otettu viranomaiseen yhteyttä siinä mielessä, että olisi kysytty. Tai jos siellä olisi ollut semmoinen porukka, joka on rakentamisen kanssa ollut aiemmin tai
tietää rakentamisesta, niin niitten ois pitäny tietää, että tän tyyppinen työ vaatii rakennuslupaa. Tää ei ole mikään rajatapaus sillä lailla."

MOT:
"Eikö se ole aika poikkeuksellista, että perustukset tehdään pihalaatoille? Ootko sä nähnyt vastaavaa?"

Sirkka Lamberg:
"No en ole nähnyt vastaavaa."

Mikael Damsten, hallituksen varapuheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Nå, vi blev nog väldigt upprörda, det är ju helt klart det. För att det där... vi hade ju haft en då... inkopplade, där hade varit arkitekter, eller åtminstone en arkitekt med, och där var andra sakkunniga med och det där... jag är ju inte sakkunnig på sådana här frågor på något sätt, jag har jobbat som advokat och inte som byggnadsjurist och jag hade nog litat på att alla de här... de lov som behövs och som sådana här arbeten förutsätter, att de var i skick. Men det visade sig nu sedan att det då inte var."
(Kyllähän me tietysti järkytyimme. Olimmehan me käyttäneet arkkitehtejakin, tai ainakin yhtä ja muitakin asiantuntijoita. Minähän en ole mikään rakentamisen asiantuntija. Olen toiminut asianajajana enkä rakennuslakimiehenä.
Olin kyllä luottanut siihen,että tällaisiin töihin tarvittavat luvat olivat kunnossa. Sittemmin kävi ilmi, etteivät ne olleetkaan. )

Myös hallituksen puheenjohtaja on toistanut monta kertaa puhelimitse, että hän ei tiedä rakentamisesta mitään. Silti hän on antanut täydet remonttivaltuudet Matti Ståhlbergille, joka ei myöskään ole rakentamisen ammattilainen. Olen pyytänyt hallituksen puheenjohtajaa perustelemaan tätä, mutta hän ei ole tähän mennessä suostunut haastatteluun. Hän on myös kieltänyt meitä kuvaamasta remontin kohteena olleita päiväkotirakennuksia.

MOT:
"Säätiön edustajat, ovatko he ymmärtäneet, mistä tässä on kysymys?"

Sirkka Lamberg:
"No mä uskon, että tällä hetkellä on. Alussa heillä oli vahva luottamus siihen työporukkaan ja työnjohtoon. Se oli semmoinen niinkö tavallaan ristiriita, joka kun meiltä tuli viestiä, että nyt ei hommat pelitä, niin sitä ei ihan heti ymmärretty."

Rakennustarkastaja keskeytti kaikki rakennustyöt syyskuun alussa. Päiväkotirakennukset asetettiin käyttökieltoon. Silti säätiön kassasta lähti maksuja Backstreet Ou:lle Tallinnaan. Joulukuussa päätin viedä havaintoni säätiön hallituksen varapuheenjohtajalle.

MOT:
"Jag följde ju med det där bygget hela sommaren och samtidigt så fick jag de här utbetalningarna, fick veta att det betalades 60 000 euro i veckan för det här, som för mig såg ut som en skenrenovering. Vad tänkte du när jag kom hit med den där högen med utbetalningar?"
(Seurasin rakennustöitä koko kesän ja sain tietää, että säätiö maksoi viikossa 60 000 euroa sellaisesta, mikä vaikutti valeremontilta. Mitä ajattelit, kun näytin tositteet maksetuista eristä?)

Mikael Damsten, hallituksen varapuheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Jag blev nog väldigt förvånad, eller vi ska säga både förvånad och förskräckt kan man väl säga, men att det där... Då satte jag ju igång med min egen utredning omedelbart efter det. Det var väl en fredag vi träffades och hela weekenden gick jag igenom kontoutdrag och tittade vad som hade hänt där. Och det där... nu vet vi vad som har betalats och det där och nu väntar vi på... det blir en hel revision av det här bygget, det är klart."
(Olin kyllä hyvin yllättynyt,tai pitäisikö sanoa sekä yllättynyt että kauhistunut. Aloitin heti sen jälkeen oman selvitystyöni. Tapasimme perjantaina ja koko viikonlopun kävin läpi tilitapahtumia. Nyt tiedämme, mitä on maksettu
ja odotamme... Tämä urakka tarkastetaan nyt perinpohjin.)

Joulukuun alussa Kauniaisten rakennuslautakunta sai rakennustarkastajan vaatimat ulkopuoliset raportit siitä, mitä remontissa oli tehty. Raporttien viesti oli, että suuri osa tehdystä työstä pitää purkaa. Luvattomien lisärakennusten perustukset on tehty pihalaatoille. Vähimmäisvaatimus perustuksille on, että ne rakennetaan puolen metrin syvyyteen. Yhden päiväkotirakennuksen kattorakenteet ovat remontin seurauksena heikentyneet niin, että katto ei kestä minkäänlaista lumikuormaa.

MOT:
"Jos tulisi reippaasti lunta, mitä Stora Lyanin katolle tapahtuisi?"

Sirkka Lamberg:
"No tää on ihan hyvä kysymys. Siis sillä lailla, että tota niin, siinä vaiheessako ulkopuolinen tarkastaja antoi sen raportin ja me istuttiin tässä pöydän ääressä, niin tota niin yksimielisesti oltiin sitä mieltä, että se kattotuolirakenne täytyy korjata välittömästi. Tota niin,
mä nyt eilen viimeksi kysyin siitä, että onhan se korjattu, niin sitä ei ole vielä korjattu."

Siinä vaiheessa kun kaikki työt pysäytettiin puuttuvien rakennuslupien takia, säätiö oli maksanut Backstreet Ou:lle melkein 800 000 euroa. Säätiö oli maksanut Tallinnaan 170 000 senkin jälkeen kun työt oli jo pysäytetty.

MOT:
"Om du skulle bygga egnahem, och det skulle uppstå den här situationen att det redan har betalats ut det där... 800 000, och så visar det sig att oj, byggloven var inte i skick och allting har gått fel, skulle du gå med på att fortfarande fortsätta att betala?"
(Jos rakentaisit omakotitaloa ja syntyisi tilanne, että on maksettu 800 000 euroa ja yhtäkkiä huomataan, että rakennuslupaa ei ole, ja kaikki on pielessä, jatkaisitko yhä maksamista?)

Mikael Damsten, hallituksen varapuheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Nej, det skulle jag nog inte. Men att det där... Det har nu betalats, och det har då tydligen funnits någon orsak till det."
(En varmasti jatkaisi. Rahat on nyt kuitenkin maksettu ja varmaan siihen on ollut peruste.)

Olen pyytänyt haastattelua säätiön hallituksen puheenjohtajalta, Iselin Krogerus-Thermanilta. Olen pyytänyt vastausta siihen, miksi hän on antanut valtuudet Matti Ståhlbergille maksaa 940 000 euroa Backstreet Ou:lle. Puheenjohtaja ei suostu vastaamaan.

Tässä vaiheessa en vielä tiedä Matti Ståhlbergin vankilatuomiosta, vuodelta 2009. 1 vuosi ja 10 kuukautta vankeutta. Ehdollisena. Törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän oli väärentänyt yhden miehen firmansa tilinpäätökset, ja kanavoinut miljoonan verran tuloja ranskalaiselle pankkitilille. Tällä tavalla hän oli välttänyt 300 000 euron verot.

Miksi Krogerus-Therman on antanut tälle miehelle vapaat kädet toimia säätiön kirstunvartijana? Miksi hän vaikenee? Toivon saavani tähän vastauksen, ennen kuin ohjelma loppuu.

MOT:
"Säätiö on maksanut tästä ns. remontista miljoona euroa tähän mennessä. Miltä se kuulostaa?"

Sirkka Lamberg:
"En osaa, rahakysymyksiin ota kantaa. Sen voin sanoa, että näin päin se on monta kertaa kalliimpi, että ensin rakennetaan ja sitten katsotaan, että mitä on rakennettu. Tämä on se kallein tapa tehdä."

Juuri ennen ohjelman valmistumista, teen järkyttävän löydön Bensowin säätiön hallituksen papereista. Viiden vuoden takaa. Sillä aikaa kun selvitän mistä on kysymys, palaamme vielä Uppsalaan.

Tapasimme ohjelman alussa Sigrid Bensowin lähimmän sukulaisen. Hän vietti lapsuutensa kaikki joulut ja kesät Villa Bensowissa ja lastenkodin kesäpaikassa Inkoossa.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Vi var hennes enda köttsliga... hon sade: "Ni är mina egna", sade hon. De där jularna som vi var där, så hon ville ju att jag skulle... jag var hantlangare åt henne. Jag stod och packade julklappar för att alla barnen på barnhemmet skulle ha julklappar och vi åkte till Stockmann och handlade, handlade och tant Mary var naturligtvis med där - och jag var ju med för att jag var ganska flink på den tiden, och så här, och var med och hantlangade, packade julklappar och vi höll ju på till... höll ju på till midnatt, alltså. Det var... och höll på och donade. Och det var ju samma när det skulle packas till Barösund, då kom ju jag i tid och... i god tid innan vi skulle flytta då skolan slutade. Och då fick jag ju vara med och packa och springa ärenden och dona."
(Olimme rouvan ainoita verisukulaisia. Hän sanoi aina: "Te olette minun omiani". Niinä jouluina, jotka vietimme siellä, sain aina olla rouvan apulainen. Pakkasin joululahjoja kaikille lastenkodin lapsille ja kävin Stockmannilla ostoksilla rouvan ja Mary-tädin kanssa.
Sain olla mukana, koska olin niin reipas. Auttelin ja pakkailin joululahjoja, jopa keskiyöhön asti. Puuhaa riitti. Autoin myös, kun pakattiin Bärosundiin lähtöä varten. Tulin hyvissä ajoin ennen kuin koulu loppui ja muutettiin maalle. Sain olla mukana pakkaamassa ja juoksemassa asioita.)

Säätiössä nyt paljastuneet käänteet järkyttävät.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Om jag skall vara riktigt uppriktig: jag tycker det är fruktansvärt. Det strider mot allt. Jag tycker det här... det här... Jag är ju inte jurist men det här liknar för mig svindleri och plundring."
(Suoraan sanoen: tämähän on järkyttävää. Se sotii kaikkea vastaan. Minusta tämä on... En ole mikään lakimies, mutta tämä muistuttaa huijausta ja rosvousta.)

Halldin Norberg muistuttaa että Bensowin rahat kuuluvat yksiselitteisesti lastenkodille.

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Jag tycker det är fullständigt hårresande att säga att det inte finns barn. Man kan ju naturligtvis ta hand om... man adopterar inte barn, man har ju mer korttidsplaceringar nu men vad man skall ha, det är ju att erbjuda ungdomar och barn som är otrygga en trygg och... trygg uppväxt där man kan få värme och kärlek och kontinuitet och inte flyttas fram och tillbaka hit och dit. Och det som upprör mig allra mest, jag... jag blir så upprörd: det är att det har ju framkommit att man har skott sig. Så styrelsens ledamöter har ju berikat sig och mer eller mindre plundrat denna stiftelse. Ja-a. De måste ja mycket, mycket rymliga samveten. Och man lever inte upp till ansvaret man har för att förvalta så mycket pengar och en så viktig verksamhet. Och hur de här personerna är funtade, det kan jag inte förstå."
(On suorastaan hiuksia nostattavaa sanoa, ettei lapsia muka riitä. Huolta voi pitää muutenkin kuin adoptoimalla. Nyt suositaan lyhytaikaisia sijoituspaikkoja. Turvattomille lapsille ja nuorille pitää joka tapauksessa voida tarjota turvallinen kasvupaikka, jossa he saavat lämpöä, rakkautta ja jatkuvuutta, eikä heitä siirrellä paikasta toiseen. Eniten minua järkyttää se... Tämä todella järkyttää minua: on käynyt ilmi, että jotkut ovat käyttäneet hyväkseen säätiön rahoja. Hallituksen jäsenet ovat rikastuneet ja rosvonneet säätiötä. Heidän omalletunnolleen tuntuu mahtuvan aika paljon. He ovat laiminlyöneet velvollisuutensa vastatessaan suurista rahasummista ja tärkeästä toiminnasta. En käsitä, millaisia ihmisiä he oikein ovat.)

Bensowin lastenkotisäätiö on sulkenut lastenkotinsa. Bensowin viiden hehtaarin alueella Kauniaisissa toimii nyt päiväkodit Lilla Lyan ja Stora Lyan. Nyt kun päiväkotirakennukset ovat keskeytyneen remontin takia käyttökiellossa, päiväkotilapset ovat vanhan lastenkodin tiloissa. Vuonna 2009 tehtiin laajat hometutkimukset näissä rakennuksissa. Sain paperit käsiini juuri ennen ohjelman valmistumista.

Vuonna 2010 ”päätettiin olla tilaamatta työ Tofte-yhtiöltä toimenpiteille homeongelmaan Stora ja Lilla Lyanissa. Pentti Tuukkasen mukaan työ maksaisi 300 – 350 000 euroa”
Soitan heti toimitusjohtaja Tuukkaselle.

Pentti Tuukkanen muistaa heti tapauksen. Päiväkoti- ja lastenkotirakennuksissa oli niin vakavia kosteus- ja mikrobivaurioita, että hänen suosituksensa oli selvä:
Lapset ja henkilökunta välittömästi pois rakennuksista, jonka jälkeen tehdään laajat korjaukset kaikkiin rakennuksiin.

Tuukkanen on vieläkin järkyttynyt säätiön hallituksen täydellisestä piittaamattomuudesta. Hallitus tiesi päiväkotien ja lastenkodin homeesta, ja päätti olla korjaamatta niitä. Tuukkasen raportit salattiin henkilökunnalta, lapsilta ja lasten vanhemmilta.

Matti Ståhlberg oli hallituksen jäsen kun tästä päätettiin.

Matti Ståhlberg puhelimessa:
MOT:
"Varför hemglighöll ni mögelproblemet?"
(Miksi homeongelma on pidetty salassa?)

Matti Ståhlberg, hallituksen jäsen 2001-2013, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Inga kommentarer. Viceordförande och ordförande svarar. Jag ber att få att tacka för att du ringde, och önskar dig en riktigt trevlig dag."
(Minä en tunne asiaa, joten en lähde kommentoimaan. Voit soittaa puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle ja kysyä asiaa heiltä. Kiitos soitosta ja oikein hyvää päivänjatkoa.)

Nyt päiväkodin lapset ovat vanhassa lastenkodissa, jossa on jo viisi vuotta sitten ollut suurimmat ongelmat.

Tässä nykyisen hallituksen tiedossa oleva tuore homeraportti tilasta, missä päiväkotilapset ovat tällä hetkellä:
”Kosteus ja mikrobivaurioita. Tilan käyttäminen voi aiheuttaa terveydensuojelulain mukaista terveydenhaittaa”.
Säätiön hallitus on tiennyt tästä, kun lapset siirrettiin elokuussa vanhaan lastenkotiin.

Hallituksen puheenjohtaja Iselin Krogerus-Therman on istunut hallituksessa jo silloin kun home-ongelma on pyyhkäisty maton alle jo viisi vuotta sitten. Homesalailu on jatkunut tähän päivään asti.

Tätä ohjelmaa on lykätty viikolla, niin että puheenjohtaja Krogerus-Therman tulisi ohjelmaan vastaamaan näistä asioista.

Kun vielä kerran yritän tavoittaa hallituksen puheenjohtajaa, hän on lähtenyt Espanjaan golfaamaan.

Iselin Krogerus-Therman, puheenjohtaja, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Tätä tietoa me emme ole saaneet."

MOT:
"Onpa outoa."

Iselin Krogerus-Therman:
" - On todella, ja vakavaa. Meidän olisi pitänyt saada tuo tieto ennen kuin siirsimme lapset sinne. Jos olisimme saaneet raportin rakennuksen terveysriskeistä, emme tietenkään olisi siirtäneet lapsia sinne, sehän on selvää."

Viveca Halldin Norberg, Sigrid Bensowin kummilapsi:
"Det blir en förtroendekris och så kan vi inte ha det utan vi ju måste försöka ställa tillrätta och för att kunna ställa tillrätta så kan får man inte underlåta och tala om var det gick snett någonstans. För ärlighet vara trots allt längst. Och man får inte besudla minnet av makarna Sigrid och Wilhelm Bensow. Det får man inte göra."
(Tästä syntyy luottamuspula,joka on yritettävä korjata. Luottamus ei palaudu, jos asiaa ei selvitetä. On tutkittava, missä meni vikaan. Rehellisyys maan kuitenkin perii. Sigrid ja Wilhelm Bensowin muistoa ei saa tahrata. Ei missään nimessä.)