Hyppää pääsisältöön

Testaa kuinka helposti lankeat intuitioosi

Lyijynä kädessä.
Lyijynä kädessä. Kuva: Yle/ Antti Lempiäinen kirjoittaminen

Maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 euroa. Maila maksaa 1,00 euron enemmän kuin pallo. Kuinka paljon pallo maksaa?

Tuliko mieleesi heti vastaus? Tunnusta pois, että se oli 10 senttiä. Maltahan mielesi ja tee tarkistuslaskenta: 0,10 + 1,10 = 1,20. Intuitiivinen vastaus tuntui helpolta ja miellyttävältä, mutta se oli näköjään väärä. Laske uudelleen.

Shane Frederickin laatima kognitiivinen pohtimistesti mittaa kuinka laiskoja olemme luottaessamme intuitioon. Tuhannet amerikkalaisten huippuyliopistojen (Harvard, MIT, Princeton) ovat vastanneet näihin kysymyksiin väärin.

Kaksi muuta kysymystä sarjassa ovat:

Miksi kokeessa kysytään näin itsestään selviä asioita?

Jos 5 koneelta vie 5 minuuttia tehdä 5 tuotetta, kuinka paljon aikaa vie 100 koneelta tehdä 100 tuotetta?

Järvessä on alue, jota peittävät lumpeenlehdet. Alueen koko kasvaa kaksinkertaiseksi joka päivä. Jos järvi kasvaa umpeen lumpeenlehdistä 48 päivässä, kuinka kauan vie aikaa, että lumpeet peittävät puolet järvestä?

Kysymykset on rakennettu niin, että intuitiivinen vastaus tulee automaattisesti mieleen. Koe mittaa sitä, kuinka itsevarma olet, kuinka taipuvainen olet luottamaan intuitioosi. Jos kognitiivinen ponnistelu ei ole sinun heiniäsi, tyydyt helposti ensimmäisenä mieleen tulevaan vastaukseen. Tyyliisi ei kuulu asioiden kyseenalaistaminen. Et vain tule ajatelleeksi, että miksi kokeessa kysytään näin itsestään selviä asioita.

Intuitiivinen vastaus tuntuu helpolta ja miellyttävältä.

Frederickin kysymykset olivat osana Prisma Studion testiä, jossa yritettiin toisintaa tutkimustulos, joka paljasti israelilaisten tuomareiden päätöksenteon olevan normaalia lepsumpaa kylläisenä ja ankarampaa nälkäisenä. Prisma Studion testissä kysymyksillä mitattiin älyllistä laiskuutta kahdessa eri tilanteessa, kun koehenkilöt olivat nälkäisiä tai juuri lounaan nauttineita.

Kuka tahansa pystyy selvittämään oikeat vastaukset pienellä pohdinnalla.

Ai niin, se mustekala, joka osasi avata purkin kannen, vaikka moinen esine ei sen luonnolliseen elinympäristöön kuulukaan.

Juttua muokattu lisäämällä ylläoleva mustekalalinkki.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua