Tietoisuustaidoista eli mindfulnessista on apua sairauksien hoitoon. Sana tietoinen antaa suuntaa mistä on kyse - ollaan hetkessä tietoisesti, pannaan ajatuksia merkille, ollaan herkkiä mielen ja kehon tuntemuksille. Nämä taidothan perustuvat buddhalaiseen meditaatioperinteeseen. Länsimaissa mindfulnessia käytetään muun muassa stressinhallinnassa. Masennuksen uusiutumista voidaan ehkäistä tietoisuustaitoharjoittelulla.
Marjo Laurila koki saaneensa hyötyä masennukseensa jo lääkityksestä ja yksilöterapiasta, mutta riski taudin uusimiselle on iso.
- Luulen että masentuminen on ollut suojautumiskeino vaikeissa elämäntilanteissa nuoruudesta lähtien. Kun aivot ovat oppineet tällaisen tavan reagoida, niin onhan siitä vaikea päästä eroon, sanoo Marjo Laurila.
Kun ihminen on sairastanut useamman masennusjakson, todennäköisyys uuteen depressioon onkin jo 70-80 prosenttia. Ongelma on siis iso. Tämän vuoksi kehitetään uusia keinoja terveenä pysymiseen. Yksi sellainen on tietoisuustaitoihin pohjautuva psykoterapia.
Tietoisuustaidoilla eroon masennuksesta
Tietoisuustaitoja harjoitellaan yksilöterapiassa tai ryhmässä kahdeksan viikkoa. Esimerkiksi hengitys- ja kehotietoisuusharjoitukset ovat mindfulness-tunnin antia. Tarkkaavaisesti keskitytään käsillä olevaan hetkeen, ja pannaan merkille lempeästi ja hyväksyvästi omia ajatuksia ja tuntemuksia. Havainnoidaan mielestä kumpuavia ajatuksia, vaikkapa pettymyksiä ja huolia. Masentuneen on hyvä pyrkiä eroon automaattisista negatiivisista kriittisistä ajatuksista, jotka itse asiassa ylläpitävät depressiota.
Mä oon kaikessa huono, en onnistu missään, mä oon ihan paska, ruma, kukaan ei halua olla mun kanssa
Marjo Laurila huomasi usein ajatelleensa ensimmäisenä jossain tilanteessa: mä oon kaikessa huono, en onnistu missään, mä oon ihan paska ja ruma, kukaan ei halua olla mun kanssa. Ryhmässä hän kuuli samaa puhetta ja ihmetteli, kuinka nuo kauniit ihmiset voivat ajatella noin - mutta niinhän mäkin teen. Mutta en enää.
Kognitiivinen psykoterapeutti (YET) ja terveystieteiden tohtori Taru Juvakka käyttää työssään tietoisuustaitoharjoitteita. Hänen mukaansa tällaisella hoito-ohjelmalla opetetaan ihmistä katselemaan kriittisiä ajatuksia ja tunnekokemuksia ja ymmärtämään, että ajatukset on vain ajatuksia ja ne ovat mielen tuotoksia. Ne eivät ole välttämättä tosiasioita.- Masentunut ihminen humpsahtaa helposti ajatuksiinsa ja hän saattaa ajatella: tämä on totta, minä olen huono. Mutta tietoisuustaidot tuo uuden kulman - minulla on tämä ajatus, että olen huono ja sehän tuomitseva ajatus. Vatvomisen ja negatiivisten ajatusten kehä saadaan katkaistua, jatkaa Juvakka.
Marjo Laurila hyötyi tietoisuustaitoharjoittelusta
Marjo Laurila oli mukana kahdeksan viikkoa ryhmässä, jossa tehtiin erilaisia tietoisuustaitoharjoituksia, muun muassa tietoista kävelyä. Aluksi harjoitukset tuntuivat hankalilta.
- Ensimmäisen kerran jälkeen saimme ”läksyjä” enkä sitten niitä ehtinyt tehdä. Ajattelin taas olevani niin huono, etten uskalla mennä ryhmään. Mutta sitten meninkin ja heti tunnustin, en ole tehnyt harjoituksia. Vetäjät sanoivat ei se mitään, tee niin hyvin kuin pystyt. Se oli vapauttavaa.
Laurila kertoo, kuinka ryhmän salliva ilmapiiri ja säännöllinen tekeminen saivat harjoittelun sujumaan. Myös ryhmän muiden masennuksen kokeneiden vertaistuki edisti toipumista.
Ennen inhosin masentumispiirrettä itsessäni. Olen oppinut elämään sen kanssa. Olen sisukas ja selviän tietoisuustaitoharjoituksilla, kun masennus koettaa saada otetta.
Mindfulnesin harjoittaminen lisää myötätuntoa itseä kohtaan. Tämä onkin masentuneen kohdalla merkittävää, kun pyritään kriittisistä kehää kiertävistä ajatuskuluista eroon.
Psykoterapeutti Taru Juvakan mukaan tietoisuustaidoilla kohennetaan ratkaisevasti masentuneen elämänlaatua ja -hallintaa. Ihminen oppii tunnistamaan, milloin masennus on iskemässä päälle, ja milloin on pidettävä parempaa huolta itsestä. Masennuksen sairastunut ihminen pysyy työkykyisenä, ja oppii elämään oireidensa kanssa, milloin on esimerkiksi aika pitää itsestä parempaa huolta.
Lisää ohjelmasta





