Hyppää pääsisältöön

Nixon ja Watergate – Teemalauantai 14.2.

Nixon Kiinassa 1972. Kuva kaitafilmeistä kootusta dokumettielokuvasta Meidän Nixonimme (Our Nixon), ohjaus Penny Lane.
Nixon Kiinassa 1972. Kuva kaitafilmeistä kootusta dokumettielokuvasta Meidän Nixonimme (Our Nixon), ohjaus Penny Lane. meidäm nixonimme,Teemalauantai,Richard Nixon,Our Nixon

Teemalauantai on omistettu Amerikan lähihistorialle ja Richard Nixonin presidenttikaudelle. Meidän Nixonimme on kotielokuva Valkoisesta talosta, Presidentin miehet on neljällä Oscarilla palkittu trilleri Watergate-skandaalista.

Dokumenttielokuva Meidän Nixonimme (Our Nixon) on intiimi kuvaus Richard Nixonin presidenttikaudesta 1969–74. Se perustuu kaitafilmeihin, joita taltioivat presidentin lähipiirin miehet H.R. Haldeman, John Ehrlichman ja Dwight Chapin. Kaikki kolme nuorta republikaania päätyivät vankilaan muutama vuosi myöhemmin.

Meidän Nixonimme on eräänlainen kotielokuva Valkoisesta talosta. Suurten historiallisten tapahtumien ja poliittisten skandaalien keskellä super8-filmille taltioitiin niin maailmanpolitiikkaa muuttanut Kiinan-vierailu kuin puhelu Kuuhun, sekä Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset että Nixonin tyttären häät, yhtä hyvin supervaltojen johtajia kuin pääsiäispupuja.

Kaitafilmiä kertyi yli 500 rullaa. Filmit päätyivät Watergate-tutkimusten aikaan FBI:n haltuun, ja ne unohtuivat arkistoihin 40 vuodeksi. Nyt ne ovat ensi kertaa nähtävissä. Meidän Nixonimme -elokuvan ohjaaja Penny Lane totesi ensi-illan aikaan materiaalistaan: "Palaaminen alkuperäislähteiden pariin on paras tapa kokea historia niin kuin se elettiin, hämmentyneenä siitä mitä tapahtuu ja miksi – ja miksi se on merkityksellistä."

Näin syntyi "omituisen hurmaavaksi" ja "kiusallisen inhimilliseksi" ylistetty muotokuva Nixonista ja tämän lähipiiristä.

Meidän Nixonimme alkaa Watergate-skandaalista, ja se on myös illan elokuvan aiheena. Alan J. Pakulan ohjaama, neljä Oscaria voittanut Presidentin miehet (All the President's Men) kertoo poliittisista salaliitoista, Syvästä kurkusta, sankarillisista lehtimiehistä ja journalismista, joka voi kaataa jopa maailman mahtavimman valtion presidentin.

Tutkivan journalismin ja poliittisen jännityksen klassikko valmistui vuonna 1976, siis varsin pian presidentin eroon johtaneiden tapahtumien ja paljastusten vyöryn jälkeen. Elokuvan sankareita ovat Watergate-skandaalin paljastaneet The Washington Postin toimittajat Bob Woodward ja Carl Bernstein. Heitä näyttelevät Robert Redford ja Dustin Hoffman. Tarinan kolmatta sankaria, Washington Postin päätoimittajaa Ben Bradleetä esitti sivuosa-Oscarin arvoisesti Jason Robards.

Presidentin miehet perustuu Woodwardin ja Bernsteinin kirjoittamaan samannimiseen kirjaan, jonka William Goldman muokkasi elokuvaksi.

Teemalauantai 14.2.2015

  • Klo 21.00 Meidän Nixonimme (Our Nixon), USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Penny Lane.
  • Klo 22.25 Presidentin miehet (All the President’s Men), USA 1976. O: Alan J. Pakula. N: Robert Redford, Dustin Hoffman, Jason Robards.
Dustin Hoffman ja Robert Redford tutkivina toimittajina elokuvassa Presidentin miehet (All the President's Men).
Dustin Hoffman ja Robert Redford Presidentin miehissä. Dustin Hoffman ja Robert Redford tutkivina toimittajina elokuvassa Presidentin miehet (All the President's Men). robert redford,Teemalauantai,Presidentin miehet

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa