Hyppää pääsisältöön

Yhdysvalloissa opintolaina aiheuttaa stressiä – Suomessa opintolainattomuus

Opintolaina aiheuttaa huomattavaa stressiä jenkkiopiskelijoille, kun taas Suomessa opiskelijoiden henkistä taakkaa kasvattaa yleinen huoli omasta toimeentulosta, ei niinkään opintolainan määrä.

eurokolikoita. // Kuva: EPA / FEDERICO GAMBARINI

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa tarkastellaan amerikkalaisopiskelijoiden opintolainan ja mielenterveysongelmien suhteita. Tutkimukseen osallistui yli 4 600 opiskelijaa, joista opintolainaa nostaneet kärsivät selvästi enemmän stressistä.

Yhdysvalloissa keskimääräinen opintolaina on noin 20 000 euroa, mutta laina saattaa kivuta jopa yli 100 000 euroon lukukausimaksujen takia.

Suomessa opintolainaa nostetaan keskimäärin 5000 - 7000 euroa. Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n opiskelijaterveydenhuollon asiantuntija Jussi-Pekka Rode arvioi, että suomalaisopiskelijat kärsivät stressistä aivan muista syistä.

- Opiskelijat kokevat toimeentulonsa ylipäänsä niukaksi, eli huoli toimeentulosta on kokonaisvaltaisempi, joka voi aiheuttaa uupumusta. Jos meillä olisi maksullinen koulutus, niin lainamäärät varmasti kasvaisivat, jolloin opintolainakin voisi aiheuttaa huomattavaa stressiä.

Mielummin töitä kuin lainaa

Suomalaiset opiskelijat eivät mielellään nosta opintolainaa. Vuonna 2013 vain noin 40 prosenttia lainaan oikeutetuista tarttui opintolainaan.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n neuvontapsykologi Lauri Yli-Pohja kertoo, että Suomessa opiskelijat tekevät mielummin töitä opintojen ohessa.

- Suomessa uupumusta ja stressiä opiskelijoille aiheuttaa enemmäkin opintojen ja työnteon yhdistäminen. Opiskelijat eivät nosta mielellään opintolainaa, vaikka korot ovat matalat ja takaisinmaksu joustavaa.

Yhteiskunnan tukiverkko

YTHS:n mukaan opiskelun ja työn välissä tasapainoilu aiheuttaa helposti uupumisesta johtuvaa opintojen viivästymistä. Huoli omasta taloudesta johtuu Suomessa siis jostain aivan muusta kuin opintolainasta ja sen takaisinmaksusta.

- Suomessa opiskelijoita tuetaan monella eri järjestelmällä: jos opintotuki on jo käytetty eikä töitä löydy, niin sosiaalitoimestakin voi saada rahaa, Lauri Yli-Pohja sanoo.

Yli-Pohja kertoo tapaavansa työssään usein vaihto-opiskelijoita ja tutkinnon tekijöitä, joiden opintolaina tilanne on suomalaisittain katsottuna hurja.

- Osalla tapaamistani ulkomaisista opiskelijoista on jo yksi tutkinto alla, joten heidän opintolainataakka voi olla todella suuri.

Lähteet: SAMOK, YTHS, Kela, Yle Uutiset, New York Magazine