Hyppää pääsisältöön

Onko tämä hauskin luontoääni?

Riekkokukko kevään vaihtopuvussa.
Riekkokukko kevään vaihtopuvussa. Riekko vaihtaa höyhenpuvun väritystä vuodenaikojen mukaan. Riekkokukko kevään vaihtopuvussa. Kuva: Yle/Risto Salovaara riekko

Yle Luonto etsii Suomen hauskinta luonnonääntä. Onko se riekon räkättävä naurahdus vai joku muu? Mikä ääni on saanut sinut hymyilemään?

Riekon nauru ja sen muut hassut ääntelyt ovat Ylen radion luonto-ohjelmien tekijöiden suosikkeja. Tätä lintua ei vain voi kuunnella vakavalla naamalla.

Riekkokukon soidinäänestä ei voi erehtyä, kun sen kuulee kevätyönä. Se on pitkä, loppua kohden kiihtyvä sarja ko-pek ko-pek ko-pek..., joka päättyy naurumaiseen remahdukseen.

Mutta on niitä hauskoja luonnonääniä muitakin. Ja jänniä ääniä, jotka jostain syystä jäävät mieleen.

- Omituisista äänistä tulee mieleen ainakin vesipyörre Päijänteellä Kalkkistenkoskella, jossa vedenkorkeutta säädellään patoluukuilla ja suurempiakin pyörteitä esiintyy. Pyörteen hörppäävä ääni oli kuulemisen arvoinen ja tapahtumakin näytti aika erikoiselta, kertoo radion luonto-ohjelmien tuottaja Asko Hauta-aho.

Luonnon äänien taltioiminen ei ole helppoa

Viikon luontoääniä on kuultu radiossa jo vuosikymmenien ajan ja tuttu sarja käynnistyy jälleen maaliskuun alussa. Mutta kuinka haastavaa luonnon äänittäminen on ja mitä konsteja tähän nykyään käytetään?

Luonto-Suomen luonnonäänien illassa toimittajat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg keskustelivat luonnon äänittämisestä.

Ohjelmassa kuultiin mm. miten Inarijärvi jäätyy. (Kuuntele kohdasta 22min.)

Puhelimellakin voi hyvissä olosuhteissa tehdä yllättävän hyviä äänityksiä. Kuuntele huikea kännykällä äänitetty näyte lehtopöllön huhuilusta (kohdasta 28min).

Ehdota suosikkiääntäsi

Mikä mielestäsi on hauskin, omituisin tai muuten vain hyvän mielen tuonut ääni, jonka olet kuullut luonnossa? Kerro oma tarinasi äänestä, joka sai sinut hymyilemään, yllättymään, ihmettelemään.

Linkit:

Kommentit