Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Suksipenkit testissä: maalikamera liian lujilla

Sadasosatkaan eivät olisi riittäneet erojen löytämiseen suksipenkkien välillä. Kuningaskuluttajan kolmen kovan mielestä todella huteran oloinen halpispenkki paljastui tositoimissa kelpo raudaksi.

Harrastehiihtäjä tarvitsee hyvää voitelupenkkiä lähinnä luistovoitelun loihtimiseen. Kun sulattaa, siklaa ja harjaa luistoparafiinejä, on suksi syytä saada tukevasti paikalleen.

Helppojen pikavoiteiden aikanakin on paljon hiihdon harrastajia, jotka tekevät voitelun pidemmän kaavan mukaan ja käyttävät sulatettavia luistovoiteita – niillä kun saa paremman ja kestävämmän tuloksen.

Voitelupenkin idea on pitää suksi paikallaan voitelun ajan. Tässä testissä tutkittiin, mitä kaupasta saa satasella. Asaklitt (43 €) ja Puuru PP-Light (75 €) ovat malleja, jotka kiinnitetään alustaan, kuten esimerkiksi pöytään.

testituotteet
Asaklitt ja Puuru PP-Light kiinnitetään pöytään, Vonkamies, Atom Sports ja Puuru PP-1 seisovat omilla jaloillaan. testituotteet Kuva: YLE suksipenkki

Vonkamies Outdoor (59 €) ja Atom Sports (60 €) ovat suurempia penkkejä ja ne seisovat omilla jaloillaan. Samalla lailla jaloilla varustettu Puuru PP-1 (155 €) on testin selvästi muita kalliimpi verrokki.

Kolmen kovan testaajan raati koottiin ulkoiluyhdistys Vantaan Ladusta.

Timo Palotie ylsi kilpahiihtäjänä kansainväliselle tasolle 80-luvulla. Hän on toiminut myös välinehuoltajana arvokisoissa, mm Lake Placidin olympialaisissa.

Kaksi hiihtäjää
Timo Palotie (vas) hiihti kilpaa 70- ja 80-luvuilla kansainväliselläkin tasolla. Kaksi hiihtäjää Kuva: Testaajan kuva. hiihtäjä

Kiinteistöhuoltoa opettava Pertti Meriläinen niitti aikanaan menestystä koulun hiihtokilpailuissa, mutta nyt hän laskee mieluummin hiihtopäiviä kuin kilometrejä.

Pirjo Hyvärinen
Pirjo Hyvärinen on viihtynyt lumikenkäkävelyillä. Pirjo Hyvärinen Kuva: testaajat kuningaskuluttaja

Pirjo Hyvärinen viihtyy kotikaupungin laduilla, mutta hänet on nähty myös lumikenkäilemässä tunturimaastossa.

Pienpenkillä pärjää kotona

Raati arvostaa tukevaa, helposti koottavaa ja suksen profiiliin hyvin istuvaa penkkiä.

Raati totesi, että alustaan kiinnitettävät mallit Asaklitt ja Puuru PP-Light ovat nopeita ja helppoja koota. Asaklittissä pöytään kiinnitetään vain keskiosa, mutta kokoamisen suhteen hivenen työläämmässä Puuru PP-Lightissä myös päätyosat.

Puuru PP-Light ja Asaklitt -telineet kiinnitetään pöytään.
Puuru PP-Light ja Asaklitt -telineet voi kiinnittää pöytään. Ne oli helppo koota. Puuru PP-Light ja Asaklitt -telineet kiinnitetään pöytään. Kuva: YLE suksipenkki

Puuru PP-Lightissä on enemmän suksea tukevaa pintaa. Asaklittissä suksen päitä tukee vain pistemäinen kiila.

Se huomattiin, että apupöydän olisi hyvä olla suunnilleen suksen pituinen. Jos sopivaa pöytää ei ole saatavilla, pöydän jatkeena voi käyttää lautaa, joka puristetaan pöytään samalla kiinnitysmekanismilla kuin penkkikin.

Kolmen kovan mielestä alustaan kiinnitettävillä malleilla harrastajahiihtäjä pärjää aivan hyvin kotioloissa, jos pöytä on tarjolla sopivassa tilassa. Isompia ja tilasyöpömpiä jalkamalleja on silloin turha hankkia.

Hutera ensivaikutelma

Atom Sports -voiteluteline.
Atom Sports -voitelupenkissä on omat jalat. Se vaikutti aluksi huteralta, mutta voitelu sujui kuitenkin hyvin. Atom Sports -voiteluteline. Kuva: YLE suksipenkki

Omilla jaloillaan seisova voitelupenkki voi olla tarpeen, jos pitää voidella ulkona tai sopivaa pöytää ei ole tarjolla.

Kaikki kolme voitelupenkkien jalkamallia oli helppo koota. Vonkamies Outdoor ja varsinkin Atom Sports vaikuttivat ensi alkuun huterammilta kuin monta kertaa kalliimpi verrokkituote Puuru PP-1.

Puuru PP-1:n tukevuutta lisää se, että tuote seisoo neljällä jalalla.

Mutta kun penkkejä testattiin tekemällä voiteluja, halvemmatkin haastajat vaikuttivat tarpeeksi tukevilta harrastajahiihtäjän tarpeisiin. Yhtään penkkiä ei saatu nurin voitelusession aikana.

Kuningaskuluttajan testaajat pisteyttivät penkit lopulta äärimmäisen lähelle toisiaan. Kaikilla siis tulee toimeen, jos lähtökohtana on harrastajahiihtäjän tarpeet.

Erojen jäädessä lähinnä makuasioiksi, emme laittaneet tässä testissä tuotteita paremmuusjärjestykseen.

Plussat ja miinukset

Asaklitt 43 €

Asaklitt
Asaklitt-penkki. Asaklitt Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+ menee todella pieneen tilaan
+ nopein koota
+ edullinen hinta
+ Pirjon ja Pertin mielestä jopa yhtä hyvä kuin kaksi kertaa kallimpi Puuru PP-Light, joka on toinen alustaan kiinnitettävä malli
- jos sopivaa pöytää ei löydy, käyttö hankalaa
- kiinnityskierteessä valmistusvirhe, kierrettä piti herkistellä ennen kuin toimi
- keskiosan korkeutta ei voi säätää. Tässä testissä seikasta ei ollut harmia.


Puuru PP-Light 75 €

Puuru PP-Light -voitelupenkki
Puuru PP-Light Puuru PP-Light -voitelupenkki Kuva: YLE suksipenkki

+ menee pieneen tilaan
+ Timon mielestä tukevuuden vuoksi parempi kuin toinen alustaan kiinnitettävä malli Asaklitt, muut pitivät molempia yhtä hyvinä
- vaatii enemmän tilaa kuin Asaklitt


Atom Sports 60 €

Atom Sports -voiteluteline.
Atom Sports Atom Sports -voiteluteline. Kuva: YLE suksipenkki

+ kaksi suksea saa kiinni yhtä aikaa
+ teline voiteille ja tarvikkeille
- huteruus, joka ei kuitenkaan pahemmin häirinnyt voitelua Pirjon ja Pertin mielestä. Timo oli jonkin verran kriittisempi.


Puuru PP-1 155 €

Puuru PP-1
Puuru PP-1 Puuru PP-1 Kuva: YLE suksipenkki

+ tukevin
- kalliimpi hinta ei anna vastaavasti lisähyötyä
- Pertin mielestä teline saattaa ”keulia”, kun siklaa suksen päätä voimalla. Timon mielestä ongelma vältettävissä vähemmällä voiman käytöllä.


Vonkamies Outdoor 59 €

Vonkamies Outdoor
Vonkamies Outdoor Vonkamies Outdoor Kuva: YLE kuningaskuluttaja

+ hinta
+ ajaa asian harrastajahiihtäjän kohdalla ihan hyvin
- löytyy tukevampikin teline, Puuru.
- keskikiinnikkeen korkeutta ei voi säätää. Ominaisuus ei ollut kuitenkaan tässä testissä ongelma.


Tutustu myös:
Pikaluisto ei luistanut pakkaskelin testissä

Voiteluvinkkejä luisteluhiihtäjälle

Voiteluraudat testissä

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.