Hyppää pääsisältöön

Firma: John Grishamin menestysromaani saa jatkoa tv-sarjassa

Firma-sarjan Mitch McDeere (Josh Lucas)
Firma-sarjan Mitch McDeere (Josh Lucas) Kuva: Yle/NBC the firm

Lakijännäreiden erikoismies John Grisham saavutti 1990-luvun alussa jättimenestyksen romaanillaan Firma, josta tehtiin myös Tom Cruisen tähdittämä elokuva. Tarina jatkuu 22-osaisessa sarjassa, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan kymmenen vuotta myöhemmin. Firmaa esitetään Kakkosella perjantaisin kaksi osaa peräkkäin. Sarjan kaikki jaksot julkaistaan Areenassa 6. helmikuuta.

Asianajajaksi kouluttautunut ja ammatissa vuosikymmenen ajan toiminutkin John Grisham (s. 1955) on yksi aikamme suosituimmista bestseller-kirjailijoista.

Hänen useimmiten lakiaiheiset jännärinsä ovat olleet otollista materiaalia myös Hollywood-studioille. Grishamin romaaneista on tehty peräti yhdeksän enemmän tai vähemmän ison budjetin elokuvaa, joukossaan Firman lisäksi mm. Pelikaanimuistio (1993), On aika tappaa (1996) ja Sateentekijä (1997).

John Grishamin ensimmäinen kirjahitti oli kuitenkin nimenomaan Firma. Siinä ja varsin pian romaanin jälkeen tuotetussa elokuvassa nuori, kunnianhimoinen asianajaja Mitch McDeere (supertähti Tom Cruise) palkataan asianajotoimistoon, joka vaikuttaa lähes liian hyvältä ollakseen totta.

Firma on hyvässä mielessä vanhanaikainen lakisarja, jossa ei mässäillä modernilla tekniikalla vaan keskitytään toimivaan draamaan. (Linda Stasi, New York Post)

Kovin hyvä tai totta se ei olekaan, sillä "firma" on tiiviisti kytköksissä Morolton mafiaperheeseen. Terävä McDeere selviää FBI:n ja rikollisten puristuksesta kuiville, mutta vain tekemällä ratkaisuja, joilla saattaa olla seurauksia myöhemmin.

Kanadalais-yhdysvaltalaisena yhteistuotantona toteutettu tv-sarja alkaa siis kymmenen vuotta romaanin ja elokuvan tapahtumien jälkeen.

Firma-sarjan Abby (Molly Parker), Mitch (Josh Lucas) ja Ray McDeere (Callum Keith Rennie).
Abby McDeereä esittävä Molly Parker muistettaneen Suomessa parhaiten Deadwood-sarjan Alma Garretina. McDeeren veljeksinä nähtävät Josh Lucas ja Callum Keith Rennie ovat kokeneita elokuvakasvoja. Firma-sarjan Abby (Molly Parker), Mitch (Josh Lucas) ja Ray McDeere (Callum Keith Rennie). Kuva: Yle/NBC the firm

McDeeret - isä Mitch (Josh Lucas), äiti Abby (Molly Parker) ja tytär Claire (Natasha Calis) - ovat olleet pitkään todistajansuojeluohjelmassa.

Kun Morolton suvun johtaja menehtyy vankilassa, Mitch saa tilaisuuden uuteen alkuun. Hän tekee sen, kuinkas muuten, perustamalla asianajotoimiston. Paikkana on tällä kertaa Washington DC siinä missä elokuva sijoittui Chicagoon ja kirja Memphisiin.

Hankalien tapausten ohella Mitchin riesana häärää tälläkin kertaa iso, salaperäinen lakifirma. Lisäksi Moroltolla on poika, joka janoaa kostoa... Apuna McDeeren toimistolla ovat Mitchin veli Ray (Callum Keith Rennie) ja tämän tyttöystävä Tammy (Juliette Lewis).

Firman tuotanto lopetettiin yhteen tuotantokauteen. Sen runsaslukuiset 22 jaksoa tarjoavat kuitenkin vankkaa perusjännitystä, jonka käsikirjoitusta ja juonenkäänteitä John Grisham itse on katsonut päältä.

Sarjan luovana dynamona toimi Lukas Reiter. Hänen pitkä kokemuksensa mm. Oikeus ja kohtuus- sekä Kova laki-sarjojen merkittävissä tehtävissä näkyy Firman varmaotteisuudessa.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2