Hyppää pääsisältöön

Toimittajat ja markkinamiehet loivat hevimusiikin genren

Black Sabbath soittaa Barclays Centerissä maaliskuussa 2014.
Black Sabbath soittaa Barclays Centerissä maaliskuussa 2014. Black Sabbath soittaa Barclays Centerissä maaliskuussa 2014. Kuva: Wikipedia Commons black sabbath

Heviyhtyeiden ja hevikansan yhteinen univormu on nykyään musta. Voisi ajatella, että Black Sabbathilla, yhdellä ikonisimmista heavy metal -yhtyeistä olisi jotain tekemistä asian kanssa. Kuitenkin, kun Black Sabbath julkaisi 45 vuotta sitten esikoisalbuminsa, bändin jäsenet eivät olleet hevareita vaan ihan tavallisia nuoria rokkareita. Hevimusiikin genre syntyi paljon myöhemmin.

Tämä voi tulla joillekin suurena yllätyksenä:

- Black Sabbath ei todellakaan 60-70 –lukujen taitteessa pukeutunut mustaan, vaan aivan tyypillisiin 70-luvun alun hipahtaviin vaatteisiin, kertoo musiikintutkija Esa Lilja.

Black Sabbath –nimi ja bändin musiikilliset vaikutteet syntyivät vuonna 1963 ilmestyneen elokuvan inspiroimina. Nimi lainattiin Mario Bavan ohjaamasta italiankielisestä elokuvasta I tre volti della paura, jota Yhdysvalloissa esitettiin nimellä Black Sabbath.

- Bändin basisti oli kauhuleffadiggari ja katsottuaan Black Sabbath –elokuvan hän mietti, että olisipa hauska tehdä tällaista kauhumusiikkia, Lilja kertoo.

Risti taivasta vasten.
Ristit kuuluivat Black Sabbathin kuvastoon. Risti taivasta vasten. Kuva: Wikipedia Commons risti

Nimenomaan kauhuromantiikka erotti Black Sabbathin muista aikalaisistaan omaksi koulukunnakseen. Se oli synkeähköä, pelottavaa ja arkaaista. Kauhu ja mystiikka olivat kuitenkin vain yksi aihepiiri muiden joukossa. Sanoituksista välittyi normaalien parikymppisten kaverusten ajatusmaailma, ja teksteissä käsiteltiin myös vastakkaista sukupuolta, angstia Vietnamin sotaa kohtaan sekä ydinsodan pelkoa.

Okkultistinen leima lyötiin yhtyeeseen muiden toimesta.

Yhtyeen nimeä kantanut esikoisalbumi julkaistiin perjantaina 13. helmikuuta 1970. Albumin ilmestymisen jälkeen uskonnolliset tahot syyttivät Black Sabbathia saatananpalvonnasta albumin välikanteen painetun ylösalaisin olevan ristin takia.

- Paradoksaalista kyllä, bändi säikähti itsekin graafikkonsa työtä. Toisen kuuluisan tarinan mukaan yhtye kutsuttiin esiintymään okkultistiryhmän juhliin. Kun Black Sabbathin jäsenet tajusivat, kuinka tosissaan ryhmä oli, yhtye pelästyi ja perui keikan. Tarinan mukaan ryhmä langetti yhtyeen päälle kirouksen, jonka jälkeen erään bändin jäsenen isä teki kaikille suuret alumiiniristit. Ristit ovat kuuluneet kuvastoon mutta ne ovat olleet oikein päin, musiikintutkija Lilja kertoo.

”Ikään kuin raskasmetallia sataisi taivaalta”

Heavy metal –termi alkoi ilmestyä journalistien teksteihin 60-luvun lopulla ikään kuin adjektiivina.

Jimi Hendrixin Purple Haze -hittiä kuvailtiin vuonna 1967: ”ikään kuin raskasmetallia sataisi taivaalta.” Termi liitettiin sittemmin monen muun vastaavan yhtyeen musiikkiarvosteluihin adjektiivina.

- 70-luvulla eräs toimittaja haastatteli Black Sabbathin kitaristia ja tuumasi että tämähän on hevimetallia. Kitaristi ei edes tiennyt mitä heavy metal on. Termiä hevimetalli ei ollut genrenä tai substantiivina vielä olemassa, musiikintutkija Esa Lilja kertoo.

Heavy metal vakiintui genreksi vasta 70- ja 80-lukujen taitteessa journalistien ja markkinamiesten toimesta.

Led Zeppelin keikalla vuonna 2007.
Led Zeppelin keikalla vuonna 2007. Led Zeppelin keikalla vuonna 2007. Kuva: Wikipedia Commons led zeppelin

- Tämä oli ensimmäinen kulminaatiopiste. Vaikka Black Sabbath, Deep Purple ja Led Zeppelin olivat kaikki hyvin erilaisia yhtyeitä, heidät luettiin samaan genreen. Seuraavan sukupolven bändit kuten Judas Priest ja Iron Maiden alkoivat nimittää omaa tyyliään heviksi heti yhtyeen alkuajoilta lähtien.

- Ozzy Osbourne viittaa edelleenkin musiikkinsa rock and rollina, vaikka hän on hevi-ikoni. Genren pioneerit yleensä soittavat omasta mielestään jotain muuta. Seuraava sukupolvi, joka on diggaillut edellisiä, alkaa sitten tietoisesti soittaa tätä markkinamiesten nimeämää uutta genreä, Lilja toteaa.

Genre pirstaloituu

80-luvun puolivälissä hevimusiikissa tapahtui selkeä fragmentoituminen. Tuolloin hevimetalli lähti kehittymään moneen suuntaan. Toisaalta oli vaikutteita punkista ja brittiyhtyeiltä hakeva rankempi suuntaus metallista, jota voisi kutsua extreme-metalliksi.

- Alkuvaiheessa tähän suuntaukseen kuuluivat muun muassa Anthrax, Slayer, Metallica ja Megadeth. Heillä oli rankempi ja aggressiivisempi ote kuin esikuvillaan, Lilja kertoo.

Täysin vastakkaiseen suuntaan lähti kevytmetalli tai pop-metalli, joiden nimitykset tosin syntyivät paljon myöhemmin. Suuntauksessa lähdettiin tekemään selkeämpiä ja lyhyempiä kappaleita. Musiikkikanava MTV:llä oli epäilemättä suuri vaikutus tyylilajin syntyyn.

Heavy-genren pirstaloituminen tapahtui pikkuhiljaa. Death- ja black metal tunnettiin jo 1980-luvulta lähtien. Myöhemmin metallin kirjoa kasvattivat muun muassa speed metal, doom metal, glam metal, nu metal, grindcore, ja gothic metal. Nyt genrenimitysten kirjo on valtava.

Kuulostaa, että hevipiireissä kyse on enemmän heimoasioista kuin musiikillisista asioista. Miksi hevimusiikissa heimoja on näin paljon? Onko kyseessä nuorten miesten halu luoda ja puolustaa omaa reviiriään?

- Tämä asia liittyy myös jääkiekkoseuroihin ja muihin vastaaviin. Sanotaan näin, että 1700-luvulla käytiin epäilemättä samanlaisia genre- ja tyylikiistoja kuin nykyään, Lilja toteaa.

Lisää Aristoteleen kantapää -ohjelmasta

Kommentit
 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri