Hyppää pääsisältöön

Elämän suuret päätökset kannattaa tehdä silloin kun on vessahätä

Puucee
Puucee puucee

Milloin on paras aika tehdä elämän suuria päätöksiä ja valintoja? Yöllä? Muuten rauhallisessa tilanteessa? Ehkä hyvän aterian jälkeen? Ei, vaan oikea hetki on silloin kun on vessahätä.

Hollantilainen tutkija Mirjam Tuk sai idean yrittäessään pysyä hereillä pitkän luennon loppuun saakka juomalla useamman kupin kahvia. Kun neste lopulta saavutti hänen rakkonsa, samalla aivot terästäytyivät – ja tutkimusidea syntyi.

Hänen johtamassaan tutkimuksessa koehenkilöille teetettiin useita päätöksentekoa ja harkintaa testaavia tehtäviä tuntien ajan. Osa koehenkilöistä joi testin alussa viisi isoa lasillista vettä, osa vain muutaman siemauksen. Vessassa ei saanut käydä. Noin 40 minuutin kuluttua, kun paljon juoneilla luonto olisi kutsunut, tutkijat huomasivat yllättävän ilmiön: tämän ryhmän päätöksen muuttuivat selvästi harkitsevammiksi ja pitkäjännitteisemmiksi.

Tutkijoiden selitys ilmiölle liittyy aivojen toimintaan. Ne aivoalueet, joilla virtsaa pidätellään, ovat samoja joilla aivot muutenkin kontrolloivat halun ja palkitsemisen tunteita. Siksi niiden alueiden aktivoituminen muuttaa kaikkia valintoja pidemmälle tulevaisuuteen katsoviksi. Ja jos tuli jo käytyä vessassa, ei hätää: pelkkä pissahädän ajatteleminenkin aktivoi nuo aivoalueet.

Elämän suurten valintojen edessä tutkijat antavatkin käytännön neuvon: juominen auttaa!

Päätöksenteosta ja ulkoisista olosuhteista puhuttiin Prisma Studiossa 4. helmikuuta 2015

Lue myös - yle.fi:stä poimittua