Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Sateenkaariarkea

TV1 sunnuntaina 19.7.2015 klo 9.05 - 9.45

Sinikka Kaperi löysi itsensä ja tunteensa naista kohtaan 44 vuotta sitten ja Lili Pakalén kertoi seksuaalisesta suuntautumisestaan parhaalle ystävälleen viitisen vuotta sitten. Kokemuksiaan vertaillessaan he löytävät asenteista vieläkin parannettavaa, vaikka seksuaali-identiteettiin suhtaudutaan jo luonnollisemmin.

Tunteet piilossa

Sinikka Kaperi, 69, sai ennen seksuaalista heräämistään kaksi lasta miehen kanssa, jonka hän kohtasi parikymppisenä. Heti ensi tapaamisesta lähtien hänen suurin toiveensa oli saada lapsia. Toisen lapsen ollessa vasta puolivuotias Sinikka päätti erota.

Homoseksuaaliset teot poistuivat Suomen rikoslaista vuonna 1971. Se oli sama vuosi, kun Sinikka rakastui naiseen. Suhdettaan he eivät uskaltaneet kuitenkaan näyttää ulkopuolisille. Käsi kädessä kävelystä olisi voinut tulla kadulla jopa pahoinpidellyksi.

Sinikka rakastui hyvään ystäväänsä ja löysi kaikki avioliitosta puuttuneet tunteensa. Sinikan äiti ja velipuoli eivät koskaan hyväksyneet Sinikan suuntautumista ja läheisten torjunta satutti Sinikkaa.

Omille lapsilleen Sinikka kertoi lesboudestaan, kun he olivat murrosiän kynnyksellä. Tyttärelle tieto oli kova paikka vuoden ajan, kunnes hänen ystäväpiirinsä kannusti hyväksymään äidin, joka oli heistä kaikin puolin hyvä tyyppi. Sinikan poika hyväksyi asian heti ja totesi, että mehän olemme täällä kaikki samaa lihaa ja verta.

Sateenkaarielämän ehtoopuoli

Sinikalla on ollut elämänsä aikana viisi vakavaa suhdetta naisen kanssa ja kaikkien kanssa hän on edelleen hyvä ystävä. Parkinsonin tauti vei Sinikan eläkkeelle hammashoitajan työstä 59-vuotiaana, mutta edelleen kymmenen vuotta myöhemmin hän tulee hyvin toimeen sairauden kanssa. Sinikka pärjää itsekseen, mutta haaveilee läheisyydestä, koska itseään ei voi suudella.

Sinikka on mukana Mummolaakso ry:ssä, joka on lesbojen ja bi-naisten keskinäistä solidaarisuutta ajava järjestö. Yhteisten retkien, viikonlopputapaamisten ja tanssien lisäksi Mummolaakson naiset miettivät oikeuttaan vanhustenhuoltoon, jossa omaa identiteettiään ei tarvitsisi salata tai kyseenalaistaa. Kukaan heistä ei haluaisi enää vanhoilla päivillään takaisin kaappiin.

Kaapissa ahdistavampaa

Lili Pakalén, 22, mietti teini-iässä tunteitaan poikia kohtaan, mutta ensirakkauden kohteeksi tuli paras ystävätär. Ystävyys ei tunteiden kertomisesta kärsinyt, vaan syveni entisestään, vaikka suhdetta ei heille tullutkaan.

Isälleen Lili uskalsi kertoa tunteistaan vasta vuoden päästä itsensä löytämisestä, 17-vuotiaana. Aihe tuli puheeksi vuonna 2010 Helsingissä Pride–kulkueeseen tehdyn hyökkäyksen vuoksi, kun isä ihmetteli, mitä Lili oli kulkueessa tehnyt. Lili oli pelännyt jopa häätöä isänsä uusperheestä suuntautumisensa vuoksi. Pelot olivat olleet turhia, koska kotona asiaan suhtauduttiin ymmärtäväisesti.

Lilin ollessa 15-vuotias hänen äitinsä kuoli äkillisesti, eikä Lili koskaan tullut jutelleeksi hänen kanssaan seksuaalisesta suuntautumisestaan. Vuosien myötä muiden ihmisten asenteet tai tietämättömyys äidin asennoitumisesta ovat menettäneet merkitystään.

Muutto isän uusperheen asuinpaikasta, keskisuuresta pohjoisen kaupungista, Helsinkiin, toi Lilin elämään enemmän ihmisiä, joiden kanssa hän pystyi jakamaan ajatuksiaan. Lili lähti aktiiviksi Helsingin Seudun Setaan, jonka toimintaan liittyen hän alkoi ohjata nuorten ryhmää ja kävi kouluissa puhumassa yhdenvertaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä asioista sekä sateenkaarinuorille suunnatusta ryhmätoiminnasta.

Lilin viesti nuorille on, että syrjintä on tuomittavaa, reiluja ystäviä on olemassa, moninaisuus on rikkaus ja että kaapissa voi olla ahdistavampaa kuin sieltä ulos tuleminen. Tällä hetkellä Lili on erityisen huolissaan transihmisten asemasta Suomessa.

Sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen käsitteinä

Sinikalle sopii, että häntä sanotaan lesboksi ja kohdataan naisena. Se, että hänen seksuaalisuuteensa on liitetty hyvinkin intiimejä ihmettelyjä, on ollut välillä loukkaavaa, koska tunteet niissä uteluissa on Sinikan mielestä usein unohdettu.

Lili pitää lesbo–sanaa sinänsä ihan korrektina, mutta se voisi olla liian kapea määritelmä hänen seksuaalisuudestaan, jos hän alkaisi esimerkiksi seurustella ihmisen kanssa, joka ei määrittelisi itseään naiseksi, vaikka ulkopuolisten silmin he naisparilta näyttäisivätkin.

Lilin mielestä sukupuolen pitäisikin olla kunkin itsensä määriteltävissä ja on moniulotteisempi kuin stereotyyppinen mies-nainen –jaottelu. Häntä on mietityttänyt myös, miksi ihmisen biologia, oma kokemus ja itseilmaisu pitää ylipäätään niputtaa yhteen ja nimittää sitä sukupuoleksi. Hän haluaisi, että hänet kohdattaisiin Lilinä, persoonana, kokonaisena ja ihmisenä.

Ensiesitys TV1 sunnuntaina 8.2.2015