Hyppää pääsisältöön

Lordi Jim

Peter O'Toole elokuvassa Lordi Jim
Peter O'Toole elokuvassa Lordi Jim Kuva: Pax Enterprises peter otoole

Joseph Conradin romaaniin perustuvassa seikkailuelokuvassa Peter O’Toole esittää pelkuriksi leimattua merikapteenia, joka yrittää lunastaa maineensa.

Conradin kertomuksen ytimessä on miehen kunnia. Merimies Jim etenee urallaan Britannian kauppalaivastossa, mutta loukkaantumisen vuoksi päätyy miehistön jäseneksi pyhiinvaeltajia Mekkaan kuljettavalle huonokuntoiselle höyrylaivalle. Myrskyssä laivan miehistö hylkää matkustajat raukkamaisesti, Jim heidän mukanaan.

Pelkuruuden varjo seuraa Jimiä koko hänen loppuelämänsä. Jim saa kuitenkin tilaisuuden lunastaa kunniansa takaisin sepitteellisessä Patusanin maassa, jossa pieni kaupunki taistelee Eli Wallachin esittämää rosvopäällikköä, "kenraalia" vastaan.

Siinä missä Conradin romaani on klassinen psykologinen tutkielma, ohjaaja Richard Brooks on sovittanut sen etupäässä seikkailuelokuvaksi, mihin tarina toki antaa kaikki mahdollisuudet. Aikalaisarvostelijat tosin moittivat elokuvaa ulkokohtaiseksi ja katsoivat sen hieman horjuvan psykologisen draaman ja railakkaan toiminnan välillä, mutta Peter O’Toole itse piti suoritustaan yhtenä uransa parhaista.

  • Lordi Jim (Lord Jim), Britannia 1965. O: Richard Brooks. N: Peter O’Toole, James Mason, Curd Jürgens, Eli Wallach.

Yle Teema